Ezek az autók hamarosan elbúcsúzhatnak a zöld rendszámtól

2023. október 04. 09:55

Amennyiben életbe lép az előterjesztés, akkor a kocsik számos magyar településen biztosított ingyenes közterületi parkolási lehetőségének is lőttek.

2023. október 04. 09:55
null

Rövidesen eljön az az idő, amikor kizárhatják a plug-in hibrideket a zöld rendszám használatára jogosult gépjárművek közül Magyarországon – tudta meg a Telex az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) szerkesztőségükbe eljuttatott előterjesztéséből.

A dokumentum alapján a jövőben forgalomba helyezett példányok mellett a már forgalomban lévő elektromos hálózatról tölthető, de alapvetően

nem elektromos hajtású autók rendszámát szintén hagyományosra cserélnék a következő műszaki vizsgán.

Amennyiben a döntésbe bevonják az úgynevezett hatótávnövelővel (range extenderrel) ellátott villanyautókat is, akkor összesen 33 ezer járművet érinthet a változás. Ez a szám igen jelentős, főleg, ha figyelembe vesszük, hogy 74 ezer zöld rendszámot adtak ki június végéig, a Belügyminisztérium adatai szerint.

Abban az esetben, ha a terv megvalósul, a továbbiakban csak a hagyományos villanyautók, és egyéb járművek használhatnák a környezetkímélő konstrukciókhoz kitalált, 2015-óta létező zöld alapszínű hatósági jelzést.

A lap közölte, hogy a minisztérium ezen lépésével

a plug-inek elveszítenék a számos magyar településen biztosított ingyenes közterületi parkolási lehetőséget.

Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a rendszámváltás következménye lehet, hogy a jövőben honosított új és használt példányok után regisztrációs adót, illetve az összes után teljesítményarányos gépjárműadót, valamint adásvételkor vagyonszerzési illetéket is kellene fizetni, amennyiben elfogadják a tervezetet.

***

Kapcsolódó vélemény

undefined

Bohár Dániel

Origo/888

Idézőjel

Az ügyről a független-objektív sajtó sokáig nem számolt be, de aztán megérkezett a megoldás.

A nyitókép illusztráció. Fotó: MTI Fotó: Marjai János

Összesen 105 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hekimeki
2023. október 05. 18:49
Az összestől elvenném a gecibe❗❗❗❗Pont azok a FASSZOPÓk parkolhattak ingyen akiknek volt pénzük ilyen qrva drága kocsira, a szegény réteg meg megint fizetett mint a kocsis😠😠😠A qrva anyátokat hogy mindig a gazdagoknak kedveztek❗❗❗❗❗❗
Janika50
2023. október 05. 16:08
Rendben, vegyék el a tölhető hybridek zöld rendszámát. De csak a rendelet megjelenése után forgalomba hozottakét. Tudtommal visszamenőleges jogalkotás nem lehet. Meg kérem azt a pár millió Ft külömbözetet,amibe került az új gépjármű. Kamatostol! Ha kihozzák a rendeletet, azonnal pertársaságot alapitok. Előre kellett volna gondolkodni.
Pierre66
2023. október 05. 09:11
Csak az oszd meg és uralkodj politika újabb felvonása: COVID hívők vs. COVID tagadók, oltottak vs. oltatlanok, ukrán barátok vs. orosz barátok zöld rendszámosok vs. fekete- fehér rendszámosok, hibrid autósok vs. dízel/benzin autósok, stb. Ez megy már vagy ezer éve. Amúgy -bár ez a lőtéri kutyát sem érdekli- nekem is Plugin hibrid autóm van. Van úgy, hogy két hónapig nem tankolok, városban simán elmegyek elektromos üzemmódban, igaz naponta töltöm az autót, méghozzá napelemről. Azon sem csodálkoznék, ha ezt is megadóztatnák, mert azért az mégsem járja, hogy úgymond ingyen állítsak elő elektromos áramot....
jóember
2023. október 05. 07:46
Engem amúgy hidegen hagyna ez a purparlé az elektromos autók-napelemek kapcsán, csakhát a nagy probléma az, hogy ezeknek a kedvezményeknek, amit kapnak, az árát én fizetem meg. Úgyhogy szüntessék csak meg ezeket, mindenki egyformán vegyen részt a közterhek viselésében. A kedvcsinálás időszaka véget ért, de ezzel tisztában kell lennie minden érdekeltnek. Köszönjék meg amit eddig kaptak és maradjanak csendben.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!