Ősrégi temetőre bukkantak a budai utca aszfaltja alatt

2023. augusztus 18. 15:26

„A síroknak igyekszünk méltó körülmények között emléket állítani” – írta bejegyzésében a II. kerület polgármestere.

2023. augusztus 18. 15:26

„Szinte minden alkalommal, amikor felújítást végzünk Buda valamelyik utcáján, nemcsak az útfelületet cseréljük és a közműveket újítjuk meg, hanem örökségünk egy darabjához is közelebb kerülünk” – kezdte Facebook-bejegyzését Őrsi Gergely, a II. kerület polgármestere.  A politikus szerint a Fővárosi Vízművek által végzett munkálatok során 

 

egy temető maradványai kerültek elő. 

 

Az így feltárt koporsómaradványok és emberi csontok vizsgálatából kiderült, száz évnél is idősebbek. Történészek bevonásával, a Budapesti Történeti Múzeum munkatársai megállapították, hogy minden bizonnyal egy ennél is régebbi temetőt tártak fel, ahova 

a XVII. század végén, a török hódoltság alól felszabadult budaiakat helyezték örök nyugalomra.

„Az így feltárt síroknak igyekszünk méltó körülmények között emléket állítani. Ma kollégáink elszállítottak egy 3 tonnás sziklát, ami szintén az egykori temető területén lehetett, így a Szász Károly utca felújítási munkálatai zavartalanul folytatódnak” – zárta bejegyzését a polgármester.

Nyitókép: Facebook

 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Palatin
2023. augusztus 18. 21:25
Az Örség ösrégi magyar föld.
KuntaKinte
2023. augusztus 18. 20:08
Erdogánnak is meg lehetne mutatni. Miheztartásvégett.
Obsitos Technikus
2023. augusztus 18. 19:19
Az I. ker.Toldy Ferenc utca 70. sz. telken a ház bontásából másodlagosan felhasznált régi sírkő, mellőle pedig egy csonka kereszt került elő (27. kép). A faragott mészkőtábla mérete : 50,5 X 51 X 11 cm. Vésett felirata : ,,AL HIER RV /HET IN GOTTSELIG/ DER EHRENGEACHTE /ADAM LUGACZY GEWES/ TER BVRGER ALL HIER SEINES /ALTERS 44 IAHR IST GESTOR/ BEN DEN 23 APRILL IN IAHR 1732 GOTTGEBE /IHME DIE EWIGE RVH/ AMEN." E sírkőnek mind keresztje, mind töve hiányzik. A kő eredetét illetően bizonyosra vehetjük, hogy a vízivárosi ún. pestistemetőből származik. Ez a temető a mai Varsányi Irén utca — Erőd utca — Mártírok útja menti városfal — Kapás utca által határolt területen feküdt s 1695 és 1740 között használták. Érdeklődésünkre Nagy Lajos levéltáros közölte, hegy Lugácsi Ádám 1725. április 27-én nyert budai polgárjogot. A mostani lelet egy óriási részben faragott kő, a temető falának része lehetett.
Obsitos Technikus
2023. augusztus 18. 19:11
Szóval ez csak a firkászoknak volt ismeretlen, az idézett tanulmány 1964-ben készült, de a felszámolt temetőről írnak akkor is, amikor a Kapás utca- Erőd utca közti területen Esterházy herceg faraktára volt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik