A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMagyarország
09:00Sportlövészet10m légpuska
HUNMagyarország
11:00KézilabdaMagyarország-Egyiptom
HUNEszter Muhari
11:15VívásJunyao Tang-Eszter Muhari
HUNMagyarország
12:20ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNMagyarország
12:26ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNSzatmári András
13:20VívásBolade Apithy-Andras Szatmari
HUNSzilágyi Áron
13:45VívásFares Arfa-Aron Szilagyi
HUNGémesi Csanád
13:45VívásCsanad Gemesi-Eli Dershwitz
NyílNyíl

Közelebb kerülhettünk az uniós források lehívásához

2023. november 15. 08:59

Az Európai Bizottság úgy látja, Magyarország jelentős előrelépéseket tett a közbeszerzési eljárásokat illetően.

2023. november 15. 08:59
VON DER LEYEN, Ursula

Az Európai Bizottság újabb ellenőrzése rámutatott, hogy Magyarország komoly előrelépést tett a közbeszerzési eljárásokat illetően, de még mindig vannak „rendszerszintű szabálytalanságok”. A Portfolio elemzése szerint ugyanakkor közelebb kerülhettünk a Bizottság által blokkolt uniós források lehívásához.

Az Európai Bizottság a 2014-2020 közötti időszakra vonatkozó tematikus programoknál végzett átfogó ellenőrzés során egyszerre talált pozitív előrelépéseket és jelentős szabálytalanságokat a magyar közbeszerzési rendszernél. 

Az eljárásokat felügyelő szervek a korábbi vizsgálatok alkalmával több hiányosságot tapasztaltak. Szerintük az irányító hatóságok rendszeresen figyelmen kívül hagyták a közbeszerzési felügyeletért felelős minisztériumtól és egyéb szervektől érkező szabálytalansági gyanúk jelzését, így a bejelentett szabálytalanságok 70%-át érdemi vizsgálat nélkül zárták le.

Erre reagálva a Bizottság több ajánlást fogalmazott meg, amit a magyar hatóságok elfogadtak. 

Az ellenőrzés egyik másik megállapítása, hogy a közbeszerzés-ellenőrzési főosztály által kiadott negatív döntésekkel szemben nem volt fellebbezési mechanizmus. Ezért egy belső vagy külső szerven keresztül működő fellebbezési mechanizmus bevezetését javasolták, aminek a magyar kormány eleget is tett. 

A Bizottság ezzel ezt az ügyet lezártnak tekinti. 

A Bizottság ugyanakkor úgy látja, sok szempontból még diszkriminatívak az eljárások, és egyes márkák szándékosan ki vannak zárva a piacról. A brüsszeli auditorok ezért az ellenőrzött keretszerződés szerinti kiadások értékének 10%-át kitevő pénzügyi korrekciót javasoltak. 

Ezzel kapcsolatban még mindig nem született egyezség Brüsszel és Magyarország között.

Az ellenőrzés ugyanakkor arra is rámutatott, hogy érződnek az előrelépések. 

Az auditorok úgy látják, hogy a specifikusan vizsgált eljárásoknál történtek előrelépések, de a magyar közbeszerzési rendszer esetében még mindig több területen várnak a magyar hatóságok intézkedéseire.

Nyitókép: MTI/EPA/Julien Warnand

 

 


 

 

Összesen 49 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pumuklik
2023. november 16. 09:15
Pont ezért kell a termelő beruházásokat növelni, csak így lehet a költségvetés bevételét emelni, hogy le lehessen szarni az eu-s pénzeket!
bagira002
2023. november 16. 06:34
Ursula most fejleszti tökélyre a korrupciót az ukrán háborúval kapcsolatosan , euból háborúba pénzmosás szerűen költekezik .
Nurmi26
2023. november 15. 18:41
Csak az a baj,hogy valamelyik birónak a székében rajzszög van,épp most panaszkodott a bandzsa buzinak,nincs mese 7.-es cikkely indul..
Agricola
2023. november 15. 14:49
"Szerintük az irányító hatóságok rendszeresen figyelmen kívül hagyták a közbeszerzési felügyeletért felelős minisztériumtól és egyéb szervektől érkező szabálytalansági gyanúk jelzését, így a bejelentett szabálytalanságok 70%-át érdemi vizsgálat nélkül zárták le." Ha a gyanú tisztán láthatóan megalapozatlan (esetleg rosszindulatú rágalmazás csupán), akkor azt a hatóságok érdemben nem tudják vizsgálni. TÖLGYESSY PÉTER POLITIKA MINDENEKELŐTT (JOG ÉS HATALOM MAGYARORSZÁGON) tanulmányában írja: A kommunista állam komolyan vette a marxista állítást, hogy a jog nem kalkulálható normarendszer, hanem az uralkodó osztály akarata. A jog elméletileg az uralkodó osztály, ténylegesen a legszűkebb politikai vezetés akaratnyilvánítása, a politika szolgálólánya lett. A jog ilyen értelmezése mellett a gyanú elegendő volt olyan eljárásokhoz is ahol ártatlan embereket sújtottak súlyos ítéletek. Szolzsenyicin egyik művében (A pokol tornáca) egy ilyen esetet mutat be.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!
Mindent egy helyen az olimpiáról