Nincs még veszve Lengyelország

2023. október 24. 07:17

A választások eredménye nyomán drámai változások is elkezdődhetnek, amelyek nemcsak a lengyel társadalom, de egész Európa, sőt az egész világ sorsára hatással lehetnek.

2023. október 24. 07:17
Bogár László
Bogár László
Magyar Hírlap

„Jeszcze Polska nie zginęła, vagyis Nincs még veszve Lengyelország, ezek a lengyel himnusz kezdősorai, és jó lenne hinni abban, hogy ez valóban így is van, illetve így is lesz. Ám a választások eredménye nyomán drámai változások is elkezdődhetnek, amelyek nemcsak a lengyel társadalom, de egész Európa, sőt valamilyen értelemben az egész világ sorsára hatással lehetnek.

Lengyelország egy igen veszélyes geopolitikai »tektonikus« törésvonalon fekszik, ami persze nem meglepő, hisz ez, a Baltikumtól a Balkánig húzódó »köztes Európa« maga egy gigantikus hatalmi törésvonal, és lemeztektonikájának veszélyeiről már számos »leckét« kaphattak a térség lakói. Ezek a »leckék« leginkább arról szólnak, hogy a térség valamennyi népe, nemzete, országa egy brutális geopolitikai »satuban« van, és az e satut megtestesítő birodalmak mindig mindent megtettek és megtesznek ma is azért, hogy a térség lakóit megosszák és egymás ellen fordítsák, akár az egy országon belül élőket is. 

Az itt lakók számára éppen ezért volna a szó szoros értelmében létfontosságú, hogy ezt felismerjék, és az őket szembefordítani próbáló törekvések ellenére éppen az együttműködés minden létező eszközével próbálják közös alkuerejüket növelni. Erre épült a három király egyezsége annak idején, és ezt kísérli meg újra a visegrádi együttműködés.

Bármilyen kormány is alakul a hosszúnak ígérkező koalíciós tárgyalások után, a meghatározó jelentőségű kérdésekre adandó válaszok kényszere az új kormányt is ugyanabba a satuhelyzetbe zárja majd. De talán »nincs még veszve Lengyelország«.”

***

Nyitókép: ANDRZEJ IWANCZUK

 

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2023. október 25. 17:24
Jobbulást,Laci bácsi! :)
bölcsuhú
2023. október 24. 18:30
Mai, friss hír: Tusk és a másik 3(illetve4) ellenzéki pár megegyezett a kormányalakitási tárgyalásokban! Ergo, a PIS lemaradt róla. Nem igen értem zt a nagy egyoldali szerelmét a jobboldalunknak a lengyelek iránt! A történelem során mindig csak mi adtunk nekik (királyokat, szenteket) , segitséget a bajban, ők soha! Most is elvette az eszüket az oroszfóbiájuk s minket kritizáltak, hogy nm állunk melléjük ebben is. Ne tévesszen meg minket az a pár ezer lengyel aki részt vett az ünnepeinken, a békemeneteken, mert a médiájuk javarészt kritizált már évek óta. Vad atlantista banda.
Nasi12
2023. október 24. 18:23
Elvileg Duda másfél évig még blokkolhat. Addig pedig még sok víz lefolyik a Visztulán.
csuti-torpe
2023. október 24. 15:19
mi az, hogy nincs meg veszve? lengyelorszag nyert!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!