Cégtemetős családi bizniszben lehet érintett az Amnesty Magyarország igazgatója

2023. december 08. 11:15

A Soros-hálózat fontos magyarországi láncszeme, az Amnesty International Magyarország igazgatójának testvéréhez köthető egy cégtemetőként működő szolgáltató kft. is. Vig Mórt számlagyár üzemeltetésével és többrendbeli csalással gyanúsítják.

2023. december 08. 11:15

Számlagyár üzemeltetésével gyanúsítják, csalásért nem jogerősen pedig már elítélték Vig Mórt, az Amnesty International Magyarország igazgatójának, Vig Dávidnak a testvérét. A Magyar Nemzet információi szerint Vig Mórhoz egy cégtemetőként is működő szolgáltató is kötődik: a Büro Cégkezelő Kft. nevű vállalkozás Vig Mór bizalmasáé, emellett a kft. egy olyan ingatlanban tevékenykedik, amely a Vig család cégéé. A családi vállalkozásban pedig tulajdonos a Soros-hálózat fontos magyarországi láncszeme, a magyar Amnesty igazgatója, Vig Dávid is. 

A Mandiner megtudta, hogy Vig Mór a vád szerint korábban egy nem létező érmegyűjtőre hivatkozva – egy afrikai céget is felhasználva – károsított meg számtalan sértettet, összesen hetvenmillió forinttal. A sok száz milliós számlagyár irányításával is meggyanúsított ex-ügyvéd ráadásul a csalásokat egy nemzetközi körözés alatt álló bűnöző segítségével követhette el. 

Ezt is ajánljuk a témában

Az okirat-hamisítás és ügyvédi visszaélés vádjával is zajló ügyben februárban döntés is született, Vig Mórt pedig két év börtönbüntetésre ítélték, aminek végrehajtását öt év próbaidőre felfüggesztették. Az ítéletet a Fővárosi Törvényszék nemrég hatályon kívül helyezte azzal az indokkal, hogy a sértettek tekintetében a polgárjogi igényről nem döntött az elsőfokú bíróság, amit pótolni kell. 

Az exügyvéd testvére, Vig Dávid az Amnesty International Magyarország igazgatója. Ő vezette korábban a Magyar Helsinki Bizottság rendészeti programját és 2011 és 2016 között Soros György alapítványánál, az Open Society Foundations (OSF) Emberi jogi programjának büntető igazságszolgáltatási csoportjában dolgozott. Ide köthető az Amnesty International hazai szervezete is, amely folyamatosan kritizálta az igazságügyi rendszert, továbbá hathatós intézkedéseket követeltek a korrupcióellenes harccal összefüggésben.

Vig Mór sok száz milliós számlagyára mögött tényleges gazdasági tevékenység nem mutatkozott, a dokumentumok elszámolásának célja egyértelműen az adóelkerülés volt.

Ezt is ajánljuk a témában

A nyilvános cégadatok szerint összesen másfél tucatnyi cégben volt vagy van jelenleg is érdekeltsége Vig Mórnak – a gyanú szerint sok száz milliós számlagyárat működtető ügyvédnek. Több már a felszámolás vagy a kényszertörlés sorsára jutott, ment a süllyesztőbe. A praxisától eltiltott ügyvéd neve egy látványos rajtaütés miatt vált ismertté. A NAV még múlt szerdán számolt be egy letartóztatott, praxisától eltiltott budapesti ügyvédről, aki olyan gazdasági társaságot működtetett, amely az adócsökkentés érdekében több száz millió forint összegben fogadott be valótlan tartalmú számlákat.

A NAV üzletszerűen elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás elkövetése és más bűncselekmények miatt folytat eljárást a 37 éves férfi ellen.

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitóképünkön Vig Dávid, az Amnesty International Magyarország igazgatója. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
esvany-0
2023. december 08. 15:42
Hülye firkászok, figyeljetek már oda! A cím Víg Dávidról szól, a cikk meg a testvéréről. Kevesebbet kellene inni/herbálozni a szerkesztőségben!
Nyégé
2023. december 08. 13:23
Ebből se sok börtön lesz, tartok tőle...
anonymtalan2
2023. december 08. 13:08
Amnézia Internáci.
KBA98
2023. december 08. 12:45
A Soros bandát és a legkisebb csökevényeit is el kell tüntetni Európából!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!