Váratlanul Pekingbe ment a 100 éves Kissinger

2023. július 18. 15:23

Majdnem napra pontosan az 52 évvel ezelőtti látogatása után.

2023. július 18. 15:23
null

Váratlanul Pekingbe látogatott a 100 éves Henry Kissinger – írja a Gurdian.

Az amerikai külpolitika doyenje Li Sang-fuval, Kína védelmi miniszterével találkozott. A kínai tárca közleménye szerint a miniszter arról beszélt, hogy az USA és Kína közötti barátságos kommunikációt az verte szét, hogy egyes amerikaiak nem mutattak kompromisszumkészséget a kínaiak felé. Kissinger ugyanakkor a tárca szerint kijelentette, hogy ő Kína barátja.

„Sem az Egyesült Államok, sem Kína nem engedheti meg magának, hogy ellenségként tekintsen a másikra. Ha a két ország háborúba keveredne, az a két nép számára nem hozna semmilyen érdemi eredményt” – mondta az exkülügyminiszter a kínaiak szerint.

A 100 éves diplomata meglepetésszerű látogatása azt követően történt, hogy előbb John Kerry, az amerikai klímamegbízott látogatott Pekingbe, hogy kínai hivatalnokokkal egyeztessen a klímaválsággal kapcsolatos együttműködés kérdéseiről.

Ismert: Kissinger egyik nagy történelmi érdemének épp az 1971-es kínai látogatását tartják, amely segített a kínai-amerikai diplomáciai viszony rendezésében. Kissinger a Nixon-adminisztráció külügyminisztereként végrehajtott első látogatása majdnem napra pontosan 52 évvel ezelőtt történt.

Nyitókép: MTI/EPA/Thomas Peter

 

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
laikus19-2
2023. július 19. 00:52
"A vének (bölcsek) tanácsa nem rémlik?" - kérdezi az egyik fórumozó. Nekem nagyon is rémlik, a 80-as évek eleji SZKP-ban (Szovjetunió Kommunista Pártja) akkor történtek kísértetiesen emlékeztetnek arra, ami ma az USA-ban történik. Soha, de soha nem gondoltam volna, hogy akár valami hasonló az USA-ban is megtörténhet.
Syr Wullam
2023. július 18. 21:10
Dehogy ment! Vitték. :-)
bagira002
2023. július 18. 21:09
Látogatás hátterében ez lehet .......... ,,A nélkülözhetetlen gallium 71, míg a germánium 45 százalékát ugyanis Kínából szerzi be az Európai Unió, ezek mennyiségi korlátozása tehát az EU valamennyi jövőbe tekintő tervét fenekestől forgathatja fel. A kínai csapás csak ízelítő, a célja éppen az, hogy figyelmeztesse Európát: nincs olyan opció, amely lehetővé tenné az elszakadást a kínai nyersanyagoktól, mint ahogyan Peking azt sem fogja tétlenül nézni, hogy az EU az ő kárára szerepet vállaljon az Egyesült Államok hegemón gazdasági törekvéseiben,,
bodrigyuri
2023. július 18. 21:07
Talán elment elpusztulni a judeobolsevizmus jegyében végre.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!