Budapest megelőzte Bécset és Pozsonyt is

2023. október 21. 16:54

A top10 európai régió között szerepel fővárosunk a magasan képzett munkavállalók aránya alapján.

2023. október 21. 16:54
null

Az Eurostat tavalyi felmérése alapján, a magyar fővárosban a foglalkoztatottak közel kétharmada sorolható a magasan képzettek kategóriájába, ami messze túlszárnyalja az EU 44%-os átlagát – írta meg a Portfolio.

A top10 európai régió között szerepel fővárosunk a magasan képzett munkavállalók aránya alapján.

Az Európai Unióban 106 régióban érte el vagy haladta meg a magasan képzettek aránya az uniós átlagot, ebből 53 régióban legalább a foglalkoztatottak fele magasan képzett. Az élen Stockholm áll, ahol ez az arány eléri a 73,6%-ot. Svédország fővárosa mellett Hollandia Utrecht régiója (68,9%), Luxemburg (az egész ország egy régióként számítva, 67,4%), Belgium Brabant Wallon tartománya (65,8%) Prága, valamint Dánia fővárosi régiója (Hovedstaden, 65,6%) zárja a top5-öt.

Ezen eredményekkel Budapest a rangsorban olyan európai nagyvárosokat is megelőz, mint Bécs és Pozsony. Az adatok szerint Budapest csak néhány tizeddel marad el a legmagasabb aránnyal rendelkező városoktól, mint például Noord-Holland Hollandiában (65,2%), Berlin Németországban (64,5%), és Varsó Lengyelországban (64,8%). Az összesített eredmények alapján Budapest még a híres párizsi Ile-de-France régiót is megelőzi, amelynek aránya 62,7%, valamint Brüsszelt, ahol az arány 62,6%.

 

A kutatási eredmények alapján a vállalatok egyre gyakrabban választják Budapestet, így a város az európai vállalati térképen is egyre inkább kivívja a maga helyét. Ezen kiemelkedő teljesítmény mögött a város folyamatos fejlődése és beruházásai állnak. A legfrissebb adatok szerint a fővárosi régióban a magasan képzettek aránya eléri a 64,4%-ot, ami alapján Budapest az EU összes régiója közül a kilencedik helyen áll.

Ezen eredményekkel

Budapest a rangsorban olyan európai nagyvárosokat is megelőz, mint Bécs és Pozsony. 

Az adatok szerint Budapest csak néhány tizeddel marad el a legmagasabb aránnyal rendelkező városoktól, mint például Noord-Holland Hollandiában (65,2%), Berlin Németországban (64,5%), és Varsó Lengyelországban (64,8%). Az összesített eredmények alapján Budapest még a híres párizsi Ile-de-France régiót is megelőzi, amelynek aránya 62,7%, valamint Brüsszelt, ahol az arány 62,6%.

 

***

Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

 

 

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szemlelo-2
2023. október 22. 18:30
Kit nevezünk "magasan képzett Munkavállalónak"? A büfé-szakosok nyilván közéjük számítanak. Ez az egész statisztika semmiféle gyakorlati haszonnal nem rendelkezik.
Hohokam
2023. október 22. 17:18
Románia hasonlít a Fekete-tengerre......összhatás alapján pl. Szlovénia viszont elég ütős.
Saksafar
2023. október 22. 09:33
Na látjátok, ez van, ha Kariferi a főpolgi? Ja, nem, semmi köze hozzá.
lájkbajnok
2023. október 22. 00:59
Liberális, toleráns, ellenzéki világváros. A fideszes falvak meg csórók, tudatlanok, nyomorultak,
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!