Egyre abszurdabb a gondolkodás Európában, drámai események zajlanak – Kulifai Máté a Mandinernek

2023. augusztus 29. 14:00

„Elfogadhatatlan, hogy valaki a Biblia idézése miatt álljon bíróság elé Európában” , mondja a Hetek lapszerkesztője. Kedden este izgalmas akcióra kerül sor Budapesten, hogy egy megtámadott finn keresztény és minden jogsértést elszenvedő keresztény mellett szolidaritást vállaljanak.

2023. augusztus 29. 14:00
Vágvölgyi Gergely
Vágvölgyi Gergely

Az a kérdés, bilincsbe lehet-e verni a Bibliát – állítják azok a magyar keresztények, akik kiemelt figyelemmel kísérik az egykori finn belügyminiszter, Päivi Räsänen helsinkiben zajló perét. A kereszténydemokrata politikus azért áll hazájában bíróság elé, mert meg mert osztani néhány idézetet Szent Pál apostoltól: pechjére radikális baloldali körök ebben azonnal lehetőséget láttak, hogy kisebbségek elleni gyűlöletbeszédet kiáltsanak és példát akarjanak statuálni. Merthogy a Bibliában bizony vannak szexuáletikai alapvetések is, Räsänen pedig éppen egy ilyen jellegű – egyébként egyházi belügynek is tekinthető – vitában nyilatkozott meg, kritizálva a finn evangélikus egyház egy tervezett intézkedését. 

A kereszténydemokrata politikust a bíróság első fokon felmentette, a főügyész azonban nem hagyta annyiban a dolgot. Az első fokú tárgyalást egyébként fokozódó nemzetközi figyelem követte, a leghangosabban pedig Magyarországon álltak ki a politikus mellett: a finn nagykövetség előtt többezres szimpátiatüntetés zajlott, a CitizenGO nemzetközi delegációjának tagjaként pedig a közösség egy magyar tagja is Helsinkibe utazott, hogy a helyszínen nyújtsa át a támogató aláírásokat a hite miatt megrángatott Räsänennek. A napokban a másodfokú tárgyalásra kerül sor Finnországban, amit megelőzően a magyar keresztények ismét aktivizálják magukat. 

Drámai eseményeknek vagyunk tanúi, a vallásszabadságot támadják

Az északi ország nagykövetsége előtt kedd este kerül sor bibliaolvasó akcióra, a szervezők azokat várják, akik számára fontos a vallás- és szólásszabadság védelme. „Demonstrálni szeretnénk azt, hogy a Bibliát itt Magyarországon lehet nyíltan, az utcán olvasni és megvallani az emberek előtt – hiszen Paivi esete abból indult, hogy kifotózott néhány szakaszt Pál apostol leveleiből és azt közzétette a közösségi médiában” – mondja a Mandinernek Kulifai Máté. A Hetek lapszerkesztője, az akció egyik főszervezője szerint ez botrányos támadás a demokrácia és a jogállamiság ellen. „Negyedik éve vegzálnak egy olyan képviselőt, aki korábban posztjából adódóan éppen a rendvédelmi szerveket irányította. 

Elfogadhatatlan, hogy valaki a Biblia idézése miatt álljon bíróság elé Európában” 

– hangsúlyozza Kulifai, aki nyomatékosítja azt is, szolidaritást vállalnak Räsänennel, vele együtt pedig minden olyan kereszténnyel a világon, aki nem teheti meg szabadon azt, amit mi a budapesti utcán igen. „Drámai események zajlanak a világban, keresztény embereket hurcolnak meg, vagy akár ölnek meg a Bibliába vetett hitükért” – mutat rá Kulifai Máté. 

Ezt is ajánljuk a témában

Sokkoló jelentés: minden harmadik országban súlyosan sérül a vallásszabadság

A helyzet nyugaton sem javul, sőt: a vallásos körmenetbe hajtó autó és az erőltetett polkorrektség példája épp az ellenkezőjére utal.


Abszurd gondolkodás Európában

Az újságíró rámutat, „Räsänen ráadásul a nyugati civilizációban szenved el megfélemlítést, üldöztetést és elhallgattatási kísérletet, abban a civilizációban, ami a bibliai alapigazságokból nőtt ki”. Mint mondja, hosszasan sorolhatnánk, mi mindent köszönhet ez a civilizáció a kereszténységnek az egyetemektől a nők egyenjogúságán át. Most pedig olyan embereket vegzálnak, akik megvallják családdal, házassággal kapcsolatos hitelveiket. 

Amikor arról kérdezzük, mit szól a finn politikus a szimpátiatüntetéshez, Kulifai elmondja, Päivi Räsänen nagyon hálás azért, hogy Magyarországon sok hívő kiáll mellette és az igazság mellett. Nem csak azért, mert személyesen jól esik neki a támogatás, de azért is, mert szívügye, hogy a szólásszabadságot megőrizzük Európában. 

„Olyan abszurddá vált a gondolkodás alapvető dolgokról is, hogy egyfajta Monty Python-féle bohózattá válik, amit egyes országokban művelnek. De miközben kicsit nevetünk rajta, Európa-szerte komoly dilemmát jelent, hogy az igazságszolgáltatási rendszerek miként büntessék a bibliai igazságok kimondását”, mutat rá a helyzet fonákságára Kulifai. A Hetek lapszerkesztője a finn példából kiindulva felteszi a kérdést, vajon ügyészek fogják-e kivagdosni a Bibliából azokat a szakaszokat, amik szerintük nem idézhetők, 

miközben azt a szabadságot, amire ők hivatkoznak, éppen a kereszténység adta meg a nyugati világnak.

 Azok, akik Päivi Räsänent, vele együtt pedig a hitük mellett kiálló keresztényeket támadják, olyan posztkeresztény civilizációnak vetik meg az alapjait, amelyben nem csak a keresztényeknek lesz nagyon nehéz létezni, hanem végül mindenki másnak is – summázza a helyzetet Kulifai Máté. 

A bibliaolvasó akcióra kedden 18 órakor kerül sor a budapesti finn nagykövetség előtt, a Kelenhegyi út 16/a szám alatt. 

Karácsonyi előfizetési akció

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik