Hatalmas tumultus várható a benzinkutakon az év végén, valóban ennyire fog fájni a tankolás januártól?

2023. december 22. 21:07

A brüsszeli elvárások miatt muszáj volt emelni a jövedéki adót: egyre inkább körvonalazódik, hogy mennyivel lesz drágább a tankolás.

2023. december 22. 21:07
null
Bokor Gábor
Bokor Gábor

Az elmúlt hetekben többször is az a jó hír érkezett, hogy csökken az üzemanyagok ára, azonban ennek csak az év végéig örülhetünk, ugyanis 

a jövedéki adó megemelése miatt 2024-től biztosan csak ennél többért tankolhatjuk meg autónkat. 

Aki követi az üzemanyagárak alakulását, azt láthatta, hogy október óta folyamatosan csökkent az üzemanyagok ára. Ennek a péntek vetett némileg végett, miután aznap a MOL 4-4 forinttal emelte meg a literenként árat. De még így is relatíve jó áron lehet tankolni, ugyanis a benzin literjének átlagára 552, míg a dízelé 586 forint körül alakul. Mint mindig, most is fontos hozzátenni, hogy egyes kutakon óriási árkülönbségek lehetnek, a legdrágábbak az autópálya melletti töltőállomások. 

De miért ment le az üzemanyagok ára?

Az egész nyáron folyamatosan rendkívül költséges dolog volt az autókat üzemeltetni, nem volt ritka a 630-640 forintos literáron kapható benzin és gázolaj. A csúcs szeptemberben volt, amikor is a benzin 662, míg a gázolja 686 forintba került literenként. Az akkori áremelkedés a Brent típusú olaj árának emelkedése és a forint gyengülésének egységesen volt köszönhető. 

Ezt is ajánljuk a témában

Aztán az ősz haladtával kezdett fokozatosan csökkenni elsősorban a benzin, de kis mértékben a dízel ára is. Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára akkor lapunknak elmondta, a kedvezőbb árak mögött az áll, hogy a benzin hagyományosan egy szezonális termék, amely a nyár végeztével fokozatosan „ment ki a divatból”.

A benzin főleg a tavasz-nyári időszaknak a slágerterméke, a turizmus és a szabadságolások hatására nő meg a benzin iránti kereslet”

közölte a lapunkkal akkor a szakmai szövetség vezetője. A gázolaj ára azért maradt viszonylag magasan, mert ősztől fokozatosan nőtt iránta a kereslet, amely a közgazdaságtan egyik alapszabálya szerint magasan tartotta az árat. 

Élvezzük ki, amíg tudjuk

Egyelőre nincs információ arról, milyen üzemanyagárakkal lehet számolni 2023 legutolsó szakaszában, ugyanis a holtankoljak.hu még nem adta ki az előrejelzését és a MOL erről szóló információit. Egy azonban biztos, hogy óriási roham várható a benzinkutakon az év utolsó napjaiban, hiszen jövő évtől megjelenik a benzinárakban a jövedéki adó emelése. Mint arról korábban erről már beszámoltunk, egy uniós elvárás miatt kellett emelni az adón, a Pénzügyminisztérium szerint hazánk évek óta reszkírozta a kötelezettségszegési eljárást, mivel 

a Brüsszel által elvárt szint alatt tartották az adó mértékét, ám ezt 2024-től már nem lehet tovább húzni. 

Az adó úgy áll össze, hogy ha a kőolaj világpiaci ára hordónként 50 dollár alatt marad, akkor a benzin esetében a jövedéki adó a jelenlegi 125 forintról 157 forintra módosul, amennyiben pedig a hordónkénti ár 50 dollár felett lesz, a jelenlegi 120 forint 152 forintot kell fizetni adó formájában. A dízel esetében – ugyanilyen bontásban – 153, illetve 143 forintra nő az adóteher literenkénti összege.

Gulyás Gergely a november 9-i Kormányinfón a Mandiner kérdésére elmondta, hogy annyival nő a jövedéki adó, amennyivel Brüsszel meghatározta azt a legcsekélyebb jövedéki adó mértéket, amit minden országnak el kell érnie. 

Ez ismert adat” 

– tette hozzá.

Ezt is ajánljuk a témában

Az Index a napokban szerezte meg a MOL által a partnereinek kiküldött levelet, melyben az állt, hogy az autósok leginkább az év utolsó napjaiban, valamint a két ünnep között tankol a legtöbbet, azaz a benzinkutak forgalmában is jelentős növekedés várható. 

A helyzetet csak súlyosbítja, hogy a jövedéki adó emelése miatt borítékolható, hogy 

sokan megpróbálják a növekedett adóteher előtti áron még teletankolni az autót, motort, egyéb eszközt.

 

Az olajvállalat a partnereit a lap információi szerint tájékoztatta arról is, hogy a közfeladatot ellátó szervek, mint a mentők, a rendőrök és a tűzoltók részéről is keresletnövekedés várható. A nemzeti olajvállalat ugyanakkor a kedélyeket azzal nyugtatta, hogy elég üzemanyag van ahhoz, hogy az igényeket kiszolgálják, azonban minél több megrendelést kapnak egy időben, annál hosszabb ideig tart a logisztika. 

Bár az már pontos információ, hogy mennyi lesz az adónövekedés az üzemanyagokon, nehéz pontos jóslatot mondani, hogy ez mennyiben változtatja meg az árakat a kutakon. A Holtankoljak.hu oldalán is csak annyi olvasható, hogy az érkező jövedéki adóemelés miatt nagyon eltérő árazás tapasztalható jelenleg a piacon. Grád Ottó az Indexnek beszélt arról is, hogy a jövő évi adóemelés ellenére hazánkban lesz az egyik legalacsonyabb adószint a többi uniós tagállamokhoz képest. A szakember emlékeztetett, hogy a kutak minden bizonnyal érvényesíteni fogják az adókülönbözetet a fogyasztókon. 

Nyitókép: Kisbenedek Attila/AFP

 

Összesen 91 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Wind19
2023. december 26. 16:36
Mit kell rohamozni...egy átlag tankolásnál 1200 Ft-tal lesz több. Aki emiatt sorba áll, az egy ruppótlan köcsög, mint a sok balfasz libsi kommentelő, aki idejár élvezni. :)
ekeke1
2023. december 23. 11:44
""A brüsszeli elvárások miatt muszáj volt emelni a jövedéki adót." A valóságban ennek már 2022 végén be kellett volna következnie. De Magyarország és néhány más állam,pl. Portugália és Svédország ez alól a jövedéki adó emelés alól deregulációt kért és kapott: https://www.vg.hu/vilaggazdasag-magyar-gazdasag/2022/12/brusszel-325-forinttal-akarja-emelni-az-uzemanyagok-jovedeki-adojat-2?fbclid=IwAR2mhXaal9o1BRXEizEt7XzbVDNNkxguW9BFTT-VzB5yydykeKAECIxi2nI
alexandrosz-2
2023. december 23. 11:18 Szerkesztve
Egy szuveren országban nem léteznek "brüsszeli elvárások ". Ebböl a fideszes szar maszatolásból is világosan látható, a vétotlan köpcös geci nem a magyatokat képviseli a komisszárok ellen, hanem a komisszárokat a magyarok ellen. Nem arra kell figyelni, amit hazudoznak, hanem azt, amit csinálnak. Aljas zsidók módján fosztogatják a magyarokat.
gekk
2023. december 23. 09:23
Orbit megint megszorít, adót emel. Mit tesz erre a szoponcsereg? Igenigen, tesz a dolgát, felszop. Erre trenírozzák tizennégy éve.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!