A baloldalnak hiányzik egy Vörös Hadsereg, ami hatalomba segítené őket, az Erasmus-támogatás megvonása ehhez kevés – Megadja a Mandinernek

2023. szeptember 24. 09:04

Az új pártok alakulásáról, diáktüntetésekről, a jobboldal kulturális dilemmáiról és az ukrán gabonaügyről is szó volt a Mandiner Reakció e heti adásában, amelynek vendége Megadja Gábor eszmetörténész volt.

2023. szeptember 24. 09:04

„Már több párt van, mint ellenzéki szavazó” – kezdte a beszélgetést Megadja Gábor, és hozzátette, minél több párt, ami nem Fidesz, az jó, mivel így egyre inkább megosztottabbá válik az ellenzéki térfél.

Amíg a Fidesz egyben van, addig a baloldalon virágozzék ezer virág” 

– javasolta az éledező politikai szezon kapcsán.

Ezt is ajánljuk a témában

Szerinte a 2022-es választás azt mutatta meg, hogy erre az ellenzékre nincsen szüksége a magyar embereknek. Kiderült: továbbra sem lehet külső segítséggel hatalomra segíteni ezt az ellenzéket, ha ez mégis megtörténne, úgy egy éven belül körülbelül négyötöddel jönne vissza az Orbán-kormány.

„Néhány évtizedig megoldás volt a hazai baloldal számára, most az a legnagyobb problémájuk, hogy nincs Vörös Hadsereg, ami hatalomba segítené őket”  – magyarázta Megadja Gábor, aki szerint például az Erasmus-program felfüggesztése nem képes a magyar baloldalnak szavazatokat és szimpátiát hozni a magyar társadalomban, még akkor sem, ha láthatóan ez volt vele a szándék. Legalábbis egy német zöld EP-képviselő erre utalt egy bizottsági ülésen.

A diáktüntetésekről és a kulturális térfoglalásról

„Az a kép, ahogy megrohamozzák a Karmelitát Pasarét és Zugliget dühös ifjai, megdobogtatta a szívemet” – jelentette ki Megadja Gábor, aki szerint

a diáktüntetéseken leginkább elitiskolák diákjai vesznek részt, s ez valójában nem is a tüntetésről szól, hanem a performanszról.

Akik megjelennek, nem politikacsinálást művelnek, hanem egyfajta marketing tevékenységet végeznek, vagy színjátékot játszanak. Úgy gondolja, a résztvevők pontosan tudják, hol van a komfortzóna a határa, nem fognak továbblépni a tényleges változásig.

„Van egy görcs a történetben” – fogalmazott Megadja, rátérve a Mandineren megjelent korábbi publicisztikájára, egyúttal utalva arra, hogy a jobboldal mindenképpen kulturálisan akar valami nagyot alkotni, ez leginkább a filmművészetben mutatkozik meg. Szerinte az a probléma, hogy nem úgy születnek jó alkotások, ha üzleti befektetésként tekintünk rájuk, s azt gondoljuk, ha egyre több pénzt rááldozunk, attól lesz jobb az a mű. Parancsra, hogy meg kell csinálni a „nagy konzervatív” filmet, nem fog működni. „Szerintem a jobboldali kulturális hegemóniát a politika eszköztára teremtette meg” – véli ugyanakkor az eszmetörténész, hozzátéve, több kérdésben nemzeti konszenzus van, például abban, hogy az általános iskolás gyerekek szexuális érzékenyítése nem megengedhető.

Ezt is ajánljuk a témában

Ugyanakkor,

amit a liberális-baloldali művészek és rendezők közvetítenek a magyar kormányról vagy az országról, az a magyar társadalom többségét hidegen hagyja, sőt ellenszenvet váltanak ki.

Szerinte a „kultúrjobb” attól fél, hogy a streaming szolgáltatók sorozataiból ömlik az LMBTQ-propaganda, átmossák az emberek agyát, viszont ez nem biztos, hogy így van, mivel a jobboldali szavazók meglehetősen kritikusak, és pontosan el tudják dönteni, mit nézzenek meg. „A woke sem éri el gyakran az átnevelő szándékkal azt, amit akar.”

Kitért arra is, ettől még a marxista-leninista woke ideológia sajnálatos módon számos remek történetet vagy filmet tesz tönkre az újraforgatással, beletéve az alkotásokba valamilyen etnikai vagy szexuális kisebbségi szereplőket.

Elveszett Európa önállósága

Szó volt arról is, hogy az Európai Bizottság nem engedi az ukrán gabona exporttilalmát, amelyet eddig Magyarország, Lengyelország és Szlovákia vezetett be a hazai gazdák megvédésére. Megadja szerint az egyetlen, ami lényeges ebből, hogy

Európa politikai cselekvőként megszűnt önálló lenni, s teljes mértékben amerikai érdekek szerint dönt.

Úgy gondolja, az ukrán érdekek sértik az európai tagállamok érdekeit. 

A teljes beszélgetés itt megtekinthető:

 

Összesen 126 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sándor
2023. október 02. 07:58
2010 óta KÜLFÖLDI demokratikus ”TANKOKÉRT” KÖNYÖRGNEK már pufajka nélkül, hogy zsebüket 10 milliárdokkal tömő brüsszeli neoliberális bolsevik cinkostársaik, meg a dollár gazdáik trükkök százaival szerezzék meg nekik újra a HATALMAT!!!
Kamcsatka5
2023. szeptember 26. 08:20
Van jobb mint a vöröshadsereg, ott a Fuggerékszarosgyurijamegaszarossanyijak, és a rengeteg balga belga!
Lajoss
2023. szeptember 25. 13:56
Gábor,neked az agyadból hiányzik egy darab…
gyzoltan-2
2023. szeptember 25. 07:37
Megfontolandó felvetés; simonpaliHaramia 2023. szeptember 24. 12:07 "Következő naptól mi lenne?Azonnal megszüntetnénk magunkra vonatkozóan az oroszokkal szembeni szankicokat.Kettő: természetesen a politikusok azért kapják a fizetésüket hogy átgondoltan cselekedjenek. Ezért egyelőre csak népszavazás lenne, addig még tudnának gondolkodni. De eleve nem szerencsés egy olyan hozzáállás, hogy az EU olyan számunkra, mint az egyes ember számára a szív: nélküle azonnal összeomlik, meghal, elpusztul. Nem, az EU olyan Magyarország számára, mint drogos számára a drogdealer. "Ha nem ugy cselekedsz, ahogy én szeretném, akkor nem kapsz narkót és megdoglesz!" Kb így. A gond az, hogy tovább lehet a drogdealer fogságában lenni, de ez egy egészségtelen kapcsolat és a vége katasztrofaba vezet. A drogdealerrel mielőbb meg kell szakítani a kapcsolatot és bármilyen fájdalmas,le kell válni a drogról.A másik:a jelenlegi uniós irány rossz. De ennél csak rosszabb lesz!!!..." Ezer karakteres korlát!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!