Szembeszáll a kormány Brüsszellel: mégis marad az éves elszámolás a napelemeknél?

2023. szeptember 05. 10:16

Kocsis Máté kérte az energiaminisztert, hogy írja felül a brüsszeli döntést.

2023. szeptember 05. 10:16
napelem

Lantos Csaba energiaügyi miniszter a Tranzit során bejelentette, hogy a már telepített napelemekkel rendelkező betermelők számára sem lesz lehetőség éves elszámolásra, át kell állniuk havi szaldóra.

Mindez gyökeresen változtatná meg a napelemek megtérülési idejét, viszont Brüsszel ezt a direktívát erőlteti.

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a Facebook-oldalán kérte meg Lantost, hogy „a brüsszeli döntést felülírva”,  „kormány döntsön az éves szaldóelszámolás visszaállításáról legalább azon családok esetén, akiket ez korábbi szerződéseik alapján is megilletett!”

Szerinte ugyanis „a háború és a szankciók miatt kialakult energiaválság több mint egy éve kilőtte és rángatja az energiaárakat. Ilyen körülmények között 

nincs helye annak, hogy az unió elvárásai nyomán rosszabb elszámolási feltételeket kapjanak azok a családok, akik az elmúlt években napelem felszerelésével igyekeztek csökkenteni a fogyasztásukat”.

„Nem fair velük szemben” – szögezte le, hogy „menet közben változnak a szabályok”, s „nem fair, hogy korábban szerzett jogaik sérülnek”.

Nyitókép: Kocsis Máté Facebook-oldala

Összesen 144 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Namond
2023. szeptember 05. 20:48
ördöngös pepecselés 2023. szeptember 05. 16:54 Ugye nincs vállalkozási tapasztalatod? Olvasd újra.
ördöngös pepecselés
2023. szeptember 05. 16:54
Namond! Csodás amiket ideírsz de tulajdonképpen csak azt bizonyítod hogy a ZŐDenergia alkalmatlan gombák általi házi előállításra. Ipari méretekben kell gondolkodni mind az előállítás, mind a tárolás, mind a karbantartás tekintetében. A megtérülés erősen kérdéses inkább csoda. Ha annyira megérné akkor a nagy energiaszolgáltatók már ráálltak volna nagyobb méretekben ezért én minden, a lakosság számára napelemet reklámozót szélhámosnak tartok
Namond
2023. szeptember 05. 16:10
vapepe 2023. szeptember 05. 15:32 Tanulj. Németországban a Home Power Solutions GmbH Picea nevű rendszerével már pontosan ilyen megoldást kínál, ám az otthoni szezonális energiatárolás nem olcsó mulatság, a rendszereik ugyanis bruttó 70 és 100 ezer euró közötti összegbe kerülnek, amihez hozzáadódik még egy évi 500 eurós karbantartási díj is. Ez az összeg ráadásul már tartalmaz egy 15 ezer eurós, állami támogatást is. Mit kapunk a 25-35 millió forintos árért cserébe? Egy elektrolizálót a hidrogén előállításához, tartályokat, amelyek akár 300 báron is képesek tárolni a hidrogént, egy üzemanyagcellát, egy akkumulátort, egy napelemes invertert, egy ventillációs rendszert a hulladékhő hasznosítására és 10 év garanciát. Az akkumulátor kapacitása 25 kWh, míg a hidrogénben tárolható energia mennyisége a választásunk szerint lehet 225 vagy 300 kWh. A fajlagos kilowattóránkénti ár tehát 280 és 308 euró között mozog mérettől, és a választott extráktól (pl. melegvíz tároló) függően.
Namond
2023. szeptember 05. 16:07
vapepe 2023. szeptember 05. 15:32 Tanulj. A Picea a tetőtéri PV-rendszerekből származó felesleges villamos energiát zöld hidrogén formájában tárolja. A rendszer az elektrolizátoron és az üzemanyagcellán kívül egy 20 kWh-s akkumulátort is tartalmaz a rövid távú tároláshoz. Szükség esetén hulladékhőt is felhasznál. A gyártó szerint a rendszer nem tudja egész évben fedezni az áramellátást, de képes csökkenteni a fűtési költségeket. A kereskedelmi ingatlanokban és a többlakásos házakban a fogyasztók még télen is teljes mértékben ki tudják használni a napenergiát, köszönhetően a tesztelt, egész évben használható áramtároló rendszer rugalmas skálázásának. 2022. jan. 17. — A Picea a tetőtéri PV-rendszerekből származó felesleges villamos energiát zöld hidrogén formájában tárolja. A rendszer az elektrolizátoron és az ...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!