Karácsony mintaprojektje miatt bukhat több száz milliót Zugló

2023. október 22. 12:38

A 2022 év végén felállított vizsgálóbizottság sem állt elő semmilyen megállapítással.

2023. október 22. 12:38

Nagy pénzügyi bukásnak ígérkezik Karácsony Gergely mintaház projektje. A bérházba a lakók még mindig nem költözhettek be, a kerület pedig több száz millió forintot veszíthet a beruházáson – számolt be a Metropol.

A Magyar Nemzet ezzel kapcsolatban felidézte, hogy Karácsony Gergely zuglói mintaházára a XIV. kerületi önkormányzat és konzorciumi partnerei 2018-ban nyertek el az Európai Bizottságtól másfél milliárd forintot. Az E-Co Housing elnevezésű beruházás (több mint négy és fél millió eurós támogatásból) egy 25-30 lakásból álló, szinte nulla energiafelhasználású házról és a majdan beköltözők lakóközösséggé kovácsolásáról szól.

Hozzátették, hogy 

a beruházás záró határideje 2022. október 31. volt, de a ház még mindig nincs kész. 

Ráadásul menet közben nemcsak a határidő módosult, hanem a helyszín is. A Gizella úton épített 25-30 bérlakás helyett a Mexikói úton újíttatnak fel egy mindössze 16 lakásos önkormányzati bérházat.

A lap felhívta arra is a figyelmet, hogy a három épületből álló komplexum tervezése meg is valósult, mire 2021-ben eljutottak a közbeszerzés lefolytatásáig, de kiderült, hogy még 709 millió forint többletforrás hiányzik.

Támogatom, hogy belevágjunk, de a felelősséget nem akarom magamra vállalni

– mindezt Vida Attila zuglói képviselő jelentette ki tavaly februárban, amikor arról döntött a képviselő-testület, hogy átalakítják Karácsony Gergely mintaház projektjét. Azonban mire eljutottak odáig, hogy kiírják a közbeszerzést immár a meglévő, Mexikói úton álló bérház felújítására, kiderült, hogy ahhoz is szükség van többletforrásra.

Tavaly tavasszal még 160 millió forintot, majd tavaly december elején újabb 364 millió forintot szavaztatott meg Horváth Csaba, a kerület polgármestere a projekt befejezéséhez a zuglói költségvetésből. Idén szeptember végén pedig újabb 300 millió forintot zároltak az önkormányzat számláján a projekt befejezésére – sorolta a tételeket a Magyar Nemzet.

Az EU-s donor visszakérheti a támogatás jelentős részét

Ez tehát azt jelenti, hogy bár 2021-ben azt mondták, hogy a már milliókért megterveztetett 25-30 lakásos bérház felépítéséhez szükséges plusz 709 millió forint nem áll rendelkezésre, 

2023 őszéig mégis beleraktak 824 millió forintot a 16 lakásos bérház felújításába.

A lap mindezeken túl arra is felhívta a figyelmet, hogy bár mind a polgármester, mind Szabó Rebeka alpolgármester több alkalommal is elmondta, hogy az alternatív megoldásnak köszönhetően nem kell visszafizetniük az EU-tól kapott támogatás összegét, a képviselő-testület pedig ez alapján szavazott, Horváth Csaba hónapokkal később, egy interjúban elismerte, hogy 

vélhetően visszakéri az EU-s donor a korábban adott támogatás jelentős részét.

Hogy ez a visszafizetési kötelezettség már benne van-e az idén zárolt 300 millió forint többletforrásban, egyelőre még nem derült ki. De arról sincs információ, hogy a 2022 decemberében felállított zuglói vizsgálóbizottság, amely arra hivatott, hogy megtalálja a megcsúszott projekt felelőseit, mikor áll elő valamilyen megállapítással – írta a Magyar Nemzet.

Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

 

 

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ProletarFC
2023. október 23. 22:03
Zugló Pest Budája, kár volna érte.
EX_Terminator
2023. október 23. 09:23
kaligelikének már megint szorongatják a tökeit és keresik a megoldást. Tudjuk hogy hogyan nem igaz?
nempolitizalok-0
2023. október 22. 15:54
EU-s pénz. Rendesen rászállhattak a libsik. Ezek Zuglóban erősek. Egyébként ez egészen biztosan több mint százmilliók, arról nem beszélve, hogy igen rendesen a jéghegy csúcsa. Zugló mindig is a libsik és a bolsik aranybányája volt. Értékes, beépítetlen és sportolásra használt zöld területei és az itt található termálvíz miatt miatt óriási lehetőségek adódtak itt, nem véletlenül nem volt itt soha egy karakteresebb polgármester. Ma már persze le van rendesen rabolva.. A Fidesz itt nagyon elkúrta.
Ergit
2023. október 22. 15:53
Min. 51 milliót költeni egy-egy olyan lakásra, ami egy olyan házban van, mi már készen áll, csak még nem önellátó energetikailag (ha jól értem), mikor fog megtérülni ez a sok ráköltött pénz??? 100 éven belül? Addigra legalább még 2x fel kell újítani!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!