Külföldi bűnözők Magyarországon: pedofilt, drogbárót és fegyveres rablókat is fogtak már el hazánkban

2023. augusztus 13. 13:51

Az utóbbi évek legnagyobb fogása a brazil Pablo Escobar volt, akire egy bár teraszán csapott le a TEK.

2023. augusztus 13. 13:51
null
Baranya Róbert
Baranya Róbert

Nem az első eset, hogy a Terrorelhárítási Központ (TEK) vagy a rendőrség emberei olyan veszélyes külföldi bűnözőket fognak el, akik hazánkban próbáltak bujkálni. 
Legutóbb kedden fogtak el egy 24 éves ruandai férfit, akit a belga rendőrség keresett, több más bűncselekmény mellett súlyos testi sértés és emberrablás miatt. Az antwerpeni nyomozók információi szerint a fegyveres bűnöző, a bűncselekményei elkövetése után Magyarországra utazhatott, miután itt kiterjedt kapcsolatrendszerrel rendelkezik. 

A belga társhatóságtól nyár elején érkezett jelzés alapján a kiterjedt adatgyűjtés alapján a rendőrség fejvadászainak már nyár közepére sikerült behatárolniuk az elkövető lehetséges felbukkanási helyeit, majd augusztus 4-én akcióba léptek és egy VIII. kerületi bérház egyik lakásában lecsaptak a bűnözőre. 

Júliusban a rendőrök egy FBI által is körözött román férfit fogtak el, éppen akkor amikor mit sem sejtve kisétált az egyik fővárosi strandról. 

Stefan Alexandru B. az Egyesült Államokban 2007-ben társaival úgy rabolt ki egy párt, hogy beinjekciózták őket. A banda tagjai fegyverekkel fenyegetőzve tartották sakkban áldozataikat, 

akikbe egy olyan szert fecskendeztek be, amiről azt állították, hogy halálos vírus. 

Az ellenanyagért pedig 8,5 millió dollárt követeltek a pártól. Miután azonban az áldozatok nem tudták előteremteni a pénzt, bealtatózták, majd kirabolták őket. A tettesek ellen 2012-ben adtak ki nemzetközi elfogatóparancsot, egyben 10 ezer dolláros nyomravezetői díjat is felajánlva a nyomravezetőnek.

Arra is volt példa, hogy nemzetközi elfogatóparancs alapján fogtak el hazánkban egy olyan magyar férfit, akit a kijevi bíróság keresett, miután a gyanú szerint évekkel ezelőtt megbízást adott egy ukrán szervezett bűnözői csoportnak, hogy öljék meg két üzlettársát Ukrajnában. 

Tavaly egy német pedofil akadt horogra, akit a  Somogy vármegyei Igalon fogtal el a rendőrök. A német rendőrség központi célkörözési egysége két rendbeli, gyermek sérelmére elkövetett 

szexuális erőszak, valamint 26 rendbeli szexuális kényszerítés miatt kereste a férfit. 

Az elítélt a rábízott gyermeket még 1992 és 1999 között folyamatosan zaklatta, és szexuálisan bántalmazta. A férfit a bíróság jogerősen elítélte, de ahelyett, hogy megkezdte volna kiszabott börtönbüntetése letöltését, megszökött. 

Az eddigi talán legkomolyabb fogásnak azonban egy tavalyi eset tekinthető, amikor a TEK emberei 2022 júniusában Budapesten elfogták a brazil Pablo Escobarként ismert Sergio Roberto de Carvalhót. A gyanú szerint a 2017 és 2019 között 

Dél-Amerikából a világ más részeire összesen 45 tonna kokaint csempésző férfit 

30 évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegetett bűncselekmények miatt körözték, nemzetközi elfogatóparancs alapján. Carvalho felkutatását azonban nehezítette, hogy pár éve holttá nyilváníttatta magát, ráadásul több mint tíz álnevet és hamis iratokat használt. A dörzsölt bűnözőnek így sikerült megtévesztenie a spanyol hatóságokat is, akik kábítószercsempészet miatt kapcsoltak le, korábban, de váltságdíj ellenében kiengedték a rácsok mögül, olajra tudott lépni. 

A magyar hatóságok az elfogás napján kaptak arról információt, hogy a férfi Magyarországon bujkálhat, ezért azonnal akcióba léptek és

pár óra múlva egy budapesti vendéglátóhely teraszán el is kapták Carvalhot. 

Bár a férfi mindent megtett, hogy megakadályozza kiadatását, amelyet Brazília mellett Belgium és az USA is kérvényezett, nem járt sikerrel. Végül hosszas egyeztetések után a veszélyes bűnözőt Belgiumnak adtuk ki. Carvalhot a belga légierő  gépe vitte el Magyarországról június 15-én. 

 

 

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
birozsletaparadicsomnemzsargamagyarorszageloremegyennemhatrafelecsakafidezsesadogtorminizsterelnokurasag
2023. augusztus 13. 16:03
Ezeknek mind a Rogánék adtak magyar útlevelet?
Zokni
2023. augusztus 13. 16:02
Oké, de az egyik még mindig ott strabancol a lopott jachtján…
Zsibek Zsoli
2023. augusztus 13. 14:43
Orbán is el lesz egyszer fogva mint közveszélyes bűnöző.
iimre
2023. augusztus 13. 14:18
"henrihenri 2023. augusztus 13. 14:04 a donáték meg a cseh még mindig szabadlábon" Nyugi, még nincs vádemelés, folyik a nyomozás ill. az adatgyűjtés…
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!