Ferenc pápával ellentétben nem javasolják a meleg párok megáldását a magyar püspökök

2023. december 28. 18:49

Közleményt adott ki a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia, „kerülni kell” a meleg párok megáldását.

2023. december 28. 18:49
null

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) szerdai közleményében kötötte az ebet a karóhoz: „mindig kerülni kell” az azonos nemű párok megáldását. Erre azután került sor, hogy tíz napja Ferenc pápa jóváhagyta a melegek megáldásának lehetőségét.

Ezt is ajánljuk a témában

Kapcsolódó vélemény

Magyar Katolikus Püspöki Konferencia

Magyar Kurír

Idézőjel

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) közleménye az áldásokról.

Mint a magyar püspökök fogalmaztak, „nemi identitásától és szexuális orientációjától függetlenül egyénenként minden embert megáldhatunk, 

mindig kerülni kell azonban azt, hogy a pusztán párkapcsolatban együtt élő, az egyházilag nem érvényes házasságban vagy egynemű párkapcsolatban élő párok számára közös áldást adjunk.”

A közlemény azzal zárul, hogy minden meleg párral el kell beszélgetni, hogy áttérhessenek a „Krisztus evangéliuma szerinti élet” útjára. Az MKPK közleményében az is szerepel, hogy a katolikus egyház kiadott, Fiducia supplicans című nyilatkozat, ami lehetővé teszi az azonos nemű párok megáldását, nem változtatja meg a katolikus egyház „kezdettől vallott hitét és tanítását a házasságról és a nemi erkölcsről”.

Nyitókép: Pixabay

Összesen 58 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bell & Sebastian
2023. december 29. 21:21
Minden törvény onnan érvényes, hogy kiadják a végrehajtási utasítását. Ez eddig világos. Ami nem világos, mi a túróért állítja szembe a bikfic újságíró Ferencet a magyar püspöki karral? Mert a hivatalos római csűrés-csavarásnak csak az az értelme, amit magyarra fordított a magyar klérus. Úgy is mondhatnám, az eredeti olaszban sincsen más, csak több.
Sulammit
2023. december 29. 21:05
https://szekelyjanos.hu/level/ Dr. Székely János megyéspüspök levele az Egyházmegyében élőkhöz a “Fiducia supplicans” című dokumentum kapcsán
Sulammit
2023. december 29. 21:01
Tudtam, hogy így lesz. A magyarok nem szabálykövetők, ha még a pápáról is van szó. Kizártnak tartottam, hogy pl. Veres András püspök úr megáldjon egy meleg párt. Székely János püspök úr nagyon helyesen, egyenesen megtiltotta a megyéjében szolgáló papoknak, hogy megáldják a melegeket. Krisztus törvénye igényes, Isten irgalma nem olcsó irgalom, szeretete nem langyos szeretet. Ezért – a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia döntésének megfelelően – felszólítom a lelkipásztorokat, hogy a Szombathelyi Egyházmegyében ne végezzék az azonosnemű párok megáldását. Fogadjuk az azonosneműek iránt vonzalmat érző testvéreinket is nagy szeretettel és tisztelettel, de ne igazoljuk a helytelen életdöntésüket, hanem segítsük őket a Krisztus evangéliuma szerinti élet útján. Ezzel leszünk az ő igazi, hiteles pásztoraik és testvéreik. Úgyhogy Hodász András rossz szokásod szerint, mószerolhatod továbbra is a püspökeinket, de akkor is nekik van igazuk és erkölcsi tartásuk.
Mandiner444hu
2023. december 29. 11:34
LMBTQIP Ferenc
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!