Fukuyama úr, nem hagyná már abba Magyarország minősítgetését?

2023. november 27. 18:37

Nagyon fontosnak tartja, hogy beálljon a liberálisok sorába, s mint egy kötelező mantra, mondja el azt, amin már mindenki csak nevetni tud?

2023. november 27. 18:37
Fukuyama, Francis
Fricz Tamás
Fricz Tamás
Magyar Nemzet

„Francis Fukuyama amerikai filozófus 1989-ben tévedett először. Akkor írta meg híres – vagyis inkább hírhedt – téziseit a történelem végéről, vagyis arról, hogy a Szovjetunió bukása után a világ egypólusúvá válik, a liberális demokráciák mindenhol győzedelmeskednek és kitör a világbéke. Ennek az ellenkezője következett be. Amit azóta látunk magunk körül a világban, azt hiszem, önmagáért beszél és nem szorul magyarázatra, miért is tévedett Fukuyama.

Eltelt azóta harmincnégy év, és most tessék, Fukuyama úr ismét egy óriási tévedett. A Szabad Európa ukrán nyelvű adásának adott interjút a napokban, sok mindenről beszélt, majd hazánk is szóba került. Ezt sikerült mondania: Nem értem, hogy az olyan országok, mint Magyarország, hogyan lehetnek még mindig EU-tagok. Hiszen ezek már nem demokráciák. 

Fukuyama úr, egyfelől: biztos, hogy ennyire kedveznie kell az ukrán hallgatóságának?

Másfelől: nagyon fontosnak tartja, hogy beálljon a liberálisok sorába, s mint egy kötelező mantra, mondja el azt, amin már mindenki csak nevetni tud? Úgy gondolja, hogy az ilyen mondatok nélkül már nem is lehet érvényesülni az ön által egekbe magasztalt »liberális demokráciákban?« Gondolom, ön szerint az Egyesült Államok azért még mindig a liberális demokrácia bástyája, minta, maga a tökéletesség. Gondolom, ön abban nem lát semmi problémát, hogy Donald Trumpot ügyészek és bíróságok összehangolt játékával próbálják kiiktatni az elnökválasztási küzdelemből.”

Nyitókép: Francis Fukuyama amerikai filozófus, közgazdász elõadást tart a Közép-európai Egyetem (CEU) Democracy and Its Discontents címû konferenciáján 2015. október 9-én. MTI Fotó: Balogh Zoltán

 

 

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szuperszig
2023. november 28. 18:46
A film végén ET hazament, nem? Most meg itt fotózzák?
mreinstand-2
2023. november 27. 21:27
Fukuyama úr, ezt tessék szépen mindenhol elmondani. Örök hálánk: a szabadságszerető magyarok.
Pelso j.
2023. november 27. 21:13
tomi, szerinted mennyire érdekli Fukuyamát, hogy a tefélék ekézik? Nem az országot minősítgeti, hanem benneteket. Hozzáteszem, indokolatlanul visszafogottan.
Tara Verde
2023. november 27. 20:54
Azért el kell ismerni, a globalista hálózat megbecsüli a csicskáit. Nem engedi el a kezüket, akkor se, amikor már a szenilitás jeleit mutatják.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik