Perbeszéde előtt tette lapátra aktuális ügyvédjét Portik Tamás

2023. október 19. 13:28

Az alvilág egykori fenegyereke úgy váltogatja a Fenyő-perben a védőit, mint más a gatyáit.

2023. október 19. 13:28
Baranya Róbert
Baranya Róbert

Folytatta a múlt tárgyaláson megkezdett perbeszédét Gyárfás Tamás jogi képviselője Zamecsnik Péter, a Fenyő János 1998-as meggyilkolása kapcsán indult büntetőper csütörtöki tárgyalásán.

„Portik megint ügyvédet váltott”

A tárgyalás elején kiderült, hogy 

Portik megint ügyvédet váltott, de ezt csak szerdán tudta meg a bíróság, amelynek azonnal keresnie kellett egy kirendelt védőt, hogy ne maradjon el a tárgyalás. 

Az új ügyvéd meghatalmazása végül fél órával a tárgyalás megkezdése előtt érkezett meg a bíróságra.

Portik már ötödszörre vált ügyvédet az eljárás során, most éppen akkor, amikor a jogi képviseletét eddig ellátó Vincze Tamás a következő tárgyaláson elmondhatta volna védőbeszédét. Könnyen lehet, hogy az egykori maffiózó egyszerűen csak húzni akarja az időt, hiszen kérdéses, hogy új ügyvédje, Bolyai János fel tud-e majd készülni egy hét alatt a négyéves peranyagból, hogy perbeszédet tarthasson. Ez pedig tárgyalás-halasztást vonhat maga után. 

„Nincs meg az eredeti eszköz, amelyre Portik a beszélgetéseket rögzítette”

Zamecsnik Péter mai felszólalásában egyebek mellett a pszichológus igazságügyi szakértő Kitanics Márk szakvéleményére tért ki, amelyben többek között a Portik és Gyárfás közötti rögzített telefonbeszélgetéseit elemezte. Az ügyvéd a szakvéleményből azt emelte ki, hogy Portik kontrollt akart gyakorolni Gyárfás felett, hol kifinomultabban, hol nyersen jelezve dominancia-szándékát. A telefonbeszélgetésekből az vonható le, hogy 

Portik egyre türelmetlenebb lett, provokálja és bűncselekmény elismerése akarja rábírni. 

Az ügyvéd ugyanakkor azt is hangsúlyozta: nincs meg az eredeti eszköz, amelyre Portik a beszélgetéseket rögzítette, így addig, amíg ez bizonyítékként nem áll rendelkezésre, erős a kétség, hogy hitelesnek tekinthetők-e a vádhoz csatolt felvételek. Az ügyvéd ismét kitért arra, hogy a vád szerint Gyárfás először Tasnádi Pétert bízta meg a Fenyő elleni merénylettel, ám ezt egyedül Tasnádi, illetve az ő ismerősei vallották, más tanú nem erősítette meg. 

Zamecsnik már múltkor megkezdett perbeszéde elején azt hangsúlyozta semmilyen bizonyíték sincs a gyilkosságra való felbujtásra, 

a vád légvárakra épül, és nem az ügyészség, hanem a védelem bizonyította állításait az eljárás során.

Az eljáró ügyész szerint azonban bizonyítást nyert, hogy Gyárfásnak volt indítéka és komoly szándéka Fenyő János megöletésére. Ezért azt indítványozta, hogy a bíróság a Nap Tv tulajdonosát mondja ki bűnösnek felbujtóként, előre kitervelten elkövetett emberölés bűntettében, és ítélje határozott idejű, letöltendő fegyházbüntetésre, míg Portik Tamást életfogytiglani szabadságvesztésre. 

Ahogy többször megírtuk, a vád szerint Gyárfás Tamás, aki akkor a Nap Tv tulajdonosa volt, Portik Tamást bízta meg azzal, hogy gyilkolja meg riválisát, Fenyő János médiavállalkozót, a VICO-birodalom fejét. Az ügyészség szerint Gyárfás így akarta lezárni a közöttük kialakult hatalmi harcot. Fenyőt végül 1998 február 11-én lőtte le saját autójában a már elítélt Jozef Rohác, a II. kerületi Margit utcába. 

A perben az előzetes tervek szerint november közepén hirdet első fokú ítéletet a Fővárosi Törvényszék. 

Nyitókép: Portik Tamás még 2016-ban a bíróság előtt. (Fotó:MTI/Kovács Tamás)

 

 

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
cccbasatu
2023. október 20. 07:01
Jó taktika félre állítani a soros ügyvédet mert így megakad a tárgyalás menete.Ez régi módszer és hatékony.Az idők végeztéig eltart az ügy tárgyalása és ez a cél!
catalina11
2023. október 19. 17:28
Az ügyvéd ugyanakkor azt is hangsúlyozta: nincs meg az eredeti eszköz, amelyre Portik a beszélgetéseket rögzítette, így addig, amíg ez bizonyítékként nem áll rendelkezésre, erős a kétség, hogy hitelesnek tekinthetők-e a vádhoz csatolt felvételek. " érdekes, hogy Hitler beszédeinél nem volt ilyen aggály...
catalina11
2023. október 19. 17:26
Az ügyvéd ismét kitért arra, hogy a vád szerint Gyárfás először Tasnádi Pétert bízta meg a Fenyő elleni merénylettel, ám ezt egyedül Tasnádi, illetve az ő ismerősei vallották, más tanú nem erősítette meg. " pedig még apróhirdetést is tett közzé, sőt még versenytárgyalás is kötelező..így szokás felbujtás esetén
sentimental
2023. október 19. 15:59
iimre 2023. október 19. 14:23 Senki nem kíváncsi rád...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!