Viharos utat járt be Márki-Zay, de végül sikerrel járt és bejegyezték pártját

2023. augusztus 07. 11:58

A bejegyzés egy dolog, a támogatottság meg egy másik, amiből Márki-Zaynak és az új formációjának egyelőre nincsen sok.

2023. augusztus 07. 11:58
null

Hosszas huzavona után, a tervezett dátumhoz képest több mint egy évvel végre bejegyezték Márki-Zay Péter pártját, a Mindenki Magyarországa Néppártot. 

Ezt is ajánljuk a témában

 

Hosszas út áll Márki-Zay pártja mögött

Márki-Zay Péter még tavaly tavasszal, a választás után jelentette be, hogy pártot alapít. A politikus elmondása szerint egy olyan, jobbközép irányultságú néppártot szeretnének létrehozni, amelyet „a konzervatívok, a keresztények, a zöldek és a liberálisok is” magukénak érezhetnek. „Örülünk, ha sok szakember és tapasztalt politikus mellénk áll, de azt is szeretnénk, ha ez a párt a fiatalokra épülne”

Kapcsolódó vélemény

Idézőjel

„A Fidesz a nem tolvaj jobboldaliak számára nyilván vállalhatatlan” – jelentette ki pártalapítási szándékát megerősítő posztjában Márki-Zay Péter.

„Éppen most van itt az ideje, hogy egy a jobboldaliak széles körében is elfogadható párttal erősödjön az ellenzék, ahol a korrupció vagy a szélsőségesség fel se merülhet” – fogalmazott egy bejegyzésében. Ekkor Márki-Zay azt mondta, fontos, hogy létrejöjjön egy jobbközép szavazóknak elfogadható néppárt, amely az Európai Néppárt hazai partnereként két év múlva elindul az EP-választáson, és addig is teljes erővel szervezi az ellenállást, valamint kiáll a politikai okból meghurcolt ellenzékiek mellett. 

Azt is állította, hogy 

a Fidesz a nem tolvaj jobboldaliak számára nyilván vállalhatatlan. 

Persze a mai Magyarországon a vidéki kistelepülések és a legszegényebbek eléréséhez ennek a pártnak teljesen új szerepet kell találni”. 

A baloldal miniszterelnök-jelöltje érdemben idén februárban szólalt meg először a témában, amikor is arról értekezett, hogy már zajlik az új párt bejegyzése, és megígérte, hogy május elején tartja alakuló közgyűlését az MMN. Ez a terv azonban márciusban elakadt, ugyanis miután a Csongrád-Csanád Vármegyei Bíróság bejegyzésre alkalmasnak találta Márki-Zay pártját, 

később a Legfőbb Ügyészség kifogásokkal élt az ügyben. 

Ekkor a a hódmezővásárhelyi polgármester részleteket nem osztott meg a nyilvánossággal, annak jogi vetületeit, hogy az ügyészség miért akadályozta a folyamatot, nem tárta a nagyérdemű elé, mindössze közölte, hogy szerinte mindez elfogadhatatlan egy demokratikus jogállamban. 

Ezt is ajánljuk a témában

 

Önállóan indulna 2024-ben

Hódmezővásárhely polgármestere jelezte, hogy 

önállóan mérettetné meg magát a 2024-es európai parlamenti választásokon. 

Évértékelő sajtótájékoztatóján kijelentette: mivel az EP-választásokon csak pártok indulhatnak, a Mindenki Magyarországa Mozgalom úgy döntött, szükség van egy pártra. Márki-Zay szerint nincs jelentősége annak, ha minden politikai erő önállóan indul, mert ez egy tisztán listás választás. Hozzátette: 

bízik abban, hogy az ellenzék esélyeire nem lesz befolyással az önálló indulás az önkormányzati választáson. 

A polgármester szót ejtett arról, hogy az ellenzéknek a 2024-es önkormányzati választáson nem pártjelöltekként, hanem helyi lokálpatrióta szövetségek formájában kellene elindulni. Azt állította, ha az együttműködésről nem jön össze a megállapodás, akkor lesz szükség előválasztásra. Hangsúlyozta: az MMN a rendszer ellenzéke kíván lenni, ellentétben a minél nagyobb ellenzéki frakcióért egymással harcoló pártokkal. A hosszú távú tervekről szólva pedig elmondta: a párt az Európai Néppárt tagja kíván lenni.

Egyelőre nem sok „nagy név” csatlakozott hozzá

Tavaly augusztusban a Magyar Nemzet megkeresésére Márki-Zay Péter azt nyilatkozta, hogy a hiteles ellenzéki szereplők közül bárkivel együttműködnek, aki leváltaná a kormányt, egyedül a Demokratikus Koa­lícióval kizárt a kooperáció.

Amikor a hódmezővásárhelyi polgármester először beszélt pártalakítási szándékairól, akkor egykori hívei közül többen is jelezték, hogy nem kívánnak csatlakozni a kezdeményezéshez. Márki-Zay volt gazdasági tanácsadója, Király Júlia például azt nyilatkozta: „Életem első 65 évében sem voltam se párttag, se politikus. Életem hátralévő részében sem leszek. Maradok egyszerű tanárember”.

Az MMM korábbi elnökségi tagja, Márki-Zay egyik legszorosabb szövetségese, 

Lukácsi Katalin is világossá tette, hogy nem fog csatlakozni a politikus pártjához. 

Továbbá Hadházy Ákos sem lépett be az új formációba, annak ellenére, hogy a baloldal miniszterelnök-jelöltje a kampányban még korrupcióellenes miniszterként emlegette. 

„Régi barátságunkra és az irántad érzett változatlan és őszinte megbecsülésre tekintettel próbálok nagyon udvariasan, de lényegre törően fogalmazni: minden ellenkező híreszteléssel szemben én nem kívánok részt venni az általad most bejelentett párt munkájában” – fogalmazott ekkoriban a Facebook-oldalán közzétett bejegyzésben az országgyűlési képviselő. Hadházy Ákos ekkor leszögezte, hogy bármilyen új pártot csak erős alapokon, széles körű összefogással, megfelelő időben szabad elindítani. Szerinte ezek hiányában a legjobb szándékkal indított kezdeményezés is csak egy lesz az egyszemélyes törpepártok szomorúan hosszú sorában.

Túlbecsülték magukat, valós támogatás nem áll mögöttük

A közvélemény-kutatások alapján úgy látszik, egyelőre nem hoztak áttörést az ellenzéki oldalon nemrég megalakult újabb politikai erők, amelyek egy adott politikus közé szerveződnek. Sem a Jobbikból kilépő Jakab Péter, sem pedig a baloldal volt közös miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter és az MSZP-t nemrég faképnél hagyó Mesterházy Attila által vizionált tervek nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket. Ezek a politikusok korábban mind azt jelentették be, hogy

 saját párttal vagy mozgalommal fognak önállóan politizálni.

Az eddig idén megjelent közvélemény-kutatások azonban egyiküknél sem mértek értékelhető támogatottságot, egyes kutatóintézeteknél egyáltalán nem szerepelnek a felmérésekben. A Nézőpont Intézet és a Medián február végi felmérésében a Jakab Péter vezette Nép Pártján Mozgalom és a Márki-Zay-féle Mindenki Magyarországa Néppárt is 1-2 százalékon mozgott a biztos szavazók között. A Republikon Intézet áprilisi felmérésében ugyanakkor egyikük sem szerepel, a Závecz Research május elejei kutatásában is csak a Mindenki Magyarországa fért be, a teljes népességen belüli egyszázalékos támogatottságával. Az Idea Intézet ugyancsak májusi kutatásában szintén nem szerepel egyik formáció sem.

***

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán
 

 

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Valodi
2023. augusztus 08. 00:46
... na, végre! A mostani ellenzéket nem hívják semminek. De itt vagyunk ám mi is, a hazudós fideszből örökre kiábrándult nemzeti konzervatív "róninok"... vagyunk vagy kétmillióan. Ép erkölcsű ember bármilyen kormányzati hibát kellőképpen tolerál, csak egyet nem: az úgynevezett NER nyílt, cinikus erkölcsnélküliségét!
robertdenyiro
2023. augusztus 07. 19:48
Sikersztori. Gyuribácsi teljesen meghülyült öregkorára hogy ebbe az idiótába tolja a pénzét. Nem sajnálom.
nempolitizalok-0
2023. augusztus 07. 19:24
Fog kapni 0.4%-t, bár nem Makimajom fizeti, hanem Pressman.
KBA98
2023. augusztus 07. 17:06
Annyi gyereket csinált, hogy csak na%! Miért van itt ? Miért nem takarodik vissza porszívói hazájába?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!