Amióta Orbán Viktor van, jó irányba megy a hon szekere – Szikora Róbert a Mandinernek

2023. december 16. 08:57

A magyar ember nem bolond, ezért van kétharmad ennyi ideje. Ezerszer jobb itt élni, mint Németországban, Hollandiában vagy Angliában – a 70 éves Szikora Róbert a Mandinernek.

2023. december 16. 08:57
Sal Endre
Sal Endre

Szinte napra pontosan 70 éve, 1953. december 16-án született, majd négy nappal később, december 20-án keresztelték. Valahol azt nyilatkozta, az utóbbi sokkal fontosabb dátum az életében. A hite miatt?

Minden, ami megszületik, annak egyszer vége van. Az életünknek is. Azt is mondhatnám, a halálra születik az ember. Ezzel szemben a keresztségben az örök lét ígéretét kapjuk meg. Ezért a keresztelő a földi lét legfontosabb pillanata számomra – kezdi Szikora Róbert énekes, az R-GO frontembere.

Ezt is ajánljuk a témában

Mikor talált rá Istenre?

Életem legnagyobb élménye volt, amikor 

huszonéves koromban egy pillanatra láttam magam előtt, hogy milyen lesz az örökkévalóságban. Hihetetlen boldogságot és nyugalmat éreztem 

és azóta is hiszem, hogy elkövetkezik. Az ötvenes években, a kommunizmus idején sok szülő döntött úgy, hogy mintegy mentsvárként hittanra íratja be a gyermekét. Velem is így történt. Gyerekként persze még más volt a kapcsolatom Istennel, később tinédzserként kicsit elhomályosította a zene, de aztán eljött a pont, amikor ráébredtem, hogy Isten minden nap ott van az életemben. 

Szikora Róbert az R-GO frontembereként egy 1983-as felvételen.
Fotó: Fortepan

Sok szempontból nem egy tipikus rocksztár. Például abban sem, hogy folyamatosan Isten igéjét hirdeti és 1975 óta él házasságban a feleségével, Zsuzsával, ami a válási statisztikákat nézve szintén szokatlan… 

Zsuzsával Isten által vagyok összekötve, csak rá kellett találnom. 

Hogyan ismerkedtek meg?

A szomszédos utcában lakott és abba az iskolába járt Rákospalotán, ahová én. Egyszer láttam azt utcán sétálni. Mindenkinél fényesebb volt a haja. Aztán láttam beszélgetni egy barátnőjével az iskola udvarán. Olyan gyönyörű fekete szeme volt, amilyet én még nem láttam korábban. Egy nap aztán az utcán fociztunk, arra jött és megállt nézni a meccset. Nem volt kapusunk, megkérdeztem, hogy beáll e? Beállt. Majd nem sokkal később nekiütköztem egy helyzetnél. És mintha az áram ütött volna meg. Soha nem felejtem az érintését, az illatát. Később zenészként sok lány akart engem, de nekem ott volt és ott van ő, akit ugyanúgy szeretek, mint amikor először megpillantottam. 

Gyermekük nem született, azt a lehetőséget pedig elutasították, hogy mesterséges megtermékenyítést vegyenek igénybe. 

Mert a gyermek is Isten ajándéka. 

A jó Isten ad lelket, személyiséget, ő a teremtője nem csak a láthatónak, hanem a láthatatlannak is. Ebbe ember nem avatkozhat bele szerintem. 

Mit jelent az életében a karácsony?

Egy nagy ajándék. Isten annyira szerette az embert, hogy elküldte közénk a fiát. És nem azért, hogy elítéljen bennünket, hanem, hogy általa üdvösséget nyerjünk. És bár itt a Földön Jézust kigúnyolták, megfeszítették, nem ütött vissza. Mert a szeretet nem tud visszaütni. 

Mennyire aggasztja az, ami a világban zajlik mostanában? 

Elmúlik. A háborúk is. Ez még nem a vég, nem az apokalipszis. A mai világpolitikai helyzetet nézve persze sokszor eszembe jut, nagy szerencse, hogy Orbán Viktornak hívják a magyar miniszterelnököt. Amióta Orbán Viktor van, jó irányba megy a hon szekere. És bár sokan azt akarják bemesélni, hogy a magyar ember nem tudja, mit csinál, de rossz hírem van számukra. A magyar ember nem bolond, ezért van kétharmad ennyi ideje. Ezerszer jobb itt élni, mint Németországban, Hollandiában vagy Angliában. Nem véletlen, hogy akinek ott egy kis esze van és megteheti, Magyarországra jön lakni…

Ezt is ajánljuk a témában

Szikora Róbert már nagyon várja a jövő évi Hungária-bulit.
Fotó: Mandiner/Földházi Árpád

Hetven évesen talán már látja: a Hungária vagy az R-GO a fontosabb az életében?

Ha nincs a Hungária hatalmas sikere, akkor R-GO sincs később. Az utóbbi, a saját együttes már gyerekkori álmom volt. 

Ezt is ajánljuk a témában

December 16-án Debrecenben lesz a születésnapi R-GO koncertje. Miért pont ott?

Pont ezt kérdezte tőlem Fenyő Miki is. Azt válaszoltam, figyelj, a Papp László Arénát, meg az elődjét, a BS-t tizenkétszer megtöltöttük az R-GO-val, miért kell mindig, automatikusan Budapesten koncertezni? Ezért Debrecen. Már nagyon várom a bulit, remélem, telt ház lesz a Főnixben. 

És mennyire várja a jövő nyári Hungária-bulit a Puskás Arénában?

Számtalanszor felmerült az utóbbi évtizedekben az öltet, de valami mindig hiányzott hozzá, legfőképpen akarat. 

Most minden összeállt, mint a flódniban, 

mindenki akarja, amiből egy emlékezetes koncert lehet. Bevallom, azért izgulok, és azon is, hogyan fogadja a közönség a most megjelentetett karácsonyi dalunkat. Az a címe, hogy Karácsonyra rock and rollt kérek. Új Hungária-nóta 28 év után, ráadásul karácsonyi, ami sosem volt, remélem, szeretni fogják az emberek. 

Idén kapta meg a Máté Péter-díjat, ellenben Kossuth-díja még nincs. Hiányzik?

Van nekem egy hat évvel idősebb barátom, aki elhozta Magyarországra a rock and rollt, aki megalakította a Hungáriát, akit úgy hívnak Fenyő Miklós. Ha majd ő megkapta az amúgy nagyon rangos Kossuth-díjat, akkor beszéljünk erről a díjról velem kapcsolatban is. Addig ne!

Nyitókép: Szikora Róbert. Fotó: Mandiner/Földházi Árpád

 

 

Összesen 150 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2023. december 16. 18:46
Az Únió második legszegényebb országa…az infláció háromszorosa az úniós átlagnak… tényleg hatalmas eredmények,te megélhetési faszkalap.
Tommaso
2023. december 16. 15:29
NoelS érveinek száma = NULLA, sőt !!!!! a témáról szóló kijelentéseinek száma is = NULLA. R-Go, aki terel, az a magát juhásznak képzelő NoelS. Valós tényekre alapozva állitom, és nem is cáfolta eddig senki, hogy rossz irányba halad az ország SZIKORA, azaz SZEKERE.
Tommaso
2023. december 16. 15:03
Rossz irányban halad az ország Szekere, mondja SzIkora?
Tommaso
2023. december 16. 14:52
Orbán - hatalmas túlsúlyát meghazudtolva - gyáván elszalad minden politikai vita elől. Mert jól tudja, érvekkel, valós tényekkel, s adatokkal nem tudná megvédeni nemzetellenes, gazdaság-, és társadalom- romboló álláspontját. Nehéz is lenne megmagyaráznia például, hogy hatalomra jutása óta, azaz 2010 óta, miért csökkent NÉGYSZÁZEZERREL a hazai magyarok száma. Úgy , hogy ebbe a Nyugatra költözöttek nincsenek is beleszámolva. És hogy miért NÉGYSZERESE az orbáni infláció az euro-zónáénak. Vagy hogy miért nem támogatja a hazánkra évszázadok óta életveszélyt jelentő gyarmatositó Orosz Birodalom területrabló hadserege ellen harcolókat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!