Magyarország segít: fokozzuk a jelenlétet a Száhel-övezetben

2023. szeptember 22. 14:48

A lépés az Európába irányuló migrációt is mérsékeli.

2023. szeptember 22. 14:48
null

A magyar kormány a Hungary Helps programmal humanitárius segítséget nyújt a Száhel-övezetben, elsősorban Csádban, s ezzel az Európába irányuló migrációt is mérsékeli – közölte Azbej Tristan, a Külgazdasági és Külügyminisztérium üldözött keresztényeket segítő programokért felelős államtitkára.

A politikus kijelentette, a magyar kormány értékelése szerint a Száhel-övezet stabilitása fontos Európa biztonsága szempontjából, ám polgárháborúk, puccsok robbantak ki a térségében. 

Szavai szerint Csád a stabilitás utolsó pillére, ahova az utóbbi időben több százezer menekült érkezett. Első lépés a humanitárius, egészségügyi, orvosi segítség a közvetlen életmentés érdekében. azután következik a béke fenntartása és a hosszú távú fejlesztés olyan alapvető területeken, mint a mezőgazdaság és a vízgazdálkodás.

Azbej Tristan ismertette, hogy a 18 milliós afrikai állam harmada eleve humanitárius ellátásra szorul, ám a még viszonylag stabil országba például a polgárháborús Szudánból és más országokból több százezer menekült érkezett az elmúlt hónapokban. 

A helyzetet tovább súlyosbítja a klímaválság, az élelmiszer- és vízhiány”

– szögezte le.

Úgy fogalmazott, ha tovább romlik a helyzet, akár 100 milliós migrációs hullám is elindulhat Afrikából Európába. Szavai szerint a magyar megközelítés más, mint az egykori gyarmattartóké: nem erőlteti rá az elképzeléseit az ott élőkre, hanem velük együtt próbál javítani a helyzeten. 

„A közvetlen életmentés érdekében magyar orvosmisszió kezdte meg a munkáját Csádban, emellett humanitárius műveleti, agrár- és vízügyi szakemberek is érkeznek, hogy hosszú távú segítséget nyújtsanak az ivóvízellátás és az élelmezés terén, ami a magyar külgazdasági érdekeket is szolgálhatja” – jelentette ki. 

(MTI)

A nyitókép Csád fővárosában, N'Djamenában készült egy tüntetést követően. Fotó: Issouf SANOGO / AFP

 

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2023. szeptember 22. 15:31
Kárpátalján kellene fokozni a jelenlétet nyomorultak! Azbeszt Trisztán idegen ügynök, köze nincsen a magyarokhoz. A magyar adófizetők pénzét költi idegen érdekekért.
Namond
2023. szeptember 22. 15:15
A hazai egészségügyben , szociális ellátásban, oktatásban és vasúti közlekedésben fokozza Magyarország a jelenlétét.
connorj
2023. szeptember 22. 15:06
https://m.youtube.com/watch?v=qxLoVPZvtTY&t=8665s 💦💦💦💦💦💦🌱☘️🌿🍀💚🍀🌿☘️🌱💦💦💦💦💦💦
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!