Meglepő? Aligha! Itt az újabb demokrácia-jelentés, Magyarországot Mauritánia, Szudán és Bhután is előzi

2023. november 03. 08:02

A CEU-rektor előszavával érkezett az Institute for Democracy and Electoral Assistance felmérése.

2023. november 03. 08:02
Fotó: A Közép-európai Egyetem (Central European University, CEU) által közreadott képen Michael Ignatieff, az egyetem elnök-rektora beszédet mond az egyetem bécsi campusának megnyitóján 2019. november 15-én.MTI/CEU/Végel Dániel
Kacsoh Dániel
Kacsoh Dániel

Mauritánia, Szudán, Bhután, Paraguay és Algéria – a 120. helytől ezek az országok előzik meg közvetlenül Magyarországon az újabb, ezúttal az Institute for Democracy and Electoral Assistance (IDEA) nevű NGO által készített demokrácia-jelentés egyik kategóriája, a demokratikus részvétel rangsorában.

Nem szomorú a 444, sőt

A leírás szerint e szempontok mentén rangsorolták ezúttal a világ országait: demokratikus részvétel, képviselet, jogállamiság és alapvető jogok. Tekintve a 2010 után született hasonló dokumentumokat, aligha meglepő hazánk megítélése, ugyanakkor a készítők már az elején leszögezik, hogy a vizsgált 173 állam mintegy felében romlott a demokrácia színvonala. Ahogy az a 444 alig leplezetten ujjongó beszámolójából is kiderül: Európából csak Törökország (139.), Oroszország (151.), Belarusz (161.) van mögöttünk, a legrosszabbul teljesítő EU-tagállam is tíz hellyel van előttünk: Románia a 115. Ebben a rangsorban 2017-hez képest 8 helyet rontottunk.

Ami a képviseletet illeti, ott a lengyelekkel együtt vagyunk ismét fekete bárányok, igaz, a felmérés a Tusk-féle „győzelem” előtt készült,

így legközelebb alighanem már egyedül maradunk. Mindenesetre a képviseleti mutatókban hat év alatt 17 helyet visszaesve 85. lett Magyarország, s 58. Lengyelország. Az alapjogok tekintetében viszont mind a lengyeleket, mint a románokat megelőzzük, igaz, mindenki más jobban teljesített az IDEA független és objektív elemzői szerint.

Nocsak! Újra itt van a CEU-rektor

Külön érdekesség, hogy a jelentés előszavát a CEU emeritus rektora, a bukott kanadai liberális politikus, maga Michael Ignatieff írta, aki természetesen hazánkat is megemlíti, mint autokráciát, Törökországgal egyetemben, mint akik a demokratikus intézmények elleni támadásuk részévé tették az egyetemi autonómia és a kutatói szabadság visszaszorítását.

A vezetői összefoglaló sommás megállapítása: a demokrácia bajban van,

a megoldást az emberijogi-szervezetek, a választási megfigyelők, az oknyomozó újságírók és a civil hálózatok, azaz az NGO-k jelenthetik. 

Nyitóképünkön Michael Ignatieff: MTI/CEU/Végel Dániel

 

 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 95 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vasalo
2023. november 05. 16:21
Fico elsö intézkedése volt, hogy kitiltitta a kormány és a kormanypártok körül motoszkálo NGOkat. Nálunk is már igeje lenne ilyen hamis hireket gyártó ügynökségek teljes felszámolása. Föleg azután hogy pl a WELT ugy magyarázza a Dubaijba költözö németek tettét, hogy a hazai szabdságot egy másfajtára cserélik. Ugy látszik az értékesebb, vagy odahaza a szabadságot is elkorrumpálták ilyen CEU meg hasonnlo NGOk. ( vajon Dubaiba miért nem menekülnek a migránsok, ott ugyanaz a vallás meg a nyelv is)?
tapir32
2023. november 05. 06:22
A kelet-közép-európai új demokráciák azért vannak jobb helyzetben mint a régi nyugatiak, mert még nem követték el azokat a hibákat, amiknek a következményeitől a régi demokráciák szenvednek. Tanulva a hibáikból más úton járunk. Ilyen a fejlettebb demokrácia. Anakronizmus lenne nyugat európai vagy amerikai mintára demokráciát építeni. Az EU, a Freedom House stb. szervezeteknek a demokráciák minősítésekor figyelembe vett szempontjai az USA demokráciáján alapulnak következésképpen, Magyarországra nézve irrelevánsak. Attól, hogy nem az USA standardek alapján működik egy demokrácia attól, az még demokrácia. Ez a mi demokráciánk! Mi ezt választottuk! Magyarországon többségi demokrácia van. A nép a hatalmat a képviselői útján gyakorolja. A népakarat a pártokon keresztül érvényesül és a többség jogai és érdekei az elsődlegesek. Ez nem jelenti az állampolgári vagy a kisebbségi jogok semmibe vételét. Azt jelenti, hogy bizonyos kérdésekben a közösség az előbbre való az egyénnél.
tapir32
2023. november 05. 06:20
Irreleváns!
Ízisz
2023. november 03. 14:36
Z. A dollárellenség és holdudvara, most példát kapott megint abból, hogy ne tartsák vissza magukat, bátran hazudjanak továbbra is, vagy még inkább!!! A határ az végtelen...💯👏👏👏💤
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik