Iskolakezdés: mutatjuk, mire készüljenek tanszervásárláskor a szülők

2023. augusztus 18. 09:00

Nyomdavezért kérdeztünk a füzetek és más iskolai felszerelések áráról – jó híreket mondott!

2023. augusztus 18. 09:00

Augusztus elején kezdődött meg a tankönyvek kiszállítása az iskolákba a 2023/2024-es tanévre. A kiadványokkal már évek óta nincs gondja a szülőknek, hiszen – felmenő rendszerben – ingyenessé váltak a tankönyvjegyzékben szereplő kötetek. Ez több tíz ezer forintos segítséget jelent tanulónként a családoknak, amelyek idén a tanszerpiacon is az előző évihez hasonló vagy akár még kedvezőbb tarifákkal kalkulálhatnak.

Könnyebb tanévkezdés, korrigáltak a tanszerárak

„Jó hírem van a papír-írószer vásárlás előtt álló szülők számára. Míg ugyanis tavaly nagy árnövekedés ment végbe az ágazatban a papíralapanyag, a cellulóz árának emelkedése miatt, addig mostanra ez a folyamat megtorpant, az árak korrigáltak, sőt néhány termékkategóriában akár még alacsonyabbak is lehetnek a tavalyinál. Nálunk, a Pátria kiskereskedelmi hálózatában például majdnem egy éve nem volt áremelés. Ha valaki mégis magasabb árakkal találkozik egyes papírboltokban, az minden bizonnyal a költségnövekmények, az energiaárak és a munkabérek emelkedése miatt valószínű, nem pedig az alapanyagtarifák miatt” – mondta a papír alapú termékek piacáról a Nyomda- és Papíripari Szövetség elnöke, a Pátria Nyomda Zrt. vezérigazgatója.

Orgován Katalin a Mandinernek kifejtette: egy-egy tanszercsomag ára természetesen nagyban függ attól, milyen minőséget választ a vevő, de nagyjából azt lehet mondani, hogy

egy általános iskolába járó alsó tagozatos gyermek papír-írószerére átlagosan 15-20 ezer forintot költenek a szülők.

A spórolást segíthetik az előre összeállított tanszerkészletek, a füzetek ára pedig elsősorban attól függ, hány laposat és milyen vastag papírút választ a vevő. Az úgynevezett első áras, azaz a legolcsóbb füzetek papírja általában vékonyabb, ami például az alsó tagozatosok esetében nem szerencsés, hiszen ők általában még jóval erősebben nyomják rá a ceruzát a lapra.

Az említett 15-20 ezer forintos összegben ugyanakkor még nincs benne az iskolatáska, amelynek az árában nagyon nagy a szórás, hiszen a néhány ezres kategóriától kezdve akár 50-60 ezer forintot is kérhetnek egy-egy márkás darabért. Az iskolatáskák és tolltartók iránti kereslet egyébként jócskán visszaesett az elmúlt időszakban – különösen a prémium portékák esetében –, ami a szakember szerint annak tudható be, hogy a koronavírus-járvány ideje alatt nem használódtak el ezek az eszközök.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a papír-írószer kereslet már ezekben a napokban is jócskán megugrott, de

az igazi nagy rohamra augusztus 20. után – leginkább a hónap utolsó és szeptember első napjaiban – számítanak a kereskedők.

Pénztárcabarát iskolakezdés

A Magyar Nemzeti Bank a minap jelentette be, hogy az őszi iskolakezdés előtt álló családok és a felsőoktatási tanulmányaikat kezdő hallgatók pénzügyi döntéseinek támogatására, Pénztárcabarát iskolakezdés címmel fogyasztóvédelmi edukációs kampányt indít. A jegybank arra hívta fel a figyelmet, hogy akár 232 ezer forint egészség- és önsegélyező pénztári beiskolázási támogatást is igénybe vehetnek az őszre készülő, családi támogatásra jogosult pénztártag szülők. Ennek ötödét,

46 400 forintot szja-kedvezményként visszakaphatnak.

A pénztári támogatás az óvodásoktól egészen a 25 év alatti, egyetemi tanulmányokat folytató diákok után igénybe vehető: a kisebbeknek ruházatra, taneszközökre, tankönyvekre, a nagyoknak pedig akár a felsőoktatási tandíjra, kollégiumi vagy albérletköltségekre is. Az igénybevétel feltétele egyebek mellett a tanintézmény látogatásának az igazolása, a tanév első napját legfeljebb 15 nappal megelőző vásárlási számlák becsatolása, valamint az, hogy a pénztári megtakarítás előzőleg legalább 180 napja legyen a számlán.

Ezt is ajánljuk a témában

„Az egész nyugati világ tanárhiánnyal küzd” – összecsapott az oktatási államtitkár és Kunhalmi Ágnes az MCC Feszten!

Uniformizált vagy sokszínű az oktatás? Van elég tanár vagy nincs? – sok egyetértési pont nem volt Maruzsa Zoltán és az MSZP társelnöke között.

Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Mandiner éves előfizetés, féléves áráért!

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik