„Az egész nyugati világ tanárhiánnyal küzd” – összecsapott az oktatási államtitkár és Kunhalmi Ágnes az MCC Feszten!

2023. július 29. 18:39

Uniformizált vagy sokszínű az oktatás? Van elég tanár vagy nincs? – sok egyetértési pont nem volt Maruzsa Zoltán és az MSZP társelnöke között.

2023. július 29. 18:39
Helmeczi Zoltán

A magyar oktatás múltjáról, jelenéről, jövőjéről ütköztette álláspontját a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára és az MSZP oktatáspolitikusa. A beszélgetés moderátora Constantinovits Milán, az MCC szakmai főigazgató-helyettese volt.

Mit ért el a magyar oktatás az elmúlt tíz évben?

Maruzsa Zoltán az elmúlt évtized oktatáspolitikai vívmányai között említette a 2015-től kötelező óvodáztatást, az önkormányzati általános iskolák állami fenntartásba vételét, a gimnáziumok további erősödését, valamint a szakképzés átalakítását, amely az ipari-gazdasági célok szolgálatába állította ezt az ágazatot.

Lezajlott emellett a felsőoktatás konszolidációja, majd a modellváltással az ágazat új dimenziója köszöntött be – mondta a köznevelési államtitkár. Nem egyengyerekben, egyeniskolában gondolkozunk, igenis

sokszínű, nem pedig uniformizált a magyar oktatás

– jelentette ki az államtitkár, aki úgy látja, a magyar oktatásból kikerült fiatalok megállják a helyüket a munkaerőpiacon.

A tankerületi fenntartás szerinte megoldás arra, hogy a különböző települések különböző iskolái között csökkenjenek azok a különbségek, amelyek 2010 előtt kialakultak.

Kunhalmi: Orbánt nem érdekli szakmailag az oktatás

Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke ezzel szemben úgy értékelt: 2010 óta a magyar oktatás rendszerét nem a szakma határozza meg, az ágazat politikai meghatározottságúvá vált. Szerinte Orbán Viktor miniszterelnököt nem igazán érdekli szakmailag az oktatás, egy fontos neki, hogy ez a terület is a nemzeti együttműködés rendszerét szolgálja.

A szocialista politikus az államtitkárral szemben úgy vélte, egyáltalán nem sokszínű az oktatás, ezzel ellenkezőleg, túlközpontosított: az oktatást az egyentanterv, egyenintézmény, egyentakönyvek világa jellemzi. „Átesett a ló túloldalára a Fidesz, és egy olyan merev struktúrát hozott létre, amely képtelen az alkalmazkodásra”, ráadásul színvonal-emelkedést sem látni, „beállt a rendszer egy nagyon alacsonyan teljesítő szintre” – bírálta az összes önkormányzati iskola államosítását.

Az átalakítások az elmúlt tíz évben nem eredményt hoztak, hanem letagadhatatlan romlást

– fogalmazott Kunhalmi, hozzátéve, hogy GDP-arányosan ma sokkal kevesebbet költ a kabinet oktatásra, mint az utolsó szocialista kormányok.

A felsőoktatásról szólva úgy fogalmazott: Orbán tudatosan rombolta le és takarította ki a felsőoktatásból a fiatalokat, majd most kezd rájönni, hogy mégis kellenek az egyetemisták. „De most már ő koordinál az alapítványi rendszeren keresztül” – tette hozzá.

Tanárhiány: nem csak itthon gond

A pedagógusok helyzetét illetően Maruzsa Zoltán kifejtette: az egész nyugati világ komoly pedagógushiánnyal néz szembe, ott is, ahol nagyvonalúbb anyagilag az állam a tanárokkal.

Itthon 2010-hez képest 4600-zal kevesebb tanár van állományban, ami 3 százalékos csökkenés. Ugyanebben az időszakban a diáklétszám 13 százalékkal zsugorodott

– világított rá az államtitkár, aki szerint tanárfronton „a következő évtizedben lesz komoly bajunk”. Ezért is vállalt komoly béremelési programot a kormány, továbbá új munkajogi környezetet alakított ki.

Kunhalmi Ágnes erre úgy reagált: már most súlyos válságtüneteket mutat az oktatás. Ilyen szerinte a szakos tanárok hiánya, a képesítés nélkül tanítók arányának jókora megemelkedése, és már nemcsak vidéken, hanem Budapesten is kevés a pedagógus. „Ami az igazi baj, a tanári pálya durva elöregedése” – jelentette ki.

A státusztörvényről szólva az államtitkár azt mondta, az az óvoda és az iskola világára született, a jogszabály megszünteti az ágazatra korábban jellemző jogi „katyvaszt”. Kunhalmi szerint viszont a státusztörvény nem tartalmazza a garanciális béremelést, ezért is mutogat a kormány az EU-ra. „Nem látok garanciát arra, hogy a Fidesz hazai költségvetésből – ahonnan kellene – megemeli a pedagógusbéreket” – közölte, hangsúlyozva: nemzeti hatáskörbe tartozó területet a hazai büdzséből kell finanszírozni. A politikus ezért azonnali tanárbéremelést követelt.

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: MCC Feszt/Gyurkovits Tamás

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2023. szeptember 05. 14:26
A baloldal a számokkal mindig hadilábon állt. Az egy tanárra eső tanulók száma nálunk alacsonyabb, mint nyugaton azaz itt nincs akkora tanárhiány.
rugbista
2023. augusztus 18. 09:34
"Ezért is vállalt komoly béremelési programot a kormány," 8-DDDD! Ebben az évben a tanárok reálkeresete 15%-kal csökkent, ha az általuk használt kosarat vesszük alapul. És sok jót később sem lehet várni, mert az EU nem ad majd pénzt erre (sem). És ha ad is, mi lesz akkor, ha egy iskolában a pedagógusok nagy része jól dolgozik? Azoknak is jut majd a bruttó milljomcvancig bér? Vagy lesz egy határ? Süket duma az egész, Maruzsa!
survivor
2023. augusztus 15. 14:44
Nem kell sokszínű legyen. Szorozni, osztani, integrálni, vektort,mátrixot számítani ugyanúgy kell mindenhol. Az anatómia mindenhol ugyanolyan. A testek mindenhol ugyanúgy esnek. Az atomok ugyanúgy reagálnak. A többi mese, nem tudomány.
survivor
2023. augusztus 15. 14:41
Ugandai Bubu A libsik a prolik. Buta embert át tudnak verni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!