Pontosan ilyen egy latorállam

2023. szeptember 13. 06:11

Magyarország elemi érdeke, hogy a mai Ukrajna ne váljon az Európai Unió tagjává.

2023. szeptember 13. 06:11
Huth Gergely
Huth Gergely
Magyar Nemzet

„A latorállam vagy szörnyállam (rogue state) az amerikai diplomácia nyelvén olyan országot jelent, amely lábbal tiporja a nyugati értékeket és érdekeket, állampolgárait elnyomja és a terrortól sem riad vissza. Az ilyen államot a felvilágosult nyugati világ kirekeszti, ellene fegyverembargót és gazdasági szankciókat vezet be, sőt (lásd Clinton és Bush elnökök gyakorlatát) megelőző katonai csapással gátolja meg az efféle elvetemült kormányok megerősödését, terjeszkedését.

E külpolitika sikeressége másik cikk témája lehetne, de maradjunk a ténynél: az elmúlt évtizedben berendezett új Ukrajnára minden tekintetben illik ez a jelző. Legutóbb Bayer Zsolt izgatta fel az idegességre hajlamos balliberális véleményvezéreinket, amikor a Hír TV-ben tavaly novemberben így érvelt: – Egy latorállamról beszélünk. Ezért az Ukrajnáért kellene nekünk itt Európában megfagyni, munkanélkülivé válni és feladni az egész eddigi életünket?

Itt nem a háborúban védekező, elkeserítő helyzetben lévő ország belügyeseinek, karhatalmának esetleges túlkapásairól van szó, hiszen ez esetben akár stratégiai nyugalomra is inthetnénk magunkat. Ellenkezőleg: a jogtiprás, a kisebbségben élő nemzeti közösségek elnyomása, megfélemlítése és terrorizálása egy évtizede folytatott, tudatos, soviniszta ukrán politika része és eredménye.”

Nyitókép: MTI/EPA/Toms Kalnins

 

Karácsonyi előfizetési akció
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik