Így írja át az ukrán búza dömpingje a magyar gazdák életét

2023. július 24. 15:50

Nem csak a termésátlaga alakul a búzának a várakozások alatt, az árak is alacsonyak, amiben jelentős szerepe van az átgondolatlan brüsszeli döntések miatt a hazánkba és szomszédos országokba beáramló ukrán gabonának – mondja az agrárkamara.

2023. július 24. 15:50
Helmeczi Zoltán

Júliusban még nagyon korai a 2023-as mezőgazdasági teljesítményről mérleget vonni, azt ilyenkor még nem lehet megállapítani. Bár az előző év aszályos időjárásához képest a csapadék mennyisége és eloszlása egyaránt kedvezőbb, az ország bizonyos területein – főként a déli megyékben – már idén is jelentkeznek aszály okozta problémák a kapás kultúrák, napraforgó, kukorica esetében. Az időjárás mellett pedig más piacgazdasági folyamatok is hatással vannak az agrárium teljesítményére, s „általánosságban elmondható, hogy az ukrajnai háború és az elhibázott brüsszeli szankciók, intézkedések hatásai rányomták a bélyegjüket az ágazatra – elég, ha az inputárakra, a növekvő energiaköltségekre gondolunk” – írta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a Mandiner érdeklődésére.

Torzult a piac az ukrán búza miatt

Az ukrán mezőgazdasági termékek Brüsszel által engedélyezett vámmentes behozatala miatt

hazánk és más, Ukrajnával szomszédos országok piaca jelentősen torzult.

„Ezen a téren a V4 országok továbbra is egységes uniós megoldást sürgetnek, amely biztosítja, hogy az ukrán mezőgazdasági termékek – miként az tervezett volt és a vámok tavalyi eltörlésének oka volt – elérjék végső, alapvetően EU-n kívüli rendeltetési helyüket” – hangsúlyozta a NAK, amely komoly és aggasztó problémának látja a vámmentesen beérkező, nem a szigorú EU-s előírások mellett előállított, és ezért akár humán- és állategészségügyi kockázatokat is hordozó áru megnövekedett mennyiségét, ami óriási dömpinget, áresést okozott a piacokon.
Álláspontjuk szerint az ideiglenes intézkedéseken túlmenően a vámtarifákat és kvótákat a lehető leghamarabb vissza kell vezetni, az ukrán mezőgazdasági termékek importdömpingje miatt további egységes, határozott brüsszeli intézkedésekre van szükség.

Ezt is ajánljuk a témában

A témában közös a vélemény Magyarország, valamint négy másik érintett közép- és kelet-európai ország – Lengyelország, Bulgária, Románia és Szlovákia – között. Mint arról lapunk is beszámolt, az öt agrárminiszter múlt héten arra kérte az EU-t, hogy az importtilalom lehetőségét az év végéig hosszabbítsa meg. Varsó és Budapest pedig azt is bejelentette, hogy ha a hosszabbítás nem történik meg, és a korlátozásokat mégis feloldják szeptemberben, készek egyoldalú lépéseket tenni.

Alacsonyak az árak

Hazánkban a búza betakarítása folyamatos, jelen állás szerint 5,6 tonna/hektár körüli termésátlaggal, ami a várakozáson aluli – tudtuk meg a NAK-tól. Az érdekképviselet hozzátette: az árak is alacsonyak, amiben „jelentős szerepe van az átgondolatlan brüsszeli döntések miatt a hazánkba és szomszédos országokba beáramló ukrán gabonának, s az árprognózisok pesszimisták”. Látható a tőzsdei jegyzésen a május végi mélyponthoz képest pozitív irányú elmozdulás, azonban erősen volatilis a piac. Továbbá az alacsony felvásárlási árak miatt sok tavalyi termény is még a raktárakban van, a kisebb gazdálkodóknál raktározási probléma is jelentkezhet. „Általánosságban elmondható, hogy az idei évi gabona még tárolhatónak látszik, a kukoricának, napraforgónak azonban kétséges lehet a majdani helye” – közölték.

Méretgazdaságosság, technológiai fejlődés

„Az Európában korábban kialakult piaci helyzet kapott egy óriási szereplőt, amelyik olyan, mintha egy édesvízi medencébe betennénk egy ragadozó halat” – mondja az ukrán gabona dömpingjéről a Gabonaszövetség gabonafeldolgozói tagozatának elnöke, a Hajdú Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatója. Lakatos Zoltán a Mandinernek úgy fogalmazott,

az importtilalom meghosszabbítása mindenképpen segítene, mert akkor legalább búza nem jönne be,

de „sajnos tudomásul kell vennünk, hogy az új szereplő itt van az európai piacon, és itt lesz ezután is”.
A baj most már azzal van – folytatta –, hogy Magyarország elveszítette az exportpiacainak egy jelentős részét, különösen a hagyományos felvevőpiacunknak számító Olaszország esetében érzékeny a veszteség, hiszen oda korábban akár évi másfél millió tonna búzát is exportáltunk. A szakember arra számít, hogy hazánk meg fog telni búzával, kínálati piac alakul ki, ezért a magyar gazdáknak mielőbb át kell gondolniuk, hogyan tudnak az új helyzetben versenybe szállni.
Szerinte ha a jelenlegi 5-6 tonna/hektár búzatermésátlagot nem sikerül hektáronként 7-8 tonnára emelni, akkor nagyon nehéz sorsa lesz a hazai termelői körnek. Azt mondja, ehhez szövetkezeti rendszerben – ami nem egyenlő a tsz-szel –, nagyobb területeken, gazdaságosabban kellene termelni.

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: MTI/Katona Tibor

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Namond
2023. július 28. 06:32
Agrárminiszterünk Nagyonhülye István mégis beengedi az Ukrajnából hozott, amcsi tulajdonú gabonát és olajos magvakat?
Mátyás01
2023. július 25. 06:42
Állítólag a 3. világbeli országoknak égető szükséges van az ukrán gabonára, anélkül éhen fognak halni. Ezek után érti valaki, hogy miért ide hozzák? És miért zavarja az amerikai gazdákat, hogy mi nem kérünk belőle?
pesszimista
2023. július 24. 18:32
Mai világunkban mint mindenben nem a józanész hanem az dönt, kinek van nagyobb lobbi ereje.
pesszimista
2023. július 24. 18:13
Az Ukrán gabona ügyben más az érdeke a termelőnek a felhasználónak Ezek: az állattenyésztők a feldolgozók a lakosság. Az optimális az lenne ha mindenki egy kicsit jöl járna, mert ha felborul a piaci egyensúly, az hosszú távon senkinek sem jó.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!