BDPST Group: befektetés a jövőbe

2023. augusztus 07. 14:38

Az elsődleges célunk az értékteremtés; nem véletlen, hogy a cég portfóliója egyedi, különleges épületekből áll. Interjú.

2023. augusztus 07. 14:38
Tiborcz István
Tiborcz István
Octogon.hu

„Egy igazán unikális Szabadság téri épület belső terei alakultak át a BIS Építész Iroda exigens működésének köszönhetően. A Reimholz Péter által újragondolt bérház a méltó külső után végre kvalitásos enteriőrökkel gazdagodott és ötcsillagos szállodaként nyitotta meg a kapuit a közelmúltban. Mi ragadta meg elsősorban a befektetői fantáziát az épületben?

Az ingatlanfejlesztés, főképp egy szállodai fejlesztés esetében a lokáció az egyik legfontosabb elem. Fontos tényezőként említeném még a nagyjából tíz évvel ezelőtt elkészült épületfelújítás közel tökéletes minőségét is, amely kitűnő alapot adott a további fejlesztésnek. A Reimholz Péter Kossuth- és Ybl-díjas építész vezette csapat megismerte és adaptálta az épület múltját, ennek megfelelően nyúltak hozzá a rekonstrukció során. A látványos kortárs bővítéssel pedig szó szerint megkoronázták a házat. Munkájuk nagyszerűségének megértéséhez tudni kell, hogy egy műemlék épületről beszélünk, ennek fényében még értékesebb, hogy a modern és a régi elemek összesimítása ennyire jól sikerült. Amikor úgy döntöttünk, hogy megvásároljuk az épületet, köszönhetően a korábbi igényes kivitelezésnek, alapvetően a belső terekhez kellett hozzányúlnunk, mert a korábbi szállodához képest egy teljesen más koncepció élt a mi fejünkben, amit a történelmi múlt figyelembevételével alakítottunk ki. A szállodaiparban a vendégkör igényei nemhogy tíz, de már néhány év alatt is változnak. A BDPST Koncept szakemberei ezeket a változásokat követték le és tették a koncepció részévé, ami egy teljes körű ráncfelvarrást eredményezett.

Közismert, hogy gyakran a személyes érzelmei is befolyásolják egy-egy akvizíció során. Itt elég csak az Adria-palotára, vagy a turai Schossberger-kastélyra utalnunk. A Rosenberg-ház esetében beszélhetünk-e hasonló elköteleződésről?

Az épületek múltja a házak jövője szempontjából mindig meghatározó lesz, ezért minden ingatlanberuházás esetben alapos történeti kutatást végzünk. A BDPST Group tevékenysége az ingatlanfejlesztéssel indult közel egy évtizeddel ezelőtt, akkor tanultuk meg a gondos és alapos tervezés fontosságát. Ha górcső alá vesszük ingatlanfejlesztéseinket, túlnyomó részben gazdag építészeti és kultúrtörténeti örökséggel bíró épületeket találunk. Büszkeséggel tölt el, hogy az előző generációk tudásához, erőfeszítéseihez, gondosságához mi is értéket tudunk hozzáadni. A kérdésre válaszolva, igen, ezekben a döntésekben nyilván benne vannak az én emocionális elköteleződéseim is. A BDPST Group filozófiája arra a törekvésünkre épül, hogy miként lehet ötvözni a modern és a hagyományos építészeti értékeket, amely munka eredményeképpen új funkciókkal integráljuk ezen kulturális értékeinket a jelenbe. Az elsődleges célunk az értékteremtés; nem véletlen, hogy a cég portfóliója egyedi, különleges épületekből áll. A Gellért szálló, a Vörösmarty téri MAHART-székház vagy az Adria-palota egytől egyig történelmi monumentumok. Komoly felelősséggel járó misszió ez, hiszen olyan épületeket, amelyeket a XIX-XX. század fordulóján egészen más funkcióval hoztak létre, a XXI. század műszaki-minőségi elvárásaihoz értő és gondos kézzel kell igazítanunk, új funkciókkal és tartalommal megtölteni, ami hosszú távon fenntartható marad. Nem csekély dilemma és feladat ez, elhiheti.

Van kedvenc külföldi étterme, szállodája, lokációja?

Nem tudnék egyet a többi rovására kiemelni, sajnálom. Azt vallom, hogy mindenből lehet tanulni. Meg kell látni, ami jól működik, és át kell gondolni, hogy mit lehetne mindabból megvalósítani itthon. A fejlesztéseinkben mindenhol megtalálhatóak ezeknek a tapasztalatoknak a lenyomata.”

Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Balaton József

 

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
altercat1
2023. augusztus 07. 23:05
Nna, megnyikkantak a kannásbor kultúrára szomjúhozó pronyók... Mi a fasz közötök van olyan kérdésekhez, amit csak ugattok, irígy kutyák? (Tanuljatok meg pénzt csinálni, lúzerek, ne itt huzigáljátok a faszotokon a bűűrt...)
Valodi
2023. augusztus 07. 20:20
.... höhöhö ... "Tiborcz-előretöréshez közel 30 milliárd forintos vissza nem térítendő állami támogatás, bő 133 milliárdnyi kormányzati tőkeinjekció, majd’ 29 milliárd forint MFB-kölcsön és 151 milliárdnyi „baráti” hitel kellett." Azért nem kellene ekkora arc!
zsolt196969
2023. augusztus 07. 19:10
A papa nélkül egy senki lennél. Egy kis hüje gyerek. Én Fideszre szavaztam de ne oszd az észt.
zsolt196969
2023. augusztus 07. 19:07
A hugyos Fleto is "üzletember volt" Nem. Kellene ezt erőltetni. Így nem vagy különb nála. Semmivel. Ja a papa megvédi a segged??!!!??!!???? Provokálni nem. Kellene.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!