Gyűlnek a viharfelhők, Gyöngyösi Márton tehetetlen: légüres térbe navigálta magát a Jobbik – Konzervatívok!

2023. szeptember 14. 06:52

Kilenc hónapjuk van arra, hogy meggyőzzék a szavazóikat, hiteles az újonnan választott irányvonaluk. Ha ez nem sikerül, a süllyesztőbe kerülnek.

2023. szeptember 14. 06:52
null
Almási B. Csaba

Újabb szöget vert a Jobbik – Konzervatívok koporsójába a párt korábbi elnöke, frakcióvezetője, Vona Gábor néhány nappal ezelőtt azzal, hogy úgy döntött, csapatával együtt ő is beszáll a hazai belpolitikába. Pedig a Jobbik a Második Reformkor Alapítvány, illetve Második Reformkor Egyesület párttá (2RK) alakulása előtt is meglehetősen rossz passzban volt. A legtöbb intézet közvélemény-kutatási adatai szerint távol áll a parlamenti küszöbtől, kezdenek elfogyni a szervezetei, megcsappant a tagsága, személyi válságok sújtják, partvonalon kívülre tették az alakulat szürke eminenciását, a nyilvánosság előtt ritkán szereplő, de hatalmas befolyással bíró országos választmányi elnököt, Szabó Gábort, aki a párt összes nagy projektjéből alaposan kivette a részét.

Nincs már rájuk szükség

A legnagyobb probléma az, hogy 

 

a Jobbik újrapozicionálási törekvése totális kudarcként értékelhető. 

 

A szivárványkoalíció­ban való részvételükkel feloldódtak az ellenzéki masszában, elveszítették az identitásukat – a párt nevének kiegészítése a konzervatívok szóval önmagában sokat nem jelent –, nem tudnak vonzó politikai kínálatot nyújtani a választópolgároknak, nincs érdemi mondanivalójuk. Így aztán nincs vagy alig van már szükség rájuk. A megalakulásukkor és a 2010-es évek elején még egyértelműen radikális, több szempontból szélsőjobboldali irányvonalat képviseltek az EU-ellenességükkel, a cigánykérdésben elfoglalt drasztikus álláspontjukkal, valamint az antiszemitizmus határát súroló, azt gyakran el is érő megnyilvánulásaikkal. Erre a politikára, ha tetszik, ha nem, volt és van társadalmi igény Magyarországon – bár nem túl jelentős –, ezt jól jelzi az akkori támogatottságuk, illetve az, hogy a párt korábbi nézeteit nagyjából tovább képviselő Mi Hazánk tavaly 5,88 százalékkal bejutott az Országgyűlésbe, sőt azóta meg is erősödött.

Az is problémát jelent a Jobbiknak, hogy képtelen volt a 2018-as választási kudarc után az elnökségről lemondó – majd a pártból is távozó – Vona Gábort markáns figurával pótolni. Az őt váltó Sneider Tamásra már alig emlékszik valaki, a 2020 elején hivatalába lépő Jakab Péterre ellenben szinte mindenki, s bár a parlamenti performanszai szereztek híveket neki, sokakat el is borzasztott a gyakran céltalan hőzöngéseivel. Ráadásul képtelen volt feldolgozni, hogy nem lehetett belőle miniszterelnök-jelölt, s ugyan a nyilvánosság előtt kiállt Márki-Zay Péter közös jelölt mellett, köztudomású volt, hogy egy kanál vízben megfojtanák egymást. Az áprilisi választási kudarc után pedig Jakab a saját párttársaival is összerúgta a port, így dicstelenül kellett távoznia.

De nem adta fel, létrehozta A Nép Pártján mozgalmat, amely nemrég párttá alakult, s az új szavazók mellett azokat az egykori jobbikos szimpatizánsokat akarja megszerezni magának, akiknek tetszik a plebejus irányvonal, akik elhiszik, hogy ökölrázással, nagyotmondással, a panellakás konyhájában elfogyasztott parizerrel, tejes kiflivel és Piros Arannyal a gyomorban gyerekjáték forradalmat csinálni, rendszert váltani. Ha nincsenek is túl sokan, ők is csökkenthetik azok számát, akik a Jobbikban látják a jövőt.

GYÖNGYÖSI Márton
Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Újabb jobbkanyar

A párt jelenlegi elnöke szöges ellentéte Jakab Péternek. Gyöngyösi Márton világlátott, decens megjelenésű politikus, de a belpolitika helyett sokkal jobban érdekli a külpolitika, és nem az egyszerű emberekkel ért jól szót a standok mellett, hanem a diplomáciai körökben forgolódik otthonosan. Viszont a múltja – a zsidózása, a 2014-es donbaszi nép­szavazáson való részvétele, az EU-ellenessége – miatt kulturált, européer szalonokban nemkívánatos, ez még akkor is igaz, ha azért véletlenül betéved az amerikai nagy­követségre egy széderestre.

Mindenesetre Gyöngyösi érzi a bajt, azt, hogy elfogy pártja körül a levegő, ezért határozott lépéseket tett azért, hogy más irányba állítsa a Jobbik váltóját. A nyáron felelősségre vonta Bajnai Gordont, Karácsony Gergelyt, Márki-Zay Pétert – rá különösen dühös lehet, hiszen a Mindenki Magyarországa Néppárt zászlóbontásával újabb jobbközép konkurens lépett színre – a „pénzezgetésük”, a guruló dollárok és a dobozokban gyűjtött adományok miatt. Szabó Gábor korábbi pártigazgató, választmányi elnök lapátra tételével egy időben pedig bejelentette,

 

stratégiaváltásra készülnek, ami nagyjából azt jelenti, hogy szakítanak az ellenzéki pártokkal.

 

Egy nemrég kiszivárgott levélben úgy fogalmazott, „közösségünk szempontjából végzetesnek tartanám, ha a 2022-es ellenzéki összefogás mérgező receptjét alkalmaznánk ismét, amelynek során a Jobbik – Konzervatívok és a balliberális pártok egy közös, baloldali értékrendet képviselő szövetségben oldódnának fel”. Azt írta, önálló jobboldali arcéllel és konzervatív küldetéstudattal új szövetségi rendszert kell építenie a Jobbik által meghatározott keretek között.

Mennyire hihető, mennyire hiteles?

A meghirdetett irányvonallal kapcsolatban azonban több kérdés is feltehető. Talán a legfontosabb az, hogy a Jobbik eddig megtett, felettébb kacskaringós útját tekintve mennyire hihető, mennyire hiteles az újabb, ezúttal jobbkanyar. De még ha el tudják is hitetni, hogy őszinte szándék vezérli őket, joggal vetődik fel, nem késtek-e el vele. Alig kilenc hónap van már csak az uniós és az önkormányzati választásig, ez idő alatt pedig nem lesz könnyű a fejekbe verni, hogy végre rátaláltak az üdvözítő megoldásra. Gyöngyösinek persze pártelnökként létérdeke, hogy sikeresen szerepeljenek, hiszen ez elsősorban az ő felelőssége, s nehezen tudja megvédeni a pozícióját, ha kudarcot vallanak. De a saját egzisztenciáját tekintve legalább ennyire fontos, hogy az EP-választáson elérjék az 5 százalékot, szerezzenek – nyilván neki – egy mandátumot, különben kénytelen lesz feladni a nagy presztízsű, felettébb jól fizető állását Brüsszelben.

Ám ha tényleg szakítanak az ellenzékkel, és nem tudnak vagy nem akarnak megállapodni velük az önkormányzati választási indulásról sem, az azt jelentheti, hogy számos település közgyűléséből, képviselő-testületéből kiszorulhatnak, illetve radikálisan csökkenhet a városatyáik száma, ez pedig a Jobbik haláltusájának végső fázisát jelentené.

Erőteljesen láthatók a korhadás jelei

Nagy Attila Tibor, politikai elemző

Folyamatos a Jobbik lejtmenete a 2018-as országgyűlési választás óta, a tavaly áprilisi voksoláson a párt elveszítette parlamenti székeinek bő felét, nyolc mandátumával kis párti létbe süllyedt az egykor még legnagyobb ellenzéki pártként tevékenykedő szervezet.

Nehéz elképzelni, mitől lenne lényegesen jobb a helyzet azzal a Gyöngyösi Márton elnökkel, aki a párt felemelkedésének, de a hanyatlásának is aktív részese volt elnökségi tagként. A politikus megtartotta az európai parlamenti képviselői posztját, aminek következményeként a hétnek csak egy részében tud Magyarországon lenni, tevékenysége jelentős része Strasbourgban és Brüsszelben összpontosul, így kevéssé tud személyesen részt venni a Jobbik életében. Gyöngyösi jobban érzi magát diplomaták és politikusok társaságában, az egyszerű választó­polgárokkal való könnyed beszélgetés, a nekik való udvarlás nem az ő kenyere. És akkor még nem is beszéltünk arról az ideológiai kanyarról, amelyet a párt ellenfelei a szervezet és az ő fejére olvasnak.

Önmagában az ideológiai arculatváltás még nem ördögtől való, a Fidesz is megtette az 1990-es években, amikor is a liberális oldalról jobbközépre ment. Ám a Jobbik egy antiszemi­tizmussal is kacérkodó, rendszerkritikus szélsőjobboldali vonalról tért át egy olyan mezőbe, ahol a Gyurcsány-párttal való szövetség volt az egyik meghatározó elem. Ehhez képest Jakab Péter távozása óta a szervezet vezetése a többi pártétól erősen különböző, konzervatív ideológiai profil kialakítására tesz kísérletet. Csakhogy a Jobbik nem magyarázza el rendesen a konzervativizmus lényegét, a 21. században betöltött szerepét a választópolgároknak. A bajt tetézi, hogy politikusai – beleértve az elnököt is – többnyire unalmasak, középszerűek, így eddig nem is lehettek alkalmasak annak érzékeltetésére, mitől is konzervatív a Jobbik.

A párt az előző öt évben elveszítette helyi szervezeteinek, tagjainak, szimpatizánsainak nagy részét, ennek következtében olyannyira meggyengült, hogy a közvélemény-kutatások a bejutási küszöb alatt szokták mérni. Szabó Gábor lemondatásával egy olyan politikust sikerült háttérbe szorítani, aki kívülről-belülről ismerte a pártszervezeteket, igaz, a halmozódó problémáknak ő is a részese volt pártigazgatóként, majd választmányi elnökként.

Csodával érne fel, ha sikerülne jövő júniusban akár egy európai parlamenti mandátumot megszerezni, s a helyzetét nehezíti, hogy olyan új konkurensek is elindulnak az EP-választáson, amelyek öt évvel ezelőtt még nem voltak jelen, mint például Márki-Zay Péter szervezete, ráadásul színre lépett Vona Gábor Második Reformkora is. A Jobbiknak ebből a sokszereplős meccsből kellene kitűnnie, de egyelőre az ötlettelenség, az irányvesztés a meghatározó. Nem látszik a kiút, a korhadás és a lassú pusztulás jelei viszont erőteljesek.

 

 

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gebsi1
2023. szeptember 17. 08:40
"Erre a ( eredetileg nemzeti) politikára, ha tetszik, ha nem, volt és van társadalmi igény Magyarországon – bár nem túl jelentős –, " Nem túl jelentős te szerencsétlen? A fénykorában 18-20 % körüli szavazó mennyiség, ami most a Mi Hazánknál van, bőven elég az Orbán kormány 2026-os bukásához.
balbako_
2023. szeptember 17. 07:44
Száraz tónak nedves partján döglött béka kuruttyol...
moricka13-3
2023. szeptember 16. 08:49
Valóban nincs már rájuk szükség, így kanyaroghatnak jobbról jobbra, akár balra is, már soha nem tudnak meggyőzni bennünket a világon semmiről!
Welszibard
2023. szeptember 15. 13:44
Gyöngyösi úr azóta lett "konzervatív", amióta visszajött a szivárványszínű széder vacsoráról Pressmann miladytól.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!