Gyurcsány aláz és leckéztet, végül beérte Karácsonnyal, de továbbra is diktálja a tempót az ellenzéki oldalon

2023. november 24. 05:54

Bár ismét eljött a paktumok ideje, továbbra is bohózatra hasonlít a szétesett baloldal felkészülése a jövő évi önkormányzati voksolásra.

2023. november 24. 05:54
Karácsony Gergely és Gyurcsány Ferenc
Kacsoh Dániel
Kacsoh Dániel

Szarkeverésnek nevezte a jövő évi önkormányzati választásra való ellenzéki felkészülést egy minapi fórumon az egyik érintett, az újrázásra készülő IX. kerületi polgármester. Baranyi Krisztina szerint a tavalyi parlamenti voksolást megelőző előválasztást „kiherélték”, füstös szobákban születtek megállapodások, most azonban a 2019-es főpolgármesteri és ferencvárosihoz hasonló, „valódi előválasztás” kellene.

Baranyi azt is elárulta, a fővárosi önkormányzati egyeztetésekről függetlenként csak Karácsony Gergelytől hall, s

úgy tudja, nincsenek is érdemi tárgyalások, legfeljebb a főpolgármester próbálkozik egyenként egyeztetni a pártokkal. Mint utóbb kiderült, ez nagyjából fedi a valóságot.

Emlékezetes: Karácsony október 23-án jelentette be, vállalja, hogy heteken belül létrehozza az ellenzéki pártok budapesti szövetségét a jövő évi önkormányzati választásra.

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt a később megerősített vállalást bizonyosan nem tudta teljesíteni, részben azért, mert amint az érintettek, vagyis az ellenzéki pártok meghallották a tudtuk nélkül tett bejelentést, forrásaink szerint azonnal befékeztek az egyeztetések. Egyik informátorunk szerint

Gyurcsány Ferenc maga üzente meg, hogy „akkor most hetekig semmi” – jelezve az épp a parlamenti frakciója miatt aggódó Párbeszéd egykori társelnökének, ki az úr a háznál.

Ettől függetlenül a háttértárgyalások később folytatódtak, néhány vidéki és fővárosi helyszínen azonban még komoly ellentétek feszültek be. Ebből jó néhány azt követően is megmaradt, hogy a DK és a Párbeszéd csütörtökön váratlanul bejelentette: megszületett a paktum, melynek része Karácsony Gergely támogatása. A közlemény így szól: „A Demokratikus Koalíció Elnöksége együttműködési megállapodásokat hagyott jóvá a jövő évi választásokra való felkészülés jegyében.”

Ezt is ajánljuk a témában

Az egyik megállapodást a DK a Párbeszéddel kötötte, aminek a legfontosabb része a főpolgármester-jelöltség, lévén egyéb erőforrást, például támogatottságot a törpepárt nem tud beadni az alkuba.

Ettől függetlenül a DK vállalta, figyelembe veszi a Zöld minimum programot. Bármit is jelentsen ez.

A másik, az MSZP-vel kötött megállapodás számos településre kiterjed, így tartalmazza a két párthoz tartozó, hivatalban lévő polgármesterek újbóli indítását az egész országban. Emellett jelenleg nem ellenzéki irányítású fővárosi kerületek és vidéki települések egész sorában döntöttek polgármesterjelöltek támogatásáról. Úgy tudjuk, a részleteket ma, azaz pénteken hozzák nyilvánosságra.

Az MSZP megegyezett, de nem Karácsonnyal!

A legfontosabb az ellenzéknek nyilván Budapest, ahol a DK hiába keresett, végül nem talált alternatív aspiránst Karácsony helyett, így született meg a HVG által is Gyurcsány-paktumként emlegetett deal. Szocialista forrásunk felhívta a figyelmet arra, hogy

az MSZP még nem sorolt be Karácsony mögé,

ám valószínűsítette, hogy Gyurcsány kissé váratlan lépése után ők is így tesznek majd.

Az LMP támogatását nehezebb lesz megszereznie Karácsonynak, Ungár Péter társelnök nyilatkozatai szerint többek között a napokban durvuló finanszírozási botrány miatt, amire a városvezető még az ellenzéki szövetségesei szerint sem adott kielégítő magyarázatot. Ismeretes: a NAV is nyomoz az ötszázmillió forintnyi mikroadomány eredete után, amit rejtélyes adománygyűjtő ládikákban szedett össze a Karácsony által tető alá hozott 99 Mozgalom, illetve a Párbeszéd az előválasztási kampány időszakában.

Az „ott sem voltam” jellegű magyarázkodást nem csak a Fidesz vagy a balos pártok támadták be.

A „szarkeverést” tetézi, hogy a Magyar Kétfarkú Kutya Párt sem hajlandó nyíltan támogatni Karácsonyt, nem is beszélve a Jobbikról, ami némi meglepetést okozva, a soproni Brenner Kolomann személyében saját főpolgármester-jelöltet állított.

A Magyar Nemzet minapi cikkében utalt rá, a szocialisták legutóbb még azt mondták, elégedettek a főpolgármester eddigi munkájával. Kunhalmi Ágnes az ATV-ben nemrég úgy fogalmazott, az MSZP megpróbálta kibékíteni az ellenzéket, hogy újra összehozzák az együttműködést, de mások nem voltak partnerek ebben. Mint mondta, jelenleg kétoldalú tárgyalások zajlanak a párt és Karácsony között, amelyeknek az eredménye a közeljövőben nyilvánosságra is kerülhet.

A Momentum még kavar, de lépéskényszerbe került

A Momentum szerint végül lesz teljesen közös főpolgármester-jelölt, és a kerületekben is sikerül megegyeznie az ellenzéknek, ha máshogy nem, előválasztással. Utóbbira egyre kevesebb a sansz.

Érdekesség, hogy miközben a színfalak előtt Donáth Annáék épp megint beleállnak a DK-ba,

a színfalak mögött a DK és a Momentum között is zajlik az egyeztetés az egyes önkormányzati jelöltekről.

Ungár egy interjúban felidézte, épp aznap szembesült a két párt között az LMP-t megelőzve létrejött helyi megegyezéssel, amikor Donáth „hadüzenete” megjelent az interneten. Márpedig a teljes szembefordulás és az egyidejű együttműködés között feszül némi ellentmondás...

Gyurcsány tud még alázni

Növelheti ugyanakkor a feszültséget, hogy az MSZP-DK-paktum értelmében Zuglóban Horváth Csaba újrázhat jövőre, amit a Momentum hangosan meg akar fúrni.

Az viszont az MSZP számára megalázó, hogy Gyurcsány elérte: Kiss László és Szaniszló Sándort támogatják jövőre a szocialisták.

Ők ugyebár épp a 2019-es önkormányzati választást követően dezertáltak a Demokratikus Koalícióhoz az MSZP-ből. Vagyis még szocialista színekben nyerték el a polgármesteri mandátumukat, ám nem vártak sokat a mezcserével, fővárosi közgyűlési többséghez segítve ezzel Gyurcsányékat.

Gyurcsány helyzete tehát rendkívül kényelmes, nyerésben van, és látható élvezettel vesz részt a tőle megszokott hatalmi játszmában – fogalmazott Zila János, az Alapjogokért Központ elemzője.

Az önkormányzati ellenzéki felkészülés eddigi buktatóiról ITT írtunk bővebben.

Ezt is ajánljuk a témában

Gúzsba kötve is táncolni

Egyre nyilvánvalóbb: a szivárványkoalíció tagjai hiába vannak együttműködésre ítélve az önkormányzati választáson, az uniós voksolás miatti rivalizálás, a pozíciófoglalás, a többiek kiszorításának kényszere, valamint az egyéni ambíciók állandósítják a konfliktusaikat.

Nyitókép: MTI / Balogh Zoltán

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Palatin
2023. november 27. 12:46
A SZEMLÖHEGYI DÉMON TÖREDELMES VALLOMÁSA: "Pofátlanul csak hazudtunk reggel, délben, este, Vajon a ti szemetekben ez oly szépen fest-e? Gyurcsány vagyok nem tagadom, a magyarok veszte, Ki oly sok ember boldogságát komiszul elcseszte. Adjál mégis egy újabb esélyt a kókler Ferónak, Még akkor is, ha unokáid ezért jól megrónak. Nálam csak a mutyi számít, nincs helye melónak, Megtehetem, bőröm vastag, mint egy csatalónak. Bár jól tudom, kívánjátok, hogy hamar kimúljak, Adja Isten, hogy még egyszer rátok szabaduljak. Megoldom a problémátok, mint még soha senki, Úgy éltek majd mint egy csöves, éhenkórász jenki."
Palatin
2023. november 25. 12:10
A minap borozgatás közben megkérdeztem Jani bácsit, a Nyírségben fekvö Pusztacsörömpösi öregek otthona "Fogatlan Analfabéták Klubjának" (röviden FAK) örökifjú (86) tagját, hogy mi a véleménye az ellenzékről, Gyurcsányról, Dobrevröl...: "Hát fiam, én biz az ellenzéket a főnökével együtt leginkább egy olyan jószághoz tudnám hasonlítani, amelyik se nem igavonó, - mert ahhoz gyenge - , se tejet, gyapjat, tojást, prémet nem ád, a bőre ugyan vastag, de cserzés közben szétmálik, és különben sem mutatós, legfeljebb a trágyadombon használt csizma talpának jó A húsa élvezhetetlen, a csirkefarháttal nem vetekszik. A házat nem örzi, egy darab kenyérért beengedi a gyütt-ment idegeneket, egeret nem fog. Ugyanakkor rengeteget zabál, és nem is akármit. A legelőn csak finnyáskodik, fintorog, gyakran betör az éléskamrába az ablakon keresztül, a suta fejével, pedig mindig nyitva van az ajtó. Az igaz, hogy legalább nyávogni, mekegni, ugatni tudnak, csakhogy ezeket is akkor csinálják, amikor nem kéne"
Palatin
2023. november 25. 12:09
"Vissza a mocsárba" c. ellenzéki bohózat: Rendezö: a "Raszputyin" munkaközösség (Deklasszált Kommunisták) Nyelvileg lektorálta: Kunhalmi Ágnes blamázs-díjas nyelvész, Raszputyin szerepében: Gyurcsány Ferenc, (visszhangja: Karácsony Gergely) Mythomániás, öntelt bolsevista grófnő: Dobrev Klára, Eszelös vásári kurjongató: Jakab Péter, Nemtudomka, generáldilettáns: Fekete Győr András, Botmixeres angyalcsináló, csalárd újgazdag milliárdos: Cseh Katalin Mata Hari hamisított viaszmásolata: Donáth Anna, Szárnyaszegett vészmadár: Újhelyi István, Afgán hastáncos, biológiai fegyver vaktölténnyel: Szabó Timea, Alacsonyvérnyomásos küldönc: Tóth Bertalan, Raszputyin komornája és méregkeveröje: Vadai Ágnes Szereptévesztő mókamester: Tordai Bence A csapóajtó-balett primadonnája: Kunhalmi Ágnes Mükedvelö hóhér, lámpavas-megszállott: Márki-Zay Péter Kloroformban tartósított, majd reinkarnált hittéritö: Vona Gábor Szelfimániás, buja kertész: Gréczy Zsolt Röpködő lókötő: Hadházy Ákos
Palatin
2023. november 25. 12:05
Nem tudhatom Karácsony, hogy neked e város mit jelent, Nékem szűkebb hazám e gyöngyszem, örök, ékes és szent. A sors cikcakkos útjain barangolván, ha újra megcsodálom, Praclid nyoma szívem csücskén oly rút, hogy falra mászom. Hát mit tettél bölcsömet ringató kis hazámmal te ripacs? A városunk fennségét akarókkal miért vagy oly makacs? Miért vagy mostoha Lánchidunkkal, hogy az már tragacs? Egy bohóc vagy Gergő, bár sapkádról hiányzik a pamacs. Árpádunk helyett te Gyurcsányt, e simlis kóklert kedveled, Benne kenyéradódat, pártolódat, utad egyengetőjét leled. Hazád, városod nincs neked, szemed a dícsfénybe réved, Álmodban előtted térdel, kegyeidért esengve árva néped. Mert bölcs és hazádat szerető nem lévén, te lankadt manó, Egy személyben is murisabb vagy mint a jó Hacsek és Sajó. Mamlaszságban, balgaságban sehol nincs hozzád fogható, Se, ki bolsevista árulásra oly szószegön és rögvest kapható.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!