Több százmilliós adócsalási botrányt úszott meg a Momentum

2023. július 26. 17:41

Az adóhatóság már májusban lezárta a vizsgálódást.

2023. július 26. 17:41

Már nem nyomoz az adóhatóság a Momentum Mozgalom ötszázmilliós adócsalási botrányában – értsült a Magyar Nemzet. Az ellenzéki pártot 2019 januárjában az Állami Számvevőszék jelentette fel, miután megállapították, hogy a Mozgalom félmilliárd forinttal nem tudott elszámolni a 2018. évi országgyűlési választás kampánypénzeinek ellenőrzése során – írta a lap. 

Hozzátették, hogy a NAV korábban költségvetési csalás gyanújával rendelt el nyomozást, és még az adónyomozók kiszálltak a párt Múzeum körúti székhelyére a „folyamatban lévő büntetőügyben a bűncselekmény tárgyi, okirati bizonyítékainak, bizonyítási eszközeinek felkutatása és biztosítása céljából”.

A Momentum országgyűlési kampányköltéseinek elszámolását keresték, amelyet végül a mozgalom könyvelőjétől vittek el pendrive-on. A könyvelő irodájában közel két órát töltöttek a nyomozók. 

Májusban megszüntették a nyomozást

A Magyar Nemzet azt is felidézte, a momentumos politikusok a hatósági akció után politikai leszámolásról kezdtek beszélni, mire az ÁSZ közleményt adott ki, amiben többek között leírták: 

a Momentum ugyan a feljelentést követően átláthatóbbá tette a gazdálkodását, ám ez az adóhatóság múltra vonatkozó eljárását semmilyen szinten nem befolyásolja. 

A NAV végül többéves nyomozás után, a lap értesülései szerint májusban megszüntette az eljárást. Azt azonban nem tudni, hogy bűncselekmény vagy bizonyítottság hiánya miatt ért véget a vizsgálódás – jegyezték meg. 

Nyitókép: MTI/Mónus Márton

 

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gyzoltan-2
2023. július 27. 08:22
A Momentumban is érvényesül az 1945 óta tartó általános dominancia, amint a mindenkori hatalomban is, így nem csodálkozhatunk a vizsgálat eredménytelenségén... Gyurcsányék mellett a Momentum is sokat tesz, hogy továbbra is Orbán Viktor maradjon hatalmon... -jó, jó, egyre inkább balra-tolva, némileg sodródva...
KBA98
2023. július 26. 20:19
Miért? Ott is volt érzékenyítés?
II.baljoska61
2023. július 26. 19:22
Tehát az ÁSZ hazudott....
hlaci83
2023. július 26. 18:43
Bezzeg, ha a kibaszott 5000 Ft-ot nem fizetem meg, inkasszóznak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!