Fejben másodiksággal küzd a magyar gógyi

2023. december 06. 10:03

Amikor Orbán mond valami szellemeset a magyaros észjárásról, gógyiról, magyar szellemi-lelki képességekről, akkor az a legfőbb baj, hogy nincs komolyan véve. Semelyik oldalról sem.

2023. december 06. 10:03
Vésey Kovács László
Vésey Kovács László
PestiSrácok

»Magyarországnak olyasmit kell nyújtania, amit más nem mer, nem tud vagy nem akar, esetleg eszébe sem jutott. A gógyi és a vagányság még mindig kemény valuta a világgazdaságban. És ebben nem állunk rosszul.«

Ilyenkor egyrészt jönnek kuncogni az idült mindenszaristák, hogy höhö, hehe, méghogy gógyi, micsoda hülyeség ez már megint. Végülis így a legkönnyebb: eleve mindenre alkalmatlanok vagyunk, úgyhogy fölösleges bármibe belefognunk önerőből. Ezzel a lusta hozzáállással le van tudva a magyarsággal kapcsolatos munka. Kádár népe ez, amely a teljes magyarságra kiterjesztett öngyűlöletbe csomagolja a felelősségkerülést, lustaságot, és feltehetően a saját személyével kapcsolatos ellenérzéseit.

Mindezt abban az országban, ahol amúgy népi sport ájultan rajongani másokért. A németek precizitásáért, a latin népek laza hanyagságáért (ezért a kettőért ráadásul egyszerre!), meg úgy általában bármely nép vendégszeretetéért, amelynek az országában már voltak pénzért kedvesek a magyar turistával. 

Egészen perverz dolog, de még olyanok is léteznek, akik – döbbenetes kulturális vakságról tanúbizonyságot téve – képesek csodálattal adózni az osztrákok felülemelkedő képességének és élhető környezetének. 

Azokról az osztrákokról van szó, akik a saját gyerekeiken, a pincékben – jobb esetben az ezekről a pincékről írt filmekben – dolgozzák fel a fojtogató frusztrációikat.

Az a helyzet, hogy a németek precizitása, a latinok lazasága, az osztrákok élhetőségre való hajlama, meg bárki vendégszeretete, az bizony népi tulajdonság. Lehet valódi vagy képzelt, de népi tulajdonság. Kollektív valamilyenség. Szóval aki ilyesmikben hisz, az ne fröcsögjön gúnyosan a magyarok kollektív valamilyenségén, mintha az csak valami délibábos agyszülemény lenne! Nem beszélve arról, hogy ugyanezek az emberek jellemzően hisznek a magyarok kollektív élhetetlenségében, búvalbaszottságában. Ezek csak megjátsszák magukat, amikor dől belőlük a mindenszarizmus. Hisznek ám ezek a népek csoportos tulajdonságaiban.”

Nyitóképünk illusztráció: Magyarok az ifjúsági világtalálkozón. Fotó: Mocsári Tamás

 

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kanmacska
2023. december 07. 22:55
A teljes írás nagyon jó, különösen a vége. Valóban ki kellene használnunk saját tudásunkat, minden téren.
dryanwolf
2023. december 06. 23:07 Szerkesztve
Amikor Orbán mond valami szellemeset a magyaros észjárásról... "Soros György egy tehetséges magyar üzletember." Ippon.
dryanwolf
2023. december 06. 22:56
"Kádár népe ez..." Turizmus promósön - "...most  a gyermekeimen a sor." (OR) Végülis, így a legkönnyebb.
Ez D-dúr és e-moll
2023. december 06. 16:16
"altercat1 ---> Ez D-dúr és e-moll 2023. december 06. 16:06 Semmit nem tudsz, de köpködsz. De tessék: mutass ilyet máshol Európában! (Megsúgom ha kell, hogy honnan van.)" A háromnyomásos gazdálkodás ennek klasszikus módszere. Ahogy az erdőkiélés is. Az volt lényeg, hogy a maximumot hozd ki a termőterületből úgy, hogy a minőségét tartsd fönn. Ezeket mindenütt alkalmazták Európában és gyakran állami szinten is szabályozták.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!