Megválasztották a Nemzet Színészét

2023. szeptember 06. 17:18

Balázsovits Lajos halála miatt kellett összeülnie a cím tizenegy birtokosának.

2023. szeptember 06. 17:18
BENEDEK MiklÛs

Benedek Miklóst választották a Nemzet Színészének – derült ki a Nemzeti Színház közleményéből. 

A címet jelenleg tizenegy kiemelkedő művész viseli, többek között Udvaros Dorottya, Bodrogi Gyula valamint Cserhalmi György. A tizenegy művésznek egyhangú szavazással kellett döntenie Balázsovits Lajos halála miatt az új tagról. 

Benedek Miklós életpályája

Benedek Miklós Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, rendező, egyetemi docens, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának tagja. 1969-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán Szinetár Miklós osztályában, majd a Nemzeti Színházhoz szerződött.

1983-tól húsz évig volt a Katona József Színház, később hat évig ismét a Nemzeti Színház tagja. 1992-től tizenöt évig oktatott a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. Számos előadást rendezett, köztük Heltai Jenő, Molnár Ferenc és Shakespeare darabokat.

Nemzet Színésze cím

A Nemzet Színésze címet a Nemzeti Színház adományozza annak, aki 

fő- vagy epizódszerepekben kimagasló teljesítményt nyújtott, 62. életévét betöltötte, illetve négy évtizedet a színészi pályán vagy 20 évadot – évadonként legalább egy szerepben a Nemzeti Színház színpadán töltött. 

Az elismerést azzal a céllal hozták létre, hogy a nemzeti színjátszás élő művészei közül kitüntesse a magyar nyelv ápolása, a nemzeti irodalom tolmácsolása, a magyar színművészet, a nemzeti színjátszás fejlesztése, népszerűsítése során kimagasló érdemeket elért művészeket. A cím viselésére a jutalmazottak életük végéig jogosultak, egyszerre tizenketten. 

Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik