A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMagyarország
09:00Sportlövészet10m légpuska
HUNMagyarország
11:00KézilabdaMagyarország-Egyiptom
HUNEszter Muhari
11:15VívásJunyao Tang-Eszter Muhari
HUNMagyarország
12:20ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNMagyarország
12:26ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNSzatmári András
13:20VívásBolade Apithy-Andras Szatmari
HUNSzilágyi Áron
13:45VívásFares Arfa-Aron Szilagyi
HUNGémesi Csanád
13:45VívásCsanad Gemesi-Eli Dershwitz
NyílNyíl

Beveszi Brüsszelt Novák Katalin

2023. november 07. 13:55

A köztársasági elnököt a belga királytól és miniszterelnöktől a NATO-főtitkáron át az EP-elnökig mindenki fogadja, aki számít.

2023. november 07. 13:55
NOVÁK Katalin
Kohán Mátyás
Kohán Mátyás

Holnap, azaz szerdán indul Brüsszelbe Novák Katalin köztársasági elnök, hogy belga, uniós és NATO-s tisztségviselőkkel folytasson tárgyalásokat. A péntekig tartó látogatáson találkozni fog minden belga közjogi méltósággal. Az európai intézmények részéről Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke fogadja, illetve látogatást tesz majd Jens Stoltenbergnél, a NATO főtitkáránál is.

A NATO a legforróbb ügy

A legforróbb eseménynek nyilvánvalóan az elnök és a NATO-főtitkár találkozója ígérkezik, ugyanakkor ezt a tárgyalást nem csak a svéd NATO-csatlakozás magyar ratifikációjának kérdése tematizálja majd. Már csak azért sem, mert a köztársasági elnök álláspontja egyértelmű – lapunknak adott nagyinterjújában is világossá tette, hogy szerinte időszerű volna már ratifikálni Svédország csatlakozását, amely „azt a kibővült védelmi szövetséget, amelynek mi is tagjai vagyunk, erősítené”. Nagy vita tehát erről nem várható Novák és Stoltenberg között.

Ezt is ajánljuk a témában

NATO-fronton ugyanakkor nem ez az egyetlen fontos téma: Magyarország jövőre minden valószínűség szerint bekerül a 2 százalékos GDP-arányos katonai ráfordítási célt elérő NATO-szövetségesek kicsiny elitklubjába, valamint mi adunk otthont a nemrég kezdődött Adaptive Hussars 23 többnemzeti NATO-hadgyakorlatnak, ami az ország egész területén elszórva földön és levegőben is felméri a Magyar Honvédség ütőképességét, illetve megerősíti Magyarország pozícióját erős és megbízható NATO-szövetségesként. Okkal számíthatunk tehát arra, hogy

Novák és Stoltenberg szerdai sajtótájékoztatóján Magyarországra nézve pozitív üzenetek is bőséggel elhangzanak majd.

Belga kézfogások garmadája

Brüsszel nem csak a NATO és az Európai Unió székhelye, de Belgium fővárosa is – ennek megfelelően a magyar köztársasági elnök látogatásának spektruma sem korlátozódik a nemzetközi szervezetekre, tudtuk meg az elnökhöz közel álló forrásból

Novák Katalin Belgiumban munkalátogatást is tesz, azaz várhatóan az összes belga közjogi méltóság kiteríti elé a vörös szőnyeget.

A belga király, miniszterelnök és a parlament vezetői nagyon régen nem fogadtak már magyar közjogi méltóságot, és Budapesten sem jártak – az európai fővárosokban gyakran forgolódó Novák Katalin nem most cáfol rá először a Magyarország európai elszigetelődéséről szóló narratívákra.

Alexander De Croo miniszterelnök szerdán, Éliane Tillieux képviselőházi és Stéphanie D’Hose szenátusi elnök csütörtökön fogadja Novák Katalint, aki egy órán át tárgyal majd Fülöp belga királlyal is. A köztársasági elnök emellett folytatja aktív párhuzamos diplomáciai munkáját: Magyarországon befektető belga üzletemberekkel és a helyi, magyar felmenőkkel rendelkező zsidó közösséggel is találkozik.

Elnök az unióban

A köztársasági elnököt Roberta Metsola, a Magyarországgal szemben legkritikusabb uniós intézmény, az Európai Parlament elnöke is fogadja majd. A tárgyalás programjáról még nem sokat tudni, de természetesen nem elképzelhetetlen, hogy valamely találkozóján szóba kerülnek majd Brüsszelben a Magyarországnak járó uniós források is.

Andrzej Duda lengyel elnök példája mutatja, hogy az elnöki diplomácia hatékony lehet Brüsszelben –

ő tavaly februárban a magyar elnökéhez nagyon hasonló program keretében látogatta meg a NATO-főtitkárt és vezető uniós tisztségviselőket. E látogatástól bizonyára nem függetlenül fogadta el az Európai Bizottság – számos vezető biztos ellenkezésével dacolva – pár hónapra rá a lengyel helyreállítási tervet.

Cenzúráz a sajtó

A Brüsszelben székelő hatalmi ágak közül Novák Katalin tehát szinte az összessel egyeztet a napokban – kérdéses ugyanakkor, hogy a negyedikkel, a sajtóval mire jut. Ausztráliai látogatása során Novák Katalin a közmédiának árulta el: interjút adott a POLITICO nevű brüsszeli lapnak, de mivel válaszai nem feleltek meg a lap elvárásainak, a cikk végül meg sem jelent. Ezt a látogatást viszont igen nehezen tudják majd teljesen elhallgatni.

Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Összesen 173 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tommaso
2023. november 09. 11:45
a brüsszeli migránsokát is beveszi? Pfúj!
Sztrovacsek
2023. november 07. 19:50
Na mi van, hazajött!?
llnnhegyi
2023. november 07. 19:01
Novák Katalin nyerő államfő! A libbcsikommcsikon erőt vett a zokogás, csalódás, düh, irigység. Gyurcsány Ondó Ferenc tajtrészegen, mérgében elrágta az Apró villa kapuját. Piroska néni napok óta rohangál, Klárika pedig szarik az egész világra!
Tommaso
2023. november 07. 18:37
Novák Katalin beveszi... POZITIV a hirben, hogy legalább biztosan nő.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!
Mindent egy helyen az olimpiáról