Az Action for Democracy megígérte, mégsem tudta bizonyítani, hogy nem külföldi adományokból támogatta a baloldal kampányát

2023. december 08. 16:18

Nem sikerült bebizonyítania az Action for Democracy-nak, hogy a Márki-Zay Péter mozgalmának nyújtott kampánytámogatás kizárólag magyar állampolgárok adományaiból gyűlt össze. Noha Korányi Dávid, a szervezet vezetője független vizsgálatot ígért, ennek egy év elteltével nyoma sincs és Mandiner megkeresésére nem érkezett válasz.

2023. december 08. 16:18

Nem tartotta be ígéretét, ezért vélhetően a Mindenki Magyarországa Mozgalommal kötött szerződéses kötelezettségét sem tudta teljesíteni az Action for Democracy. A szervezet vezetője, Korányi Dávid tavaly decemberben megígérte, független átvilágítást kezdeményeznek, amely igazolja, hogy csak magyar állampolgárok adományaiból gyűlt össze az a közel kétmilliárd forint, amelyből Márki-Zay Péter 2022-es kampányát támogatták.

Korányi Dávid tavaly december elején határozottan állította, hogy a diaszpórában élő magyarság adományait gyűjtötték. Ekkor megígérte: 

annak érdekében, hogy a támogatások eredetét megnyugtatóan, valamint az MMM-mel kötött szerződéses kötelezettségünk teljesítését bizonyítani tudjuk, független auditot kérünk, amely igazolni fogja, hogy az MMM-nek juttatott összes pénzünk magyar állampolgároktól származik.

A független auditról azóta sincs semmilyen információ, Korányi ígérete ellenére a vizsgálatok eredményeit egy év után sem hozták nyilvánosságra, de azt sem lehet tudni, egyáltalán elindult-e az átvilágítás. A Mandiner ezért megkereste az Action for Democracy-t, hogy megtörtént-e a vizsgálat és ha igen, milyen eredménnyel zárult. Ha pedig nem került rá sor, miért nem és tervezik-e a jövőben a független auditot. 

A szervezettől ugyanakkor nem kaptunk választ.

A 2022-es országgyűlési választásokon a baloldal miniszterelnök-jelöltjeként induló Márki-Zay Péter már a választásokat követően beismerte, hogy az Egyesült Államokból érkezett 1,8 milliárd forintra támaszkodva építette kampányát, de tagadta, hogy tiltott külföldi pártfinanszírozásról lenne szó. 

Korányi Dávid – aki korábban Karácsony Gergely főpolgármester tanácsadója volt – és az AD egy év alatt sem tudta bebizonyítani, hogy az adományozók kizárólag magyar állampolgárok voltak. A hazai titkosszolgálatok ugyanakkor részletesen feltárták és bebizonyították, hogy több mint négymilliárd forint külföldi támogatás érkezett a baloldal támogatására. A többrészes, nyilvánosságra hozott jelentés emellett alátámasztja, hogy a külföldről érkező támogatásoknak a teljes baloldal a kedvezményezettje volt. A külföldi finanszírozás célja a baloldal hatalomra juttatása volt, ezáltal a 2022-es választások befolyásolása, amire a kormány az ország szuverenitásának megsértéseként tekint. 

A teljes hazai baloldalt érintő botrányban több szálon is tart még a nyomozás, legutóbb Karácsony Gergely mozgalmának külföldi támogatására derült fény.

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: Kisbenedek Attila/AFP

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
makapaka2
2023. december 08. 18:12
MZP hazudott az első perctől kezdve.Remélhetőleg nem fog elmaradni a komoly büntetés, amit nagyon megérdemelnek ezek a hazaárulók!
Takagi
2023. december 08. 17:45
Most már jogi lépéseket várunk.
hátakkor
2023. december 08. 17:12
Marad a csodaládika meséje..
pollip
2023. december 08. 16:56
El tudom képzelni, hogy az ellenzéki pártok mennyire "imádják" MZP -t:-) Ő hozta nyilvánosságra a külföldi támogatást, rajta keresztül érkeztek a pénzek, a büntiből meg kimarad:-)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!