Baloldali elemző: Már így is rengeteg a párt az ellenzéki oldalon, Vona mai lépése inkább Orbán Viktornak kedvez

2023. szeptember 07. 13:32

Az elemző szerint a volt Jobbik-elnök elhamarkodta a pártalapítást, ráadásul a párt neve se sikerült túl jóra.

2023. szeptember 07. 13:32
null
Baranya Róbert
Baranya Róbert

Az általunk megkérdezett politikai elemzők nem igazán gondolják, hogy Vona Gábor pártalapítási bejelentése felbolygatná a magyar politikát. 

Nagy Attila Tibor szerint egyelőre nem látszik, hogy milyen szervezeti háló áll a párt mögött, ahogy az sem, hogy milyen ideológiát követnek majd. 

Az árkok betemetése szépen hangzik, de ezt már sokan mondták az elmúlt harminc évben 

– mondta Nagy Attila Tibor. Számára a párt neve sem tűnik túl ötletesnek, elsősorban a rövidítését nézve (2RK). „A Jobbik név sokkal ötletesebb volt” – jegyezte meg. Sőt, az elemző úgy véli, hogy nem lett igazán alaposabban átgondolva ez a pártalapítás.

Nagy Attila Tibor abban is kételkedik, hogy sokan tisztában lennének a reformkor történelmi hátterével, ha pedig a reformot nézzük, az általában megszorításokat jelentetett az elmúlt időszakban. Emlékeztetett: így is rengeteg a párt az ellenzéki oldalon, és rövid távon a Fidesznek kedvez Vona Gábor lépése. 

Minél több párt van az ellenzéki oldalon, annál jobb Orbán Viktornak, a baloldali szavazók pedig annál kevésbé tudnak tájékozódni a politikai piacon

 – fogalmazott. 

Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője szerint Vona Gábor pártalapítása tovább fragmentálja a balliberális oldalt, amely már így is nagyon megosztott. „A balliberális oldalon nem több, hanem kevesebb pártra lenne szükség, ahogy egyébként azt az ellenzéki politikusok is hangoztatják” – mondta Deák. Szerinte az a jelenség, hogy bukott politikusok térnek vissza a politika frontvonalába, azt mutatja, hogy 

a balliberális pártelnöki szinten meglehetősen silány a felhozatal, csupán Gyurcsány Ferenc képez domináns erőt.

„Vonának ugyanakkor versenyelőnyt jelenthet, hogy ismert személyiség, hosszú éveken át politizált, és az elmúlt években is jelen volt a közéletben. Ráadásul pártvezetői időszakát nézve emlékezetesebb politikusnak tekinthető, mint a jelenlegi pártvezetők” – tette hozzá. 

(Nyitókép: képernyőfotó Vona Gábor Facebook-videójából)

 

Összesen 89 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gullwing
2023. szeptember 08. 08:00
"Minél több párt van az ellenzéki oldalon, annál jobb Orbán Viktornak, a baloldali szavazók pedig annál kevésbé tudnak tájékozódni a politikai piacon" A balosok szellemi képességei nem sokra hivatottak..😂
Zolotarjov
2023. szeptember 07. 20:02
Az a huncut ősz tincs ott elől..:)
Volo
2023. szeptember 07. 19:08
De ki hisz ennek a kóklernek újra?
Krupp Skya
2023. szeptember 07. 18:22
kunfia1 Én az ilyen ÁVH-s gazembereknek mint te nem hiszek. Menj inkább és akasszátok egymást!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!