Égi riadó – repülőbalesetek a Balatonnál

2023. szeptember 08. 17:02

A II. világháború alatt sok gép zuhant a magyar tengerbe.

2023. szeptember 08. 17:02
CHINE-PUTSCH-CRASH

Ahogy arról beszámoltunk, csütörtökön kora délután Balatonszéplak térségében lezuhant egy helikopter. 

Nem ez volt az első eset, hogy légi jármű zuhant a magyar tengerbe.

Összeszedtük, hogy a múltban milyen hasonló balesetek történtek a Balaton térségében. 

Természetesen a legtöbb ilyen eset a II. világháború alatt történt. Csak 1944 tavasza és 1945 áprilisa között mintegy 30-50 repülőgép zuhant a Balatonba. Ezek többsége vadászgép, bombázó vagy felderítőgép volt.

A térséget érintő legkomolyabb összecsapás az úgynevezett Tavaszi Ébredéshez, más néven a Balatoni Offenzívához volt köthető. A németek 1945 március 6-án támadó hadműveletet indítottak, amelynek során mintegy 220 ezer katona, a 3200 löveg és 656 harckocsi, illetve rohamlöveg indult harcba a 3. Ukrán Front öt hadserege, 

465 ezer embere és 37 hadosztálya ellen.

A hadművelet legfontosabb célja az volt, hogy elvágják a szovjeteket a zalai olajmezőktől, mivel ők csak onnan nyerhettek utánpótlást az üzemanyaggyártáshoz. Az offenzíva titokban indult, a fő csapásiránya a Balatontól keletre irányult, azonban a kezdeti sikerek hamar kifulladtak a szűkös német tartalékok és a szovjet csapatösszevonások miatt. Így tíz nap múlva a támadó erők elvesztve a kezdeményezést, már védelembe kényszerültek.

Mivel a térségben számos légi csatát vívtak, a háború után a Balaton is tele lett gépmaradványokkal. 

A roncsolódás és roncsdarabok keveredése miatt ugyan nehéz megbecsülni a pontos számokat, mégis az utóbbi évtizedekben folyamatosan nőtt a feltárt esetek száma. 

1964 és 2003 közt a további öt katonai gép roncsát fedezték fel a Balaton medrében. Ezek amerikai, szovjet és német, valamint a Magyar Királyi Honvéd Légierő repülői voltak. A kétezres évek elején így már közel 

42 roncsot sikerült feltárni és azonosítani. 

A legtöbb gép harc közben zuhant le, de volt hogy műszaki meghibásodás, vezetési hiba vagy kényszerleszállás állt a katasztrófa hátterében. Több kiképzésre használt oktatógép is a Balatonba zuhant. 

Balatonföldvárnál egy német Junkers Ju 88-ast, Balatonfürednél egy Szu-3 típusú szovjet csatarepülőt, Alsóörsön egy Il–2-es szovjet csatarepülőt emeltek ki a tóból

Flugzeug Junkers Ju 88
Egy német Ju 88-as

A számos feltárás ellenére, feltehetőleg még a mai napig sok roncs heverhet az iszap alatt. A Magyar Veterán Repülők Szövetségének roncskutatói  szerint közel 

1500-1600 repülőgép zuhant le hazánk területén

 a második világháborúban, melyek 70-80 százaléka a Dunántúlon ért földet.

 

Nyitókép: Fotó: XINHUA / AFP

 

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2023. szeptember 08. 19:50
Az amerikaiak saját bevallásuk szerint 43 repülőgépet veszítettek, - 34 Liberator + 3 Flying Fortress, + 2 Lightning + Mustang + 2 Thunderbolt - ez csak a lezuhant gépek száma. A magyar légierő 3 gépet és pilótát veszített. a szlovák 6 gépet, a német 13-at. Miközben az amerikaiak 60-nál is több ellenséges vadászgép lelövését jelentették, ami szokás szerint nagyon erős túlzás. A magyar vadászok 5 amerikai gépet lőttek le aznap 3 Liberatort, 1 Lightningot és 1 Mustangot. A szlovákok 1 Liberatort lőttek le és még 2-t megrongáltak. 177 német + magyar + szlovák vadászgép harcolt 217 amerikai vadásszal, ami magyar szempontból rendkívül kedvező arány. Soha máskor nem tudott ennyi gépet bevetni a német-magyar légi irányítás.
Akitlosz
2023. szeptember 08. 19:50
A legnagyobb légi csata Magyarország felett a történelem folyamán 1944. június 26-án volt. Sok körülmény összejátszása miatt kivételesen mindenki mindent beleadott, a bécsújhelyi olajfinomítók voltak a célpont, így a Balatontól Bécsig, Pozsonyig dúltak az összecsapások a légtérben. A tengelyhatalmak rekordszámú, legkevesebb 177 vadászgépet vetettek be, amiből 30 a magyar Puma vadászosztály volt Veszprémből, kivételesen teljes létszámban. Aznap vetették be először és utoljára is a szlovák légi erő 8 vadászgépét amerikaiak ellen, mert féltek attól, hogy Pozsony a célpont. Míg német részről a Magyarországon, Ausztriában, Csehországban, Bajorországban állomásozó összes vadászgép bevezetési parancsot kapott. Aznap valamiért az amerikai kötelék is jóval erősebb volt a szokásosnál, nem csak a szokásos Mustangok és Lightningok kísérték az amerikai bombázókat, hanem még Thunderboltok is. Így minden összejött a legnagyobb légi csatához.
Akitlosz
2023. szeptember 08. 19:49
Az amerikaiak akármit is akartak bombázni Közép-Európában Ausztriától Lengyelországig Olaszországból először mindig a Balatonhoz repültek. Mindig. Ennek több oka is volt. 1. A Balatont még a legbénább kezdő navigátor is megtalálta, összekeverhetetlen. 2. A Balatonnál már mélyen bent jártak ellenséges terület felett miközben a német és a magyar légi irányításnak még mindig fogalma nem lehetett, hogy mi a célpont. Ezért általában kénytelenek voltak Komárom körül gyülekezni, s onnan rácsapni a Balatontól valamerre forduló amerikaiakra. Szóval a sok gépet a Balatonban az is magyarázza, hogy az összes amerikai gép arra repült a 15. amerikai légi hadseregből.
Akitlosz
2023. szeptember 08. 19:05
"mintegy 30-50 repülőgép zuhant a Balatonba. Ezek többsége vadászgép, bombázó vagy felderítőgép volt." A rendőrség sajtótájékoztatót tart. - A nyomozás jelenlegi állása szerint a feltételezett tettesek a bűncselekmény elkövetéséhez használt személygépjárművet vagy lopták, vagy bérelték vagy lízingelték vagy a sajátjuk. - S ezt hogyan tudták megállapítani? - Egyszerű, több lehetőség nincsen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!