A magyar gazdákat mindenkinél jobban sújtotta az aszály 2022-ben

2023. január 30. 12:51

Az egész Európát és különösen Magyarországot sújtó aszály nem csak a gazdasági teljesítményt fogta vissza, de az élelmiszer-inflációt is jelentősen növelte tavaly.

2023. január 30. 12:51
null

Az inflációs hatásokat elemző cikksorozatunkban most az 2022. évi aszály súlyos hatásait vizsgáljuk meg. De álljon itt először mind a hat fontos tényező, amely hatást gyakorol a magyar inflációra.

A 6 tényező, ami az árak emelkedésére hat, és amelyekről korábbi cikkeinkben is írtunk, illetve a további írásainkban is foglalkozunk majd:

1. A világgazdaság koronavírus-válság utáni újraindulásából adódó árnövelő hatások
2. Az energiaárak emelkedése
3. A háború közelsége és a piacgazdaság érettsége
4. Az egész Európát és különösen Magyarországot sújtó aszály
5. Árfolyam
6. Agresszív árazás
és a 7. pontban megnézzük majd:
A kormányzati intézkedések családokat és nyugdíjasokat megtámasztó hatását

Vannak tehát specifikus tényezők is, amik hozzájárultak a magyar kiugró áremelkedéshez.

Ezek közül a legfontosabbak az aszály, az árfolyam és a kiskereskedelmi szereplők agresszív árrésnövelése (ez utóbbiról következő cikkünkben lesz szó - a szerk.).

Az alábbi ábrán látható, hogy a magyar agráriumot erőteljesebben érintette az aszály, mint más uniós országok gazdáit.


Reményre ad okot ugyanakkor, hogy az Országos Vízügyi Főigazgatóság szerint 

ilyen súlyosságú aszályok csak 20-50 évente következnek be Magyarországon, 

 

tehát 2023-ban minden valószínűség szerint kedvezőbb helyzetben lesznek a magyar gazdák.

Ez pedig hozzá fog járulni ahhoz a kormányzati célhoz, hogy 2023 végére egy számjegyűre csökkenjen az infláció.

 

Cikksorozatunk első részében olvashat arról, hogy mindenki a saját bőrén és pénztárcáján érzi: hosszú ideje csak nőnek és nőnek az árak. Fejkapkodás helyett a Makronóm Intézet nekilátott, és legfrissebb elemzésében végigvette, milyen folyamatok okozzák a rekordmértékű inflációt és főleg a hazai áremelkedést. A cikkből kiderül az is, hogy a 2022. évi magyar költségvetés 19 százaléka, vagyis közel ötöde olyan intézkedés volt, amelyet a Kormány azért hozott, hogy a családokat és a nyugdíjasokat megtámassza az inflációval szembeni küzdelemben.

Cikksorozatunk második részében arról olvashat, hogy a világgazdaság a járványt követő időszakban súlyos problémákkal és új kihívásokkal nézett szembe, mégpedig az értéklánc számos pontján. Ebben a részben a járvány utáni újraindulásból adódó, globális árnövelő hatásokat vesszük sorra.

Cikksorozatunk harmadik részében az energiaárak inflációra gyakorolt hatását elemeztük. Ebben a részben kifejtjük, hogy az amerikainál is magasabb európai és magyar inflációért jelentős részben az energiaárak emelkedése felelős.

Cikksorozatunk negyedik részében arról írunk, hogy a háborúhoz közelebb eső, és kevésbé érett piacgazdasággal rendelkező kelet-közép-európai régióban – így Magyarországon is – sokkal magasabb a pénzromlás üteme, mint Nyugat-Európában. 

 

 

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
-Zsolt-
2023. január 31. 07:39
Akkor mégsem Brüsszel az oka? Magyarázzátok csak a bizonyítványt, fiúk, hogy miért van Magyarországon ötször akkora infláció, mint Spanyolországban vagy Franciaországban. Ja, mert nálunk jobban süt a nap! 🤣🤣🤣
geri17
2023. január 30. 22:23
Minden stadionban van öntözőrendszer!!!
dezilluzionista
2023. január 30. 22:22
Stadionokhelyettöntözőrendszereket!
Upuaut
2023. január 30. 18:46
Duna van. Tisza van. A csatornákat is elkezdték kiásni régen, de nem fejezték be. A meglévőkkel sem mindig törődnek. Nem értem mire várnak. A csodára?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!