Amennyiben 1956-ban a magyar forradalom sikeres lesz...

2023. október 23. 10:59

...akkor Magyarországon ma nem arról beszélnénk, hány év vagy évtized kell még ahhoz, hogy utolérjük Ausztriát.

2023. október 23. 10:59
Bendarzsevszkij Anton
Bendarzsevszkij Anton
Facebook

„A koreai egy nagyon markáns párhuzam, de ott van még Németország példája is, amelynek a felosztása (majd szerencsés egyesítése) több évtizedes lemaradásba taszította a kelet-német területeket, amit Németország mind a mai napig, több mint 30 évvel az újraegyesítés után sem hevert ki.

A II. világháború után megszállt és négy zónára osztott Ausztria (francia, brit, amerikai és szovjet zónák) óriási szerencséje volt, hogy Sztálin halála után Hruscsov békülékenyebb hangot ütött meg, és 1955-ben hajlandóak voltak kivonulni az országból annak semlegességéért cserébe.

Na és október 23-án nyilván adja magát a hasonlat: amennyiben 1956-ban a magyar forradalom sikeres lesz, Magyarország megkapja a szükséges nyugati támogatást, a szovjetek pedig Ausztriához hasonlóan engednek, akkor Magyarországon ma nem arról beszélnénk, hogy hány év vagy évtized kell még ahhoz, hogy utolérjük Ausztriát. Sajnos a kudarc következménye azonban egy negyven éves lemaradás lett, na és az a szovjet mentalitás, amelyet az orosz megszállással sikerült meghonosítani az előtte teljes mértékben Nyugat-Európához tartozó, polgári Magyarországon.

Az eredeti, fenti kérdésre a választ végső soron Ukrajnának és az ukrán népnek kell eldöntenie, és a háború 607. napján azt hiszem egyértelmű, hogy ők melyik utat választották.”

***

Kapcsolódó vélemény

undefined

Fodor Gábor

Facebook

Idézőjel

Emlékezzünk ezen a napon azokra, akik mertek cselekedni értünk is, akik már szabadságban élhetünk.

***

Nyitókép: Fortepan/Nagy Gyula

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Osztap_Bender
2023. november 01. 14:50
Amennyiben 1956-ban a magyar forradalom sikeres lesz... Aztán mikor lett volna sikeres? Ha Nagy Imre Kormánya stabilizálni tudja helyzetet, a termelés újra indul, az oroszok pedig hazamennek, az ország a tüntetők kívánsága szerint építi a szocializmust? Ha a Dudás és Pongrácz féle, magukat "szabadság harcosoknak" képzelő pár száz vagy esetleg pár ezer fegyveressel rendelkező ( bűnözőkkel és gyilkosokkal teli) csoportok tovább randalíroznak a fővárosban? Ha a munkástanácsok át tudják venni a gazdasági élet irányítását, koordinálását a regnáló kormánnyal közösen? Ha a megalakuló régi legális pértokkal közösen koalíciós kormány alakul? Ha a "nemzetőrség kíméletlenül" kiirtja az utcai orvlövészeket, a rablóbandákat? Ha a győriek a "dunántúli kormánnyal" Pestre vonulnak? Ha a honvédség katonai diktatúrát vezet be és a rendteremtés után átadja a hatalmat a kormánynak? Ha idejönnek a jenkik és az ensz csapatok és újra bevezetik a kapitalizmust a saját érdekei szerint? Nos?
galancza-2
2023. október 24. 10:15
nagy imre nem volt igazi forradalmár, csak eltaktikázta magát. Ráadásul azt mondta a rádióban hogy csapataink harcban állnak,miközben nem adott parancsot a Honvédségnek a szovjetek elleni harcra, és bemenekült a jugó nagykövetségre. Tehát a forradalmi magyar népet belerángatta a totális harcba, ő meg lelépett. Ugyan olyan magyargyűlölő komcsi patkány volt mint kádár,acél, lukács, münnich, biszku,körmös, stb....
galancza-2
2023. október 24. 10:10
bendi patkány! Az 56-os kudarc azért következett be,mert az általad aljas módon csodált nyugat nem segítettt nekünk,sőt a háttérben a szovjeteket támogatta.Közösen döntöttek a forradalom kirobbantásáról, mert a nemzetközi szerződések szerint innen is ki kellett volna vonulniuk a szovjeteknek 55-ben,de volt egy apróbetős rész,amely szerint fasiszta veszély esetén itt maradhatnak. A Köztársaság téren nem véletlenül voltak ott egyből a nyugati fotósok.Azonnal "bizonyították hogy itt náci bandák gyilkolnak.Viszont kádár soha sem kereste azokat a "nácikat". A szovjet szerov pedig 100 méterről nézte elvtársaival a kádár-féle "náci" mutatványt és nem avatkozott közbe.Pongrátz Gergely vitette mező imrét kórházba,ahol másnap kádár emberei megülték és eltöntették az orvosi papírokat. 56 csodálatos forradalom volt,de kádár, nagy imre,stb közösen provokálták ki szovjet-nyugati megegyezés alapján.Csak kádárék nehezen tudták kezelni a helyzetet,mert nem gondolták,hogy valódi forradalom lesz belőle.
galancza-2
2023. október 24. 10:01
Én maximálisan tisztelem OV-t és mindenképpen a pártjára, jelöltjeire szavazok, de az szégyen és felháborító hogy ezt a senkiházi, élősködő, tudatlan, tehetségtelen bendi fehérjehalmazt futtatják, pénzelik. Döbbenetes aljassággal kiforgatja 56-ot és állítja párhuzamba a magyar-orosz-ukrángyűlölő zselé-féle háborúval. Mert az uki zselé és elvtársai az ukikat is legalább annyira gyűlölik mint az oroszokat, magyarokat. Az uki háború az embergyűlölő globáltőke háborúja Putyinnal, az uki természeti,gazdasági kincsek megszerzése érdekében, hosszabb távon pedig az orosz természeti, gazdasági kincskért megy a mostani háború.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!