Mérlegen a budapesti városvezetés – Karácsony Gergely és Fürjes Balázs a Mandiner hetilapban!

2020. október 15. 16:45

Miért támogatta a judapestező Bíró Lászlót Karácsony Gergely? Miért szólalt meg az ügyben Fürjes Balázs? Mit szól a kispesti szocialisták kokainos és korrupciós botrányához a főpolgármester? Megvalósul-e a kormány és a főváros közötti együttműködés a Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár szerint? Nagyinterjúk Karácsony Gergellyel és Fürjes Balázzsal a Mandiner hetilapban!

2020. október 15. 16:45
null

A Fidesz-kormány ne oktasson ki szolidaritásból!

„A főváros és a kormány közötti viszony a napi munkavégzés szintjén jobb, mint amilyennek látszik” – állítja interjúnkban Karácsony Gergely, aki kérdésünkre, hogy miért nem ül le vitázni Fürjes Balázssal, leszögezte: egy köztisztviselő ne folytasson politikai vitát politikusokkal.

Bíró László támogatása kapcsán Karácsony hangsúlyozta: sajnos a magyar politikában csak kevesen tudnak a hibáikért bocsánatot kérni. „Szeretnék hinni abban, hogy Bíró bocsánatkérése hiteles és őszinte” – fogalmazott.

A főpolgármestert kérdeztük arról is, hogy hol a megígért minden budapesti újszülött után ültetett fa. „A főváros az elmúlt időszakban hat szabadidőparkot adott át, ahol sok fát ültettünk. Ami a konkrét vállalásunkat illeti, messze túl fogjuk szárnyalni, jóval több fát fogunk ültetni ebben a ciklusban, de ehhez területeket kell szereznünk” – hangsúlyozza.

Annak kapcsán, hogy a szolidaritási hozzájárulást a szegényebb háromezer önkormányzat kapja meg, Karácsony leszögezte: „A Fidesz-kormány engem ne oktasson ki szolidaritásból! A fővárosnak is szüksége van szolidaritásra. A kormányzati sarctól függetlenül is Budapestet sújtja a legjobban a járvány, bevételeink jó része ugyanis elveszik.”

Van-e miniszterelnöki ambíciója? – kérdeztük a főpolgármestert, aki jelezte, nem tervez elindulni a szerinte szükséges ellenzéki előválasztáson.

„Három ember van, aki nem szeretné, hogy induljak: Orbán Viktor, Gyurcsány Ferenc, és én vagyok a harmadik” – fogalmazott. 

Kutya kötelességünk az együttműködés!

„Budapest fejlesztése a városvezetés és a kormány közös feladata, kutya kötelességünk az együttműködés” – szögezte le Fürjes Balázs, és hangsúlyozta: bármikor leülne vitázni a főpolgármesterrel, bár úgy látja: „kerüli a nyilvánosság előtti valódi párbeszédet, az élő vitákat. Nincsenek a Tarlós István idején megszokott rendszeres, a szerkesztőségeknek kérdezési lehetőséget biztosító sajtótájékoztatók, csak Facebook-monológok” – fogalmaz.

Fürjes Balázst megkérdeztük arról, hogy szakpolitikusként miért akart megszólalni a borsodi választás ügyében. 

„Hogy támogathat Budapest első embere egy olyan jelöltet, aki judapestezve zsidózik, aki cigánygyűlölő szövegeket nyom?” – tette fel a kérdést, hozzátéve, szerinte Budapest első embere ezzel átlépett egy kritikus határt. 

A főváros anyagi helyzete kapcsán kifejtette, szerinte a főpolgármesternek a tényekkel, a közgazdászokkal és a Moody’szal van vitája, nem a kormánnyal. „Tisztelettel javaslom bárkinek, objektív mérőszámok alapján hasonlítsa össze az önkormányzatok helyzetét. Adóerő, meg- takarítások, szabad készpénzállomány, iparűzésiadó-bevétel növekedése – Budapest mindegyik alapján a leggazdagabbak között van” – mutat rá.

Az interjúból kiderül az is, hogy a kormány milyen javaslatokkal érkezik majd a belvárosi autóforgalom csökkentésére vonatkozóan a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsába, továbbá, hogy mikor adják oda a Lánchíd felújítására megígért 6 milliárd forintot.

„A kormány nem fog semmit építeni, amíg nincs egyetértés a városvezetéssel. De abban nem vagyunk partnerek, hogy a főpolgármester szabálytalanul, a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsában való egyeztetés nélkül módosítsa a Városligeti építési szabályzatot”  – hangsúlyozza a Liget-projekt kapcsán.

Fürjes Balázst megkérdeztük arról is, hogy vállalnál-e a főpolgármesteri munkát a jövőben. „Ki van zárva”  – válaszolta, hozzátéve: szerinte ha a főpolgármester esetleg miniszterelnök-jelölt lesz is, fontos, hogy a budapestieknek nézzen a szemükbe, és mondja meg nekik őszintén, visszaadja-e idő előtt az öt évre kért és kapott megbízást. 

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Frick László Intézet
2020. október 16. 08:13
Hol van Gáljé Zoltán?-mert ez a "Karácsony" fantázianevű csak a guminője neki.
pollip
2020. október 16. 07:41
Karácsony akkor is politizált, amikor az országgyűlési választás kampányában elment Borsodban Bíró mellett kampányolni. Többször is politizált, ami nem dolga.
piscsik
2020. október 15. 22:40
De Nagy állatot választott Budapest, édes Istenem!
Falfirka
2020. október 15. 20:25
Fürjes B most mondta el a hír tv-n, hogy vitára kérték el őket, de karácsony nem vállalta.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!