„Érted mennek” – hidat foglalhatnak péntek délután a tüntetők

2023. szeptember 15. 11:11

Eljött ismét a tüntetési szezon a fővárosban.

2023. szeptember 15. 11:11
null

Péntek délután a kormány – elsősorban oktatási – döntéseit kritizálók az elmúlt hónapok legnagyobb tüntetését szeretnék megtartani. A fő szervező ezúttal is az Egységes Diákfront, amely szokás szerint a Facebookon toboroz résztvevőket a demonstrációra, de megjelentek a kisebb plakátok, szórólapok szerte a fővárosban.

Ezt is ajánljuk a témában

A Demokrácia Napi tüntetésnek elnevezett akció szlogenje az, hogy „Érted megyünk!”, utalva arra, hogy milyen sok ember érdekében vonulnának majd az Elvis Presley tértől a Margit-hídon át a Kossuth térig; majd onnan – a Fridays For Future nevű tüntetéshez csatlakozva – a rakparton keresztül a Lánchídra, tovább a Clark Adam térre, s keresztülmennek az Alagúton is. 

A konkrét programról nem sokat lehet tudni, 

gyaníthatóan az Országház előtt, majd Budán lesznek beszédek. Hogy ezután mi történik, lesz-e további spontán megmozdulás, azt most még nem lehet tudni.

Ezt is ajánljuk a témában

A létszám mellett az is kérdés, hogy kik, mely szervezetek sorakoznak fel nyíltan a demonstrálók mellett. A kisebb diákszervezetek – például az ADOM Diákmozgalom, amely egyik szervező is – mellett a Pedagógusok Szakszervezete hivatalon is részt vesz az eseményen, csakúgy, mint a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete is, amely azt írja a Facebook-oldalán: „A szakszervezet mindent meg tud szervezni, de helyetted nem tud tüntetni és sztrájkolni. Ezért kell ma is kijönnöd, mert erőt csak együtt tudunk felmutatni.” Az oktatási demonstrációk másik nagy szervezete, a Tanítanék Mozgalom is beleáll a tüntetésbe. Lesznek ott ismert közéleti személyiségek, művészek, megjelenik talán Nagy Zsolt is.

Az ellenzéki pártok testületileg nem vonulnak fel, 

de bizonyosan jó néhány tagjuk kinn lesz. Különösen igaz ez a momentumosokra, akik mostanában elsősorban az akciózgatásaikkal, kordonbontásokkal vétetik észre magukat, s lehet számítani MSZP-sekre, DK-sokra, párbeszédesekre, jobbikosokra, s várható Hadházy Ákos felbukkanása is.

Ezt is ajánljuk a témában

Az ilyen akciók megszervezése sokba kerül, ezért pénzgyűjtésbe kezdett az Egységes Diákfront, amelyből a plakátolások, színpadtechnika, hangosítás, online megjelenések költségeit finanszíroznák. A Magyar Nemzet a minap azt írta: 

a kalapozásnak teret adó aHang nevű platform része egy nemzetközi baloldali-liberális hálózatnak.

A szervezet azt írja a honlapján, hogy tagjai az OPEN (Online Progressive Engagement Network) nemzetközi hálózatnak, amely hasonló kampányszervezeteket fog össze. Olyan progresszívnek mondott ügyek mellett állnak ki, mint a BLM, azaz A fekete életek számítanak nevű amerikai mozgalom vagy az LMBTQ-ideológia, de – s erre büszkék is – segítenek olyan egyesületeket, amelyek jobboldali szervezeteket fosztanak meg anyagi támogatásoktól. 

Nyitókép: Facebook/Egységes Diákfront

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2023. szeptember 17. 08:02
Egy kicsit másképp fogalmazva Menjetek a.....érted?
nibiru
2023. szeptember 15. 15:16
Nem, és nem akarnak tanulni...
Same
2023. szeptember 15. 14:31
Kimegyek a dízel autómmal a hídhoz. Üresben fogom pörgetni a motort, hogy minél több kormot szívjon a sok lispi baromarcú letapasztott szájú szfe-s köcsög! Elő a kétüteműekkel! Veterán találkozót a városba azonnal! Szarjatok gecit mind!
WWIII.
2023. szeptember 15. 13:00
Vidékiként nem érdekel hogy Budapesten mi történik. Nyilván azoknak akik ott élnek ez így jó ahogy van, ezt akarták, erre szavaztak. Minden olyan várost melyet a mocskos hazaáruló, féreg libsi, komcsi, náci csőcselék irányít nejemmel nagy ívben elkerülünk. Az ilyen városokból nem is rendelünk semmit. Nekünk ezek a városok nem is léteznek. Szerencsére az országban nagyon sok olyan város van ahol nem a mocskos csőcselék irányít.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!