Iskolakezdés: mutatjuk, mire készüljenek tanszervásárláskor a szülők

2023. augusztus 18. 09:00

Nyomdavezért kérdeztünk a füzetek és más iskolai felszerelések áráról – jó híreket mondott!

2023. augusztus 18. 09:00
Helmeczi Zoltán

Augusztus elején kezdődött meg a tankönyvek kiszállítása az iskolákba a 2023/2024-es tanévre. A kiadványokkal már évek óta nincs gondja a szülőknek, hiszen – felmenő rendszerben – ingyenessé váltak a tankönyvjegyzékben szereplő kötetek. Ez több tíz ezer forintos segítséget jelent tanulónként a családoknak, amelyek idén a tanszerpiacon is az előző évihez hasonló vagy akár még kedvezőbb tarifákkal kalkulálhatnak.

Könnyebb tanévkezdés, korrigáltak a tanszerárak

„Jó hírem van a papír-írószer vásárlás előtt álló szülők számára. Míg ugyanis tavaly nagy árnövekedés ment végbe az ágazatban a papíralapanyag, a cellulóz árának emelkedése miatt, addig mostanra ez a folyamat megtorpant, az árak korrigáltak, sőt néhány termékkategóriában akár még alacsonyabbak is lehetnek a tavalyinál. Nálunk, a Pátria kiskereskedelmi hálózatában például majdnem egy éve nem volt áremelés. Ha valaki mégis magasabb árakkal találkozik egyes papírboltokban, az minden bizonnyal a költségnövekmények, az energiaárak és a munkabérek emelkedése miatt valószínű, nem pedig az alapanyagtarifák miatt” – mondta a papír alapú termékek piacáról a Nyomda- és Papíripari Szövetség elnöke, a Pátria Nyomda Zrt. vezérigazgatója.

Orgován Katalin a Mandinernek kifejtette: egy-egy tanszercsomag ára természetesen nagyban függ attól, milyen minőséget választ a vevő, de nagyjából azt lehet mondani, hogy

egy általános iskolába járó alsó tagozatos gyermek papír-írószerére átlagosan 15-20 ezer forintot költenek a szülők.

A spórolást segíthetik az előre összeállított tanszerkészletek, a füzetek ára pedig elsősorban attól függ, hány laposat és milyen vastag papírút választ a vevő. Az úgynevezett első áras, azaz a legolcsóbb füzetek papírja általában vékonyabb, ami például az alsó tagozatosok esetében nem szerencsés, hiszen ők általában még jóval erősebben nyomják rá a ceruzát a lapra.

Az említett 15-20 ezer forintos összegben ugyanakkor még nincs benne az iskolatáska, amelynek az árában nagyon nagy a szórás, hiszen a néhány ezres kategóriától kezdve akár 50-60 ezer forintot is kérhetnek egy-egy márkás darabért. Az iskolatáskák és tolltartók iránti kereslet egyébként jócskán visszaesett az elmúlt időszakban – különösen a prémium portékák esetében –, ami a szakember szerint annak tudható be, hogy a koronavírus-járvány ideje alatt nem használódtak el ezek az eszközök.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a papír-írószer kereslet már ezekben a napokban is jócskán megugrott, de

az igazi nagy rohamra augusztus 20. után – leginkább a hónap utolsó és szeptember első napjaiban – számítanak a kereskedők.

Pénztárcabarát iskolakezdés

A Magyar Nemzeti Bank a minap jelentette be, hogy az őszi iskolakezdés előtt álló családok és a felsőoktatási tanulmányaikat kezdő hallgatók pénzügyi döntéseinek támogatására, Pénztárcabarát iskolakezdés címmel fogyasztóvédelmi edukációs kampányt indít. A jegybank arra hívta fel a figyelmet, hogy akár 232 ezer forint egészség- és önsegélyező pénztári beiskolázási támogatást is igénybe vehetnek az őszre készülő, családi támogatásra jogosult pénztártag szülők. Ennek ötödét,

46 400 forintot szja-kedvezményként visszakaphatnak.

A pénztári támogatás az óvodásoktól egészen a 25 év alatti, egyetemi tanulmányokat folytató diákok után igénybe vehető: a kisebbeknek ruházatra, taneszközökre, tankönyvekre, a nagyoknak pedig akár a felsőoktatási tandíjra, kollégiumi vagy albérletköltségekre is. Az igénybevétel feltétele egyebek mellett a tanintézmény látogatásának az igazolása, a tanév első napját legfeljebb 15 nappal megelőző vásárlási számlák becsatolása, valamint az, hogy a pénztári megtakarítás előzőleg legalább 180 napja legyen a számlán.

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
blackorion93
2023. augusztus 18. 09:57
kíváncsi vagyok, hogy ezt végig tudt-e mondani röhögés nélkül xD "Az iskolatáskák és tolltartók iránti kereslet egyébként jócskán visszaesett az elmúlt időszakban – különösen a prémium portékák esetében –, ami a szakember szerint annak tudható be, hogy a koronavírus-járvány ideje alatt nem használódtak el ezek az eszközök."
nemzeti-47
2023. augusztus 18. 09:31
Még egy apróság: egyre több tanár engedi meg magának, hogy a kormány családokat támogató ingyenes tankönyvellátását megtagadva egyre több tankönyvet kereskedelmi szinten megvásároltatja a szülőkkel. Merthogy nekik sem a NAT, sem pedig a szakmailag és nemzeti szempontból is jól összeállított tankönyvek nem megfelelőek. Reklamálni első körben az intézményvezetőnél, majd pedig a tankerületnél lehet és kell!
rugbista
2023. augusztus 18. 09:30
1. Ne vegyenek a szülők előre összerakott csomagokat! Majd a szaktanárok, tanítok megmondják, mire lesz szükség. Ne számolják bele az iskolakezdés összegébe az új cipőt, ruhát. Azokat amúgy is meg kellett volna venni. Akkor nem fognak sírni, hogy mibe kerül egy szeptember.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!