Orbán legveszélyesebb ideológusának igazságai és hazugságai

2023. szeptember 13. 11:10

A progresszió ideája talán kiürült, de vannak a tágan vett baloldalon figyelemre méltó, intellektuálisan erőteljes kezdeményezések.

2023. szeptember 13. 11:10
null
Tordai Bence
Tordai Bence
Index

„Igaza lehet Békésnek abban is, hogy »a progresszió paradigmájának ma nincs vonzereje«, de téved azzal, hogy »A baloldalon egyszerűen elvesztették a szellemi kezdeményezés képességét«. A progresszió ideája talán kiürült, de vannak a tágan vett baloldalon figyelemre méltó, intellektuálisan erőteljes kezdeményezések. Egyrészt ott van az önmagára csak A Közegként hivatkozó rendszerkritikus, baloldali mozgalom, amelynek intézményeit és szereplőit egyébként megtalálja a Fidesz is, amikor éppen ellenséget keres. A frissen célkeresztbe állított Szikra, a szélsőjobbosok által rendszeresen támadott Auróra és Gólya, valamint az oda bekötött sok, politikailag tudatos civil szervezet és szakmai műhely, a Békés által említett szerzők szakmai hátországai, a Mérce, a Partizán, a társadalomtudományi folyóiratok és a mögötte álló szakkollégiumok mind részei egy olyan rendszerkritikus intellektuális mozgalomnak, amely nem mutat folytonosságot a két évtizedig meghatározó balliberális világgal.

Másrészt ott van a zöldmozgalom, amely tudományos műhelyeivel, nagy magyar és nemzetközi civil szervezeteivel és helyi, sokszor informális kezdeményezéseivel már évtizedek óta a magyar politika érdemleges alakítója. Lassú víz partot mos: a szisztematikus társadalmi szemléletformálás és a kőkemény ökológiai és klímavalóság erősebb az álvalóság-teremtő pártállami propagandagépezetnél is: a zöld megoldások mögött társadalmi konszenzus (kulturális hegemónia!) áll, olyannyira, hogy a korábban klímatagadó kormánypártok is kénytelenek voltak hirtelen »klímabajnokként« (Orbán Viktor) megjelenni a színen.

Abban megint csak részben van igaza Békés Mártonnak, hogy ezek a gondolatok nem jelennek meg az ellenzéki pártok politikájában. Tudjuk, hogy a Fidesznél szeretik az ellenzéket Gyurcsánnyal és a DK-val azonosítani, és való igaz, hogy arrafelé nem igazán köszönnek vissza a rendszerkritikus és zöld gondolatok. Nekünk a hitelességi kérdőjelek mellett éppen ez a fő problémánk a Demokratikus Koalíció nevű párttal: a politikájukat meghatározó emberek keveset tanultak, és keveset felejtettek az elmúlt évtizedben.”

Nyitókép: Facebook

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik