Áporodott, fojtogató érzés kommenteket olvasgatni egy válogatott meccs után

2023. november 21. 12:50

A helyzet ugyanis az, hogy ez a magyar válogatott éppen olyan, amilyennek mi, szabadelvűek szeretnénk berendezni az országot.

2023. november 21. 12:50
Kele János
Kele János
Facebook

„Áporodott, fojtogató érzés kommenteket olvasgatni egy válogatott meccs után.

Ráébredni, hogy nincs az a győzelem, nincs az a siker, ami megtanítana minket együtt örülni, ami közösen, egyként tenne büszkévé minket.
Hiszen mire való a futball, a sport, ha nem erre? Mi volna könnyedebb, emészthetőbb, azonosulhatóbb közösségi identitásképző élmény, ha nem egy sportsiker? Mi oldja föl sallangmentesebben a köztünk lévő – társadalmi, jövedelmi, kulturális ésatöbbi – különbözőségeket, ha nem az, amikor ösztönösen, skrupulusok nélkül omlunk egymás nyakába egy-egy Szoboszlai-gól után?  

A futball az a mese, ami a legegyszerűbben, a legátélhetőbben mesél arról – és csak arról – ami közös bennünk.

Gátak, görcs, megfelelési kényszer, történelmi terhek, örökölt és örökített indulatok nélkül. Aki ezt nem érti, az nem érti ezt az országot, nem érti benne az embereket, nem érti a közösségek működési logikáját, az elvet, ami identitást ad, ami azonosulást nyújt. Aki hagyja, hogy ezt az ösztönös, éteri ragaszkodást is elmarja a lelkéből a politika, az vesztett. Nem szavazatot, nem lájokat, nem százalékokat egy parancsra rendelt közvélemény-kutatás diagramjain, hanem csak épp semmi többet, mint – a lényeget. Hogy mi végre vagyunk mi itt együtt a Kárpát-medence közepén, és mi dolgunk volna azzal, ami összeköt bennünket.

De megyek tovább is, mert ez csak a felszín. A helyzet ugyanis az, hogy ez a magyar válogatott éppen olyan, amilyennek mi, szabadelvűek szeretnénk berendezni az országot. Amit Rossi – és stábja – megcsinált ezzel a csapattal, azt meg lehetne (és meg is kellene) csinálni Magyarországgal is. Hát nem erről beszélünk minduntalan? Hát nem épp az a bajunk ezzel a bűzös, alantas gondolatokra fölépített hatalmi konglomerátummal, amiben élünk, hogy nem elég szabad, nem elég sokszínű, nem elég versengő, nem elég egységes, hogy nincs meg benne a tudás, a teljesítmény tisztelete, hogy hiányzik belőle a szolidaritás? Nos, a magyar válogatottban mindez megvan, sőt, elárulok egy titkot: éppen ettől olyan jó.”

***

Kapcsolódó vélemény

undefined

Bartus László

Amerikai Népszava

Idézőjel

Mi sem szeretjük a magyar válogatottat és nem szurkolunk neki, amihez neki semmi köze.

Nyitókép: ATTILA KISBENEDEK / AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pozitiv
2023. november 22. 08:30
Nagyon hülye vagy kele, ha nem veszed észre, nem érzed a bőrödön az óriási változást, ami ezen az Országon végigment. A fociban a változások, eredmények is ennek az általatok gyűlölt "hatalomnak" köszönhető. Örülök, hogy te legalább a foci sikereknek tudsz örülni! Bár nektek semmit nem hiszek már el, hogy őszintén mondjátok. Hazudtok mindenben, a tényeknek a valóságnak pont mindig az ellenkezőjét állítjátok. Ezért vagytok ilyen kevesen. Ja! És buták vagytok, mint a tök.
Bunyevac1964
2023. november 21. 23:26
Már a libsik sem a régiek ! Eddig egyikük sem számította át a válogatott sikereit lélegeztető készülékekre
Málaga21
2023. november 21. 22:49
Némmá, a libsik felfedezték, hogy létezik magyar válogatott. Hogy mi mindenre nem jó a siker?
pollip
2023. november 21. 18:10
A szabadelvű az SZDSZ és a liberális. Köszi, nem kell.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!