Szlovák lap: Magyarország felkészült az Ukrajnából érkező orosz gáz elapadására, Szlovákia csak a demokráciáról papol

2023. augusztus 22. 10:00

Szlovákia gázellátásának 95 százaléka Ukrajnán keresztül érkezik Oroszországból, ami a jövő évtől súlyos ellátáshiányokhoz vezethet.

2023. augusztus 22. 10:00

A Hlavné Správy szlovák lap cikkében arról ír, előfordulhat, hogy a jövő évtől megszűnik az orosz gáz szállítása Ukrajnán keresztül, mivel a két ország között 2024 végén lejár az erről szóló szerződés, és kicsi az esélye, hogy megújítsák. 

Ezt igazolja az ukrán energetikai miniszter kijelentése, aki a Financial Timesnak nemrég azt nyilatkozta,  nem lát módot rá, hogy a problémára kétoldalú tárgyalásokon sikerül megoldást találni.

A lap szerint az Ukrajnából érkező gáz hiánya súlyos problémákat okozna Magyarországon, Ausztriában és Szlovákiában is.

 

Utóbbi gázellátásának 95 százalékát jelenleg az ukrajnai vonalon kapja.

 

A cikk szerzője szerint a szlovák gazdaság komolyan ráfizethet, ha az orosz gáz tranzitja leáll. Magyarország ugyanakkor nem vár a csodára, mivel Szijjártó Péter külügyminiszter gondoskodott róla, hogy országa és annak lakói Szerbián keresztül hozzájussanak az olcsó orosz földgázhoz, ami az ukrán útvonal kisesése esetén is fedezi Magyarország teljes szükségletét.

„Ismét kiderült, hogy a Török Áramlat gázvezeték megépítésének ötlete és későbbi megvalósítása stratégiai döntés volt” – mondta a magyar miniszter, és elmondta, nagyon fontos, hogy minél több forráshoz sikerüljön hozzájutni, mert ez adja a biztonságot. Hangsúlyozta, e tekintetben fontos, hogy Türkmenisztánban meglegyen a politikai akarat arra, hogy Magyarország az Európába irányuló gázszállítások cél- és tranzitországa legyen.

A szlovák lap értékelése szerint megint kiderült, hogy míg Magyarországnak van terve, Szlovákiának, azon kívül, hogy a demokráciáról papol és kioktatja Magyarországot a korrupcióról, nulla.

 

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a Mandiner.hu számára.

 

Nyitókép: Odd ANDERSEN / AFP


 

 

 

Összesen 149 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Stingary76
2023. szeptember 28. 12:29
"előfordulhat, hogy a jövő évtől megszűnik az orosz gáz szállítása Ukrajnán keresztül, mivel a két ország között 2024 végén lejár az erről szóló szerződés, és kicsi az esélye, hogy megújítsák." 2024 év vége még odébb van. Magyarország ellátása a Török áramlat vezetéken garantált, ezen a vezetéken lényegi plusz kapacitás nincs, úgyhogy Ausztria meg Szlovákia beszopta, ha valóban megszűnik a szállítás Ukrajnán keresztül. Egyébiránt meg Szlovákia fegyvereket szállít Ukrajnának Oroszország ellenében, közben meg élő szerződése van az orosszal a gázra? Ez milyen már. Dehát ez már majd az ő bajuk lesz, ha nem tudnak megállapodott. Magyarország nemigen fogja tudni ellátni őket. Bár nagyon remélem, hogy a háború mihamarabb véget ér. Minden embernek jobb lenne.
Halder_1899
2023. szeptember 28. 09:08
Semmi gond segítünk majd. Felvidék visszatérhet a Szent István államának gondoskodó kebelébe.....
B_kanya
2023. augusztus 23. 12:34
" ihavrilla B_kanya 2023. augusztus 23. 07:00 És tudod pl. a technológiájátt a műtrágyagyártásnak áramból?" Aha. MOST fejlesztik hidrogénből, ami áramból gyártható, sőt, még el is tárolható. Kis szerencsével 3-4 év múlva kész lesz az ipari méretű eljárás receptje és pár milliárd eurónyi összegből építhet Bige villanyos műtrágyagyárat. HA. ADDIG földgáz nélkül nincs ammónia, vagyis nincs ammóniumnitrát. Azaz műtrágya és robbanóanyag. SEM.
B_kanya
2023. augusztus 22. 22:41
dupree 2023. augusztus 22. 13:58 "Hosszabb távon, azt mondom aki teheti váltson elektromos fűtésre, " Annak nagy része is gázturbinás erőművekből jön.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!