Karácsony a Partizánban úgy vélte, a fideszesek nem szeretnek vitázni, de három éve nem vállalta a vitát Fürjes Balázzsal a Mandinerben

2023. október 23. 18:41

Nagyon vitázna a leendő fideszes főpolgármester-jelölttel Karácsony Gergely, aki úgy vonta kétségbe a Partizánban a fideszes politikusok vitakészségét, hogy három éve ő nem volt hajlandó vitatkozni a Mandinerben. Mutatjuk, mire hivatkozott!

2023. október 23. 18:41
Karácsony Gergely a Partizánban
Szilvay Gergely
Szilvay Gergely

Leülne Karácsony Gergely, Budapest ellenzéki főpolgármestere vitázni leendő fideszes kihívójával a 2024-es önkormányzati választások apropóján a Partizánban, legalábbis ezt válaszolta a politikus Gulyás Márton partizános baloldali aktivista kérdésére a 2023. október 18-án sugárzott interjúja végén. Csak épp szerinte a fideszesek nem szoktak vitatkozni. A felvetés azért érdekes, mert amikor a Mandiner hívta 2020 októberében, három évvel ezelőtt vitázni Fürjes Balázzsal, mondvacsinált okokra hivatkozva nemet mondott, így végül lapunkban egymás után közöltük le a párhuzamos interjúkat. Karácsony ráadásul ekkor már nyeregben volt, hisz nem az önkormányzati választások előtt érkezett hozzá a felkérés, hanem egy évvel utána.

Karácsony Gergely így nyilatkozik a Partizánban:

„-Ha lesz már fideszes kihívód, és a Partizán rendez egy vitát, elfogadod a meghívást?
-Én nagyon szeretnék vitatkozni fideszes politikusokkal, csak ők nem nagyon szokták ezt…
-Rajtad fog ez múlni?
-Nem fog.”

Így nyilatkozik Karácsony Gergely, Budapest ellenzéki főpolgármester a Partizánnak adott interjúja végén (1:18:13-tól).

A Mandiner 2020 októberében, három évvel ezelőtt vitát szeretett volna rendezni Karácsony Gergely és Fürjes Balázs közt – Fürjes akkor a Budapest  és agglomeráció  fejlesztéséért felelős államtitkár volt, mint a Fidesz egyik legfontosabb várospolitikusa.

Ezt is ajánljuk a témában

Mérlegen a budapesti városvezetés – Karácsony Gergely és Fürjes Balázs a Mandiner hetilapban!

Miért támogatta a judapestező Bíró Lászlót Karácsony Gergely? Miért szólalt meg az ügyben Fürjes Balázs? Mit szól a kispesti szocialisták kokainos és korrupciós botrányához a főpolgármester? Megvalósul-e a kormány és a főváros közötti együttműködés a Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár szerint? Nagyinterjúk Karácsony Gergellyel és Fürjes Balázzsal a Mandiner hetilapban!

Az ekkor egy éve Budapest főpolgármestereként dolgozó 

Karácsony Gergely azonban nem vállalta a vitát. Fürjes Balázs vállalta volna. 

A vége az lett, hogy lapunk egymás mellett lehozta a két nagyinterjút.

Rá is kérdeztünk, hogy Karácsony miért nem hajlandó vitatkozni Fürjessel, amire azt válaszolta, hogy egy köztisztviselő ne folytasson politikai vitát politikusokkal.

Az akkori interjúnk így indult:

-Mitől tart, főpolgármester úr?
-Kellene valamitől?

-Szerettük volna leültetni egy vitára Fürjes Balázzsal. Az államtitkár benne lett volna, ön nem vállalta. Miért?
- Politikus vagyok, az államtitkár pedig köztisztviselő. Egy köztisztviselő ne folytasson politikai vitát politikusokkal. Nem szeretnék abban partner lenni, hogy ő politikai szerepben lép fel köztisztviselő létére. Bár mostanában mintha ezt kényszerítenék rá; nem is áll túl jól neki.”

Mi nem hagytuk ennyiben, kollégánk így folytatta a kérdezést:

-Kormányzati oldalról Fürjes Balázs foglalkozik Budapest ügyeivel, vele kell a legfontosabb kérdéseket átbeszélni. Budapest ügyei nem érnek meg annyit, hogy kommunikációs hidegháború helyett konstruktív vitát tartsunk?”

Karácsony Gergely válasza:
„- Nem a sajtó előtt kell vitatkozni, hanem a tárgyalóasztalnál megoldásokat találni. A főváros és a kormány közötti viszony a napi munkavégzés szintjén jobb, mint amilyennek látszik. A politikusok napi szintű politikai kakaskodását Fürjes Balázsnak nem kellene folytatnia. Inkább együtt dolgozom vele, mint hogy nyilvánosan vitázzunk. Mindenki tegye a dolgát a kapott mandátuma szerint. Az enyém a budapestiektől származik, az övé Orbán Viktortól.”

A Fürjes Balázzsal készült interjúban, ugyanabban a 2020. október 15-i lapszámban, úgyszintén rákérdeztünk a vitára.

-Leülne vitázni Karácsony Gergellyel?
- Budapestért bárkivel, bármikor, aki komolyan vehető. A fővárosiak által megválasztott főpolgármester a legkomolyabb Budapest-illetékes. Ha ő kész lenne erre, rajtam nem múlna. Bár úgy látom, kerüli a nyivánosság előtti valódi párbeszédet, az élő vitákat. Nincsenek a Tarlós István idején megszokott, rendszeres, a szerkesztőségeknek kérdezési lehetőséget biztosító sajtótájékoztatók, csak Facebook-monológok. Pedig a vitakultúra Budapest része, ez egy vitatkozó, kritikus város.”

Karácsony Gergely és Fürjes Balázs a Mandiner 2020. október 15-i számának címlapján
Karácsony Gergely és Fürjes Balázs a Mandiner 2020. október 15-i számának címlapján
Forrás: Mandiner

Karácsony Gergely érvelése egyébként nem állta meg a helyét: az államtitkár a magyar alkotmányos rendben politikai vezető, politikai szerepet visz, a politikai kormányzás része. 

A Mandiner egyébként régóta ültetett le jobb- és baloldali politikusokat egymással vitázni, 2020 szeptemberében, egy hónappal a Fürjes–Karácsony-próbálkozásunk előtt például Deutsch Tamás fideszes és Ujhelyi István MSZP-s EP-képviselő vitázott hetilapunk hasábjain. 

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: Képernyőmentés

Összesen 145 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2023. október 25. 19:08
Szilvike,a gazdád kb.tíz éve bújkál a viták elől… Tényleg hülyének néztek mindenkit…avagy birkakaja…
bodrigyuri
2023. október 24. 07:48
A nemvitázást eltanulta a malactól.
Majdmegmondom
2023. október 24. 07:23
A dadogós pöcs, akit elütött a villamos? Biztosan képes lenne észérveket használni... Ja, ő pont nem... Szerintem vitázzon a Gelencsérrel, azzal kb egy szint...
YouTubeRight2Laugh-Tamas
2023. október 24. 02:46
Szánalmas ahogy egyes politikusok jobbnak látják a képességeiket a valós tudásuknál. Ő a jó fiú Karácsony Gergely. A “Szarok rá” fajta (idézet tőle) Nem igazán jeleskedik semmiben, fogalma sincs, hogy mit kéne tennie főpolgármesterként! Hogy hol van Újpest vagy Csepel túl nagy tudás lenne! A nemzeti múzeumban sem járt még! S ő csak biciklizni szeretne! Az ilyen héjáktól kéne megszabadulni már! Karácsony Gergely - Budapest Főpolgármestere | A kezdet https://youtu.be/_q2GSmPbFp8
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!