Pofátlan önmarketing, ami az USA-ban zajlik – de azért lehet belőle tanulni

2023. szeptember 01. 06:26

Ha nem is a bosszantó arroganciát, de a nemzeti önbizalmat azért átvehetnénk tőlük – és akkor talán kevesebbeknek fájna egy sikeres hazai rendezésű atlétikai vb például.

2023. szeptember 01. 06:26
null
Constantinovits Milán

Pár napja valóságos össztűz zúdult a hazánkban rendezett atlétikai világbajnokság győztes sprinterére, Noah Lyles-ra. A rövidtávfutó egy sajtótájékoztatón adott hangot értetlenségének, hogy az amerikai profi kosárlabda-bajnokság győztesét miért hívják világbajnoknak, noha csak az USA sportligájában végzett az élen.

A legnagyobb NBA-sztárok, Draymond Green és Kevin Durant szálltak bele a futóba, hol cinikus, hol kioktató stílusban, de logikus magyarázat tőlük sem hangzott el. Mintha axióma lenne, hogy az NBA bajnoka világbajnok is, és kész. 

Ezt megkérdőjelezni pedig szentségtörés, 

ami a gigasztárok megsemmisítő lenézését vonja maga után.

Ezt is ajánljuk a témában

Magam ahhoz a generációhoz tartozom, amelynek tagjai élvezettel cserélgették egymás közt az NBA-sztárok kosaras kártyáit, és büszkén viselték a kilencvenes évek elején kisiskolásként a Chicago Bulls-os baseballsapkát. Azok közé tartozom, akik emlékeznek a legendás Bad Boys Pistonsra, és a valaha élt legjobb irányítónak John Stocktont tartják. Vagyis szerettem és követtem az NBA rezdüléseit, ugyanis vitathatatlanul az egyik leglátványosabb sport-összecsapásokat itt lehetett nézni. Ráadásul Dávid Kornél személyében rövid ideig magyar kosarasnak is szurkolhattunk.

Azt azonban korábban sem értettem, hogy miért nevezik World Championnak az aktuális NBA-bajnokot. Tény, hogy a világ legjobb játékosai játszanak a ligában (ahogy az is, hogy az USA válogatottja épp nem a világ legerősebb csapata az aktuális ranglista szerint). Azonban, ahogy Lyles is rámutatott, 

világbajnoknak az nevezheti magát, aki végigverte a világot.

Aki nem klubcsapatok között diadalmaskodik, hanem a világ válogatottjai ellen méreti meg magát.

Különben az egész egy jól menő amerikai marketingfogás. Sőt, a felháborodott reakciókat olvasgatva több is annál: teljesen természetes része az amerikai hitrendszernek, hogy a világ legjobb országában a világ legjobb bajnoksága zajlik, amelynek győztese – mi más is lenne, mint – a világ bajnoka. El kell ismerni, ebben a tengerentúliak rettentően jók. 

Önbizalom, önmarketing, öntudatosság, e kollektív összetevőkből épült az amerikai külpolitikai doktrína,

és ez fűti az amerikai sportligák globális kultuszát is.

Igazságtalan? Természetesen. Hiszen e logika mentén a Premier League bajnoka simán lehet világbajnok, de ha Magyarországra tekintünk, a hazai vizilabda OB-győztes is annak tekinthető. Bosszantó? Kétségkívül, főleg a (sport)nagyhatalmi arroganciát megtapasztalva. Lehet belőle tanulni? Mindenképp – ha pofátlanságot nem is, de nemzeti önbizalmat egészen biztosan. És erre egy olyan országban szükség is van, ahol sokaknak fáj egy sikeres hazai rendezésű atlétikai világbajnokság például.

(Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd) 

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zokni
2023. szeptember 01. 09:56
Én inkább nemzeti kisebbségi érzést tanulok belőle. Meg jó sok pénzt.
Akitlosz
2023. szeptember 01. 09:41
"Pofátlan önmarketing, ami az USA-ban zajlik – de azért lehet belőle tanulni Ha nem is a bosszantó arroganciát, de a nemzeti önbizalmat azért átvehetnénk tőlük – és akkor talán kevesebbeknek fájna egy sikeres hazai rendezésű atlétikai vb például." :-) Simán. Tessék csak megszázötegészhéttizedszerezni az ország méretét, megharmincégyegésznégytizedszerezni a lakosság számát, megötszázhatvanegészháromtizedszerezni a GDP-t, gyártani pár atom- és hidrogénbombát és akkor meg is lesz! Ennyire még egy Mandiner újságíró sem élhet mesevilágban, hiába válogatott tehetség! Elképesztő, hogy mennyire el messze jár a realitásoktól a szerző. :-( Még a legelvakultabb szemellenzős kormánypárti szavazók sem veszik be, hogy a nemzeti önbizalom mértéke csak akarat kérdése és akkor Magyarországé is akkora lesz, mint az ötszázhatvanszor több pénzzel és pár ezer nukleáris bombával rendelkező Amerikai Egyesült Államoké. Én kérnék elnézést ezért a cikkért, ha enyém lenne ez az újság.
nibiru
2023. szeptember 01. 08:56
a folyamatos "énfelnagyítás" általában hiányt jelez.... pl. a történelmi hiányokat?
Héja
2023. szeptember 01. 08:43
Amerikai kosaras kártya halmozás gyerekkorban még megbocsájtható. Korábban a kölykök ólomkatonákat gyűjtögettek. Mások csajoztak, megint mások sportoltak (mint a fiam is). Végül van az (amerikai) marketing,PR és így tovább. Még a kifejezések is onnan származnak. Egyszerűbb lenne ravasz átverésnek nevezni. A kifejezés is onnan ered.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!