Orbán legveszélyesebb ideológusának igazságai és hazugságai

2023. szeptember 13. 11:10

A progresszió ideája talán kiürült, de vannak a tágan vett baloldalon figyelemre méltó, intellektuálisan erőteljes kezdeményezések.

2023. szeptember 13. 11:10
null
Tordai Bence
Tordai Bence
Index

„Igaza lehet Békésnek abban is, hogy »a progresszió paradigmájának ma nincs vonzereje«, de téved azzal, hogy »A baloldalon egyszerűen elvesztették a szellemi kezdeményezés képességét«. A progresszió ideája talán kiürült, de vannak a tágan vett baloldalon figyelemre méltó, intellektuálisan erőteljes kezdeményezések. Egyrészt ott van az önmagára csak A Közegként hivatkozó rendszerkritikus, baloldali mozgalom, amelynek intézményeit és szereplőit egyébként megtalálja a Fidesz is, amikor éppen ellenséget keres. A frissen célkeresztbe állított Szikra, a szélsőjobbosok által rendszeresen támadott Auróra és Gólya, valamint az oda bekötött sok, politikailag tudatos civil szervezet és szakmai műhely, a Békés által említett szerzők szakmai hátországai, a Mérce, a Partizán, a társadalomtudományi folyóiratok és a mögötte álló szakkollégiumok mind részei egy olyan rendszerkritikus intellektuális mozgalomnak, amely nem mutat folytonosságot a két évtizedig meghatározó balliberális világgal.

Másrészt ott van a zöldmozgalom, amely tudományos műhelyeivel, nagy magyar és nemzetközi civil szervezeteivel és helyi, sokszor informális kezdeményezéseivel már évtizedek óta a magyar politika érdemleges alakítója. Lassú víz partot mos: a szisztematikus társadalmi szemléletformálás és a kőkemény ökológiai és klímavalóság erősebb az álvalóság-teremtő pártállami propagandagépezetnél is: a zöld megoldások mögött társadalmi konszenzus (kulturális hegemónia!) áll, olyannyira, hogy a korábban klímatagadó kormánypártok is kénytelenek voltak hirtelen »klímabajnokként« (Orbán Viktor) megjelenni a színen.

Abban megint csak részben van igaza Békés Mártonnak, hogy ezek a gondolatok nem jelennek meg az ellenzéki pártok politikájában. Tudjuk, hogy a Fidesznél szeretik az ellenzéket Gyurcsánnyal és a DK-val azonosítani, és való igaz, hogy arrafelé nem igazán köszönnek vissza a rendszerkritikus és zöld gondolatok. Nekünk a hitelességi kérdőjelek mellett éppen ez a fő problémánk a Demokratikus Koalíció nevű párttal: a politikájukat meghatározó emberek keveset tanultak, és keveset felejtettek az elmúlt évtizedben.”

Nyitókép: Facebook

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 63 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Türelem
2023. szeptember 13. 20:29
A baloldal a gyökértelen hazaáruló szinonimája.....
Vladiszláb
2023. szeptember 13. 19:46
Ezt is falhoz kellett volna vágni a születésekor... Jobb hely lenne a világ.
Titi
2023. szeptember 13. 18:56
Nem nagyon érdekelnek ennek a gazembernek az eszmefuttatásai. Az viszont annál inkább, hogy lebontja-e a törvénytelenül épített villácskáját? Ugyanis a törvények rá is vonatkoznak. De arról nem beszél. Egy törvényszegő ne merjen bírálatot mondani senkiről, mert nincs joga hozzá.
elégia
2023. szeptember 13. 18:23
A Párbeszéd nulla százalékon áll. Ez a kretén büszkén mondhatja, hogy ebben benne van az ő aktív munkája. Feleslegesen erőlködik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!