Többrendbeli csalással is vádolják az Amnesty International Magyarország igazgatójának testvérét

2023. december 07. 07:45

Vig Dávid, a szervezet igazgatója korábban hathatós intézkedéseket követelt a korrupcióellenes harccal összefüggésben.

2023. december 07. 07:45

Korábban megírtuk, hogy a bíróság letartóztatott egy praxisától eltiltott budapesti ügyvédet, mert a jogász olyan gazdasági társaságot működtetett, amely az adócsökkentés érdekében több mint 241 millió forint összegben fogadott be valótlan tartalmú számlákat. Az ügy legújabb fejleménye, hogy megközelítőleg negyven rendbeli csalás miatt áll bíróság előtt Vig Mór, az Amnesty International Magyarország igazgatójának, Vig Dávidnak a testvére – tudta meg a Magyar Nemzet.

A lap úgy tudja, hogy az okirat-hamisítás és ügyvédi visszaélés vádjával is zajló ügyben februárban döntés is született, Vig Mórt pedig két év börtönbüntetésre ítélték, aminek végrehajtását öt év próbaidőre felfüggesztették. Az ítéletet a Fővárosi Törvényszék nemrég hatályon kívül helyezte azzal az indokkal, hogy a sértettek tekintetében a polgárjogi igényről nem döntött az elsőfokú bíróság, amit pótolni kell. 

Vig Mór sok száz milliós számlagyára mögött tényleges gazdasági tevékenység nem mutatkozott, a dokumentumok elszámolásának célja egyértelműen az adóelkerülés volt. 

A NAV üzletszerűen elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás elkövetése és más bűncselekmények miatt folytat eljárást a 37 éves férfi ellen.

Korrupcióellenes harc

Az exügyvéd testvére, Vig Dávid az Amnesty International Magyarország igazgatója. Ő vezette korábban a Magyar Helsinki Bizottság rendészeti programját és 2011 és 2016 között

Soros György alapítványánál, az Open Society Foundations (OSF) Emberi jogi programjának büntető igazságszolgáltatási csoportjában dolgozott.

Ide köthető az Amnesty International hazai szervezete is, amely folyamatosan kritizálta az igazságügyi rendszert, továbbá hathatós intézkedéseket követeltek a korrupcióellenes harccal összefüggésben.

Nyitókép: amnesty.hu

 

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hlaci83
2023. december 07. 10:46
Ahhha, szóval a jelentéseikben innen ered, mekkora a korrupció Magyarországon….
Osztap_Bender
2023. december 07. 08:44 Szerkesztve
Az ügy legújabb fejleménye, hogy megközelítőleg negyven rendbeli csalás miatt áll bíróság előtt Vig Mór, az Amnesty International Magyarország igazgatójának, Vig Dávidnak a testvére – tudta meg a Magyar Nemzet. Hogy a ­­πcsába jön ebbe a történetbe a testvér neve és pozíciója? Ő is csalással lenne vádolva? Egy normális országban egy igazán jó ügyvéd a Magyar Nemzet gatyáját is leperelné. Még az is lehet, hogy a bíróság kötelezné őket a "hazudós" előnév használatára.
Perczel Éva
2023. december 07. 08:35
Az AI-s Dr. Vig Dávid egyetemi adjunktus, és oktató a Kriminológiai Tanszéken. Ezt a bűnügyet felhasználhatja majd egyetemi tananyagában. Családon belüli kiváló szakmai gyakorlat, és esettanulmány!
Pernahajder
2023. december 07. 08:19
Többszázmilliós csalás, ítélet: elmehetsz. A korruptak meg a túloldalon laknak...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!