Novák Katalin: Budapest a béke és a biztonság otthona és szigete

2023. november 17. 21:25

Az államfő kiemelte: több mint ezeréves államunk testében 150 éves szív dobog, s ez a szív erőt ad a nemzetnek, hogy fennmaradjon és gyarapodjon.

2023. november 17. 21:25
NOV¡K Katalin

A történelmi városrészek egyesítéséből 150 éve nemcsak egy új város jött létre, hanem a magyar nemzet szíve kezdett el a Duna két partján dobogni – mondta Novák Katalin köztársasági elnök pénteken, a Budapest 150 gálaesten a budapesti Vígszínházban.

Ezt is ajánljuk a témában

Az államfő kiemelte: több mint ezeréves államunk testében 150 éves szív dobog, s ez a szív erőt ad a nemzetnek, hogy fennmaradjon és gyarapodjon. Novák Katalin hozzátette: innen nézve egy fiatal, szinte még kamasz városról van szó, amely előtt reményteljes és hosszú jövő áll.

Sajátos magyar metropolisz

A köztársasági elnök emlékeztetett arra, hogy a reformkor nagyjai, akik nemzeti szuverenitásunkért, a polgári Magyarországért küzdöttek, vigyázó szemeik Párizsra és Londonra vetették és a két várost tanulmányozva alkottak egy közép-európai, de sajátosan magyar metropoliszt.

Novák Katalin felidézte: Budapest megélte az első világháború közvetett és a második világháború közvetlen pusztításait, az ostromot és a gettót, elszenvedte az 1956-os forradalom harci cselekményeit, megélte a szocialista időszak területi és lakossági növekedését, a politikai rendszer és a városirányítás változásait, majd a polgári újjászületést.

Budapest többször is bebizonyította életképességét, képes folyamatosan megújulni, feltámadni 

– hangsúlyozta Novák Katalin, kiemelve: a magyar főváros a szabadság városa, amely mindig helyet adott az alternatív művészeti mozgalmaknak és a főáramtól eltérő gondolkodásnak, valamint különböző politikai természetű ideáknak is.

Budapest okot ad a büszkeségre

A köztársasági elnök szerint Budapest az a történet, amelyet az utcák, a terek, az épületek, az intézmények mesélnek. Budapestet az emberek jelentik, akik itt éltek és élnek, akik otthon vannak benne, de otthon lehetnek benne a más etnikumokhoz, kultúrákhoz tartozók is, akik úgy válhatnak magyarrá, hogy semmit sem kell feladniuk saját identitásukból – mutatott rá Novák Katalin, aki szerint Budapest világváros, de nem olvasztótégely.

Budapest okot ad a büszkeségre, hiszen az elmúlt tíz évben több mint negyven Európa- és világbajnokságnak, nemzetközi sportdöntőnek adott otthont, világhírű alkotók munkái láthatóak múzeumainkban 

– hangsúlyozta.

A béke és biztonság otthona

Kitért arra is, hogy az elmúlt évtizedben megújulhatott többek között a Mátyás-templom és a Városliget, létrejött a Magyar Zene Háza, a Millennium Háza és a Néprajzi Múzeum ikonikus épülete. Ismét egykori fényében ragyog az Országház épülete, az Operaház, a Pesti és Budai Vigadó, a Várkert Bazár, megszépült a Szépművészeti Múzeum, a Kossuth tér, ahol helyet kaphatott a Nemzeti Összetartozás Emlékműve.

Mint mondta, 

Budapest a béke és a biztonság otthona és szigete, s ez különösen nagy kincs egy olyan világban, amely forrong, s ahol emberek milliói lépnek félve az utcára.

Budapest, az ország fővárosa legyen az a hely, amely a biztonság és a lehetőségek tekintetében felveszi a versenyt a világ más városaival és ezért a haza minden polgárát jogos büszkeség töltheti el – hívta fel a figyelmet a köztársasági elnök, kiemelve: Budapest így lesz a nemzeti szabadság városa minden magyar számára a Kárpát-medencében és a világban.

(MTI)

Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tommaso
2023. november 18. 05:14
Akitlosz: "Az EU dolgozik azon, hogy romoljon a közbiztonság a tagállamaiban". Persze, az EU pont azon dolgozik, hogy rossz legyen az EU-ban. Na, téged sem az eszedért szeretne, ha egyáltalán szeretne valaki.
Tommaso
2023. november 18. 05:11
béke és biztonság? nem sokáig, ha Orbán marad hatalmon. Ugyanis Orbán szavai a migránsügyben sincsenek összhangban a tetteivel. Azt HAZUDJA, hogy megvédi hazánkat a migrációtól, de 1., 2015 óta vonakodik felállitani a határőrséget. 2., Szabadon engedi a már elfogott embercsempészeket. 3., Egy szóval sem kéri szerb kollégáját, hogy tegyen rendet. 4. Rengeteg migránsmunkást hoz be Magyarországra. És kétmillió hülye, megvezetett, agymosott magyar szavazó, még mindig hisz neki.
Isten jobb keze
2023. november 18. 02:09
Basszam ki a méhüket az összes fideszesnek ennyire azért már ők sem kérhetnek hülyék! Könyörgöm ne vigyék túlzásba az agy nélküliséget! 😂😂😂😂 szerencsétlen hülyék! 💩💩
Isten jobb keze
2023. november 18. 02:07
Ezek szerint, az s bizonyos szivet transzplantálták! Őszinte részvétem az elhunyt csakádjának! És, Magyarországnak is, amiért a Katóka a nem létező köztarsasági elnök!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!