Európa legnagyobb tűzijátéka lesz Budapesten

2023. augusztus 20. 13:27

Lenyűgöző látvány koronázza meg az idei Szent István-napi ünnepet a fővárosban. A minden eddiginél összetettebb tűzijáték-showt 34 ezer pirotechnikai effekt, grandiózus fény- és lézerjáték, épületfestés, a Duna vízén elterülő, tűz alkotta virágszőnyeg, illetve közel 900 drón teszi majd felejthetetlenné, ígérik a szervezők.

2023. augusztus 20. 13:27
null

Kétszázharminc indítási pontról – köztük 7 folyami uszályról és 65 pontonról – összesen 34 ezer rakétát lőnek ma a magasba a Margit híd és a Petőfi híd közötti folyószakaszon, valamint a Szabadság és az Erzsébet hídon.

Emellett az idei Szent István-napi tűzijátékot a Duna vizén úszó, bengáli tüzek alkotta virágszőnyeg és lézershow teszi még emlékezetesebbé – olvasható a szervezők közleményében.

Az ünnepi attrakciónak, „azaz a Tűz és fények játékának immár megszokott, mégis bámulatba ejtő eleme a drónshow”, amelyben összesen 896 pilóta nélküli repülőeszköz formál gyönyörű alakzatokat a magyar történelem jelképeiből.
A drónok két felszállási pontról emelkednek majd a magasba és helyszínenként két szakaszban repülnek, 2 óra 50 perc és 1 óra 35 perc időtartamban. A drónbemutató a Parlament és a Petőfi híd fölött szinkronban zajlik majd, így a látogatók Budapest számos pontjáról kiválóan láthatják az előadást.

A szervezők azt írják,

a Tűz és fények játéka révén ezúttal is a magyarság sorsfordító történelmi eseményei, genezise elevenedik meg,

középpontjában pedig az a meghatározó történelmi mozzanat áll, amikor Szent István király a Szent Koronát és Magyarországot Szűz Máriának ajánlja fel.

A zenei aláfestéssel és szöveges narrációval ellátott tűzijáték-show hét tételében a nemzet születése, a vérszerződés és a honfoglalás meséje, a keresztény–pogány háborúk kora elevenedik meg, illetve a hit és a remény, amelyek a magyarság múltját és jelenét egyaránt meghatározzák.

A Budapesten megrendezett Szent István-napi tűzijátékot minden évben óriási érdeklődés övezi, ugyan-akkor a nemzetközi rendezvényszakma is elismeri a sikerét, ezt mutatja, hogy a 2022-es show elnyerte a rendezvényszakma Oscar-díját is.

Nem is csoda, állítják a szervezők, hiszen a Tűz és fények játékát, Európa legnagyobb tűzijátékát olyan ismert szakemberek álmodták meg és celebrálják, mint a montreali tűzijáték-világverseny díjazottja, Seres Anikó, valamint a művészeti koncepciót előkészítő Iványi Árpád és Réti Barnabás. A legismertebb nemzeti klasszikusok műveit megidéző zenei aláfestés pedig Elek Norbert munkája.

A Szent István Nap programjaival kapcsolatos részletes információk elérhetők a rendezvénysorozat folyamatosan frissülő honlapján, a Szentistvannap.hu címen, s a Szent István Nap mobilapplikációban.

 

 

Összesen 112 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hobbi.Gilda
2023. augusztus 21. 12:37
MINDEN valamirevaló ország megtartja nemzeti ünnepét. Demagóg az, aki ettől "sajnálja" a pénzt.
benedek77
2023. augusztus 20. 20:35
Európa legnagyobb inflációjának ez dukál.
backsplash
2023. augusztus 20. 19:16
Nem értek egyet azokkal, akik szerint "nem kell tűzijáték", akik szerint minden pénzt fel kell élni. Kidolgozom a belem, nem kapok sem adókedvezményt, se tizenharmadik havi nyugdíjat csak fizetek, fizetek. Egy államnak nem csak napi szükségletei vannak, hanem eredményei is, és ünnepi alkalmak, amikor egy jól érezzük magunkat. Nem érdekel, hogy hányan nem tudnak szarni a szegénységtől, mert az más dolog, ez meg jár azoknak az aktívaknak, akik rendesen dolgoznak és fizetnek (szja + áfa) azért, hogy ezt az egészet összerakjuk. És kellenek a stadionok is, mert attól, hogy volt itt néhány évtized kommunista szemétkedés, utána meg a ballib bénázás ami visszavetette a fejlődésünket, még nem lettünk igények nélküli állatok. Ráadásul pont a kisember az, aki ilyenkor örül és én örülök, ha a proli is örül. Aztán meg itt van ez a atlétikai vébé, még tart a turisztikai főszezon, hadd érezzék jól magukat a vendégeink is. Egy csomóan azért jönnek ilyenkor Pestre, mert nagyot szól az augusztus 20.
nempolitizalok-0
2023. augusztus 20. 17:22
files32 2023. augusztus 20. 16:36 Szűz Mária, Szent István és tóthabi, ez kell a szarevő gombáknak. Kisgyerekek, drogok, ez kell a magadfajta szarevő pedofil büdöslibsiknek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!