Azt már tudjuk, hogy fájni fog jövőre a tankolás, csak azt nem, mennyire

2023. november 15. 06:06

A brüsszeli direktívák miatt muszáj emelni az üzemanyagok jövedéki adóján a jövő évtől, ám másfél hónappal az új év kezdete előtt sem tudni, pontosan mennyire fog ez a pénztárcának fájni.

2023. november 15. 06:06
Daily Life In Caen
Bokor Gábor
Bokor Gábor

Az borítékolható, hogy a már mostani, nem túl barátságos árak még rosszabbak lesznek 2024-től, ennek pedig nem gazdasági okai vannak. Ha Magyarország el akarja kerülni a különböző eljárásokat, akkor teljesítenie kell az Európai Unió azon rendelkezését, miszerint tagállami szinten mindenkinek emelnie kell az üzemanyagok jövedéki adóját. 

A nyár legelején az is kiderült, hogy az adóemelés a jövő évi adócsomagba is bekerült. Bejelentésre került akkor az is, hogy ezt az emelést az uniós megszabott minimumszinthez igazítják majd. A Pénzügyminisztérium akkor azt közölte, hazánk évek óta a kötelezettségszegési eljárást kockáztatta, hogy az uniós szint alatt tartotta a jövedéki adót, ám azt jövőre már teljesíteni kell.

Ezt is ajánljuk a témában

Fáj, de mennyire?

Egyelőre még nincs hivatalos bejelentés arról, hogy mekkora lesz a jövő évi emelés. Az előrejelzések szerint amennyiben a kőolaj világpiaci ára a hordónkénti 50 dollár alá csökken, úgy a benzinnél a jövedéki adó 125 forintról 157 forintra emelkedik, míg az 50 dolláros szint felett az eddigi 120 helyett 152 forint lesz az adóteher.

E-mailben kerestük a Pénzügyminisztériumot, van-e bármiféle döntés arról, hogy végül is mennyivel nő majd a jövedéki adó, de nem válaszoltak a megkeresésünkre. Csütörtökön a Kormányinfón is szóba jött a téma, Gulyás Gergely a Mandiner megkeresésére elmondta, 

annyival nő, amennyivel Brüsszel meghatározta azt a legcsekélyebb jövedéki adó mértéket, amit minden országnak el kell érnie. (...) Ez ismert adat”. 

Más újságírók kérdésére a Miniszterelnökséget vezető miniszter kifejtette, hogy jelenleg van egy EU-s rendelet, ami leírja a jövedéki adó emelésének kiszámításának a módját, erre van egy magyar törvény.

Egyelőre ez a napi valóság, amíg ez nem módosul, addig ez az irányadó”

– közölte.

A dízelesek szomorkodhatnak

Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára bő két héttel ezelőtt a Mandinernek beszélt arról, hogyha érdemi változás nem történik a jegyzésárakban és bekerül a jövedéki adó emelése, akkor a gázolajnál várható elsősorban, hogy a jövő évtől 700 forint vagy afelé kúszik a literenkénti ár a jövő évtől. 

Ezt is ajánljuk a témában

Az uniós előírások októberi jegyzésárakhoz viszonyítja az adóemelést, Grád Ottó szerint ezek ismertek, így akár egy kisebb adóemeléssel is teljesíthető, amit az Európai Unió előír. 

„A kormánynak, ha úgy alakul, van módja, hogy egy alacsonyabb jövedéki adóemeléssel teljesítse az uniós elvárást, így elkerülve a kötelezettségszegési eljárást.

Itt van mozgástere a kormánynak, ez mindenképpen segítene abban, hogy ne legyen olyan mértékű a következő év első napjában”

 – nyilatkozta a Mandinernek Grád Ottó.

Itt az idő?

Hernádi Zsolt MOL-vezérigazgató nemrég az ATV esti műsorában arról beszélt, hogy elkerülhetetlenné vált a jövedéki adó emelése, amely miatt januártól szerinte 41 forinttal fog emelkedni az üzemanyagok ára. 

Ez egy uniós előírás, mindenképp megtörténik, eljött az ideje” –

– fogalmazott Hernádi Zsolt, aki szerint a jövedéki adó mértéke még így is a második legalacsonyabb lesz Közép-Európában.

Azzal kapcsolatban, hogyan akadályozható meg, hogy megemelkedjen azon termékek ára, amelyet szállítani kell, Hernádi Zsolt ismertette, hogy a Gazdaságfejlesztési Minisztérium úgy döntött, 2024-től háromszorosára nőhet a visszaigényelhető jövedéki adó literenkénti össze a fuvarozóknak. 

Nyitókép: Artur Widak / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
salmonella
2023. december 20. 18:45
Ebből lesz hát ukrajnának 50mrd ejró fegyverekre, ami persze a zusában fog kikötni.
Genusnextgen
2023. november 15. 10:23
Prüsszel nem változtatott, csakhát a kipcsak-cigány csodagazdasága ennyire legyengitette a forintot és ráadásul meg is duplázta a prüsszeli elárást. Így aztán 40-50Ft-tal többet fizethetünk év elejétől az üzemanyagok literjéért Buksikáim.
Illieral
2023. november 15. 10:10
A jövedéki adó mértéke 10 éve változatlan csak Euroban van megadva. A szar Forint árfolyam miatt kell most emelni. A cikk igazi propaganda szenny lett. Ráadásul az emelés mértéke alapján az EU árfolyam valami 450Ft lesz jővőre, ami nyilván nem lesz, így az sem igaz, hogy a minimális emelést vezették be. Hazudtok reggel, délben és este. Agyfasz.
Falióra tábornok
2023. november 15. 09:02
mit rinyáltok? meg sem fogjuk érezni. már a németek is a magyar jólétet irigylik. :DDDDDDD
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!