Mutatjuk, mikor és mekkora nyugdíjemelés várható idén és 2024-ben

2023. július 10. 06:42

Nyugdíjkorrekció, nyugdíjprémium, nyugdíjemelés, 13. havi nyugdíj – szakértő segítségével szedtük össze, mikor melyikre számíthatnak a nyugdíjasok idén és jövőre.

2023. július 10. 06:42
Helmeczi Zoltán

Az év hátralévő részében nyugdíjkorrekcióra, jövőre pedig nyugdíjemelésre, 13. havi nyugdíjra és nyugdíjprémiumra is lehet számítani – összegezte a Mandiner érdeklődésére a nyugdíjasok anyagi kilátásait Farkas András, a NyugdíjGuru szakmai portál alapító szerkesztője.

Ekkora nyugdíjkorrekcióra számíthatnak a nyugdíjasok

A Magyar Nemzeti Bank előrejelzése szerint a 16,5–18,5 százalék közötti sávban várható az idei éves infláció, s a legtöbb szakértő is ebbe a tartományba, 18 százalék körülire becsüli. Ha valóban ezen a szinten alakul a pénzromlás mértéke, akkor

a nyugdíjtörvény által előírt novemberi felülvizsgálatkor januárig visszamenőleg mintegy 3 százalékos nyugdíjkorrekcióra számíthatnak a jogosultak.

A nyugdíjtörvény ugyanis azt mondja ki, hogy az év eleji nyugdíjemelés – amely 2023 januárjában 15 százalékos volt – és az első nyolc hónap adatai alapján kikövetkeztethető éves várható infláció közötti különbséggel kell korrigálni a nyugellátások összegét minden év novemberében. „Természetesen a számításokkor fontos figyelembe venni, hogy a kormányzat július–augusztusban lényeges inflációcsökkenéssel kalkulál. Összességében azonban az éves pénzromlás mértéke minden bizonnyal nemigen tér majd el szignifikánsan az előrejelzett 18 százalékos szinttől” – hangsúlyozta a szakember.

Kiemelte, a 3 százalékos korrekció nem kis terhet jelent a központi költségvetésnek, hiszen egyetlen százalékpontnyi emelés 50-55 milliárd forintjába kerül az államnak, így a 3 százalék legalább 150-170 milliárd forintnyi kiadással jár. Ráadásul ennek hatása lesz a jövő évi büdzsére is, hiszen így az induló nyugdíjérték 2024-ben nyilván magasabb lesz annál, mint amennyivel jelenleg számolnak.

Ezt is ajánljuk a témában

Nyugdíjprémium nem várható idén

A korrekcióval szemben nyugdíjprémiumra viszont idén biztosan nem számíthatnak a nyugdíjas-társadalom tagjai, mivel ennek a juttatásnak az a feltétele, hogy legalább 3,5 százalékos legyen a tárgyévi GDP-növekedés. Márpedig a bővülés most még a legoptimistább kormányzati prognózisok szerint is legfeljebb 1,5 százalékos lehet 2023-ban – közölte Farkas András.

2024: nyugdíjemelés, 13. havi nyugdíj, Nők 40

Más helyzet várható 2024-ben, amikor is a nyugdíjasokat érintő első pozitív fejlemény a kötelező, rendszeres, éves nyugdíjemelés lesz januárban.

A jövő évi költségvetés 6 százalékos inflációval kalkulál, ami ugyanekkora, 6 százalékos nyugdíjemelést jelent az év első hónapjában.

Persze a következő esztendőre szóló büdzsé hatálybalépés előtti, idén decemberben várható felülvizsgálata még ezen módosíthat az éves folyamatok függvényében – jegyezte meg.

További pozitívum a nyugdíjasok számára – folytatta a szakértő –, hogy a 2024-es költségvetés tartalmazza a februárban folyósítandó 13. havi nyugdíjra elkülönített forrást is, amely összesen 449 milliárd forint. A kormányzat és a parlament nem nyúlt hozzá a Nők 40 programhoz, azaz a nők 40 évnyi munkaviszony utáni nyugdíjba vonulásának lehetőségéhez sem, amely szintén jelentős költségvetési tétel, 467 milliárd forint.

„Ha bejönnek azok a tervek, amelyek 4 százalékos gazdasági növekedéssel számolnak 2024-re, akkor a nyugdíjasok számíthatnak a 3,5 százalékos GDP-bővülés fölött már járó nyugdíjprémiumra is. A kormány erre 20,5 milliárd forintot különített el a büdzsében” – mondta a NyugdíjGuru alapító szerkesztője, jelezve: ha valóban 4 százalékos lesz a növekedés jövőre, akkor 10 ezer forint pluszpénzt kaphatnak a legalább 80 ezer forintos ellátással rendelkező nyugdíjasok.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 88 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
haromhatos
2023. július 11. 09:12
Várakozni, igérgetni, hazudozni a nyuggereknek minden nap, azt lehet! Én azt mondom, hogy majd az emelés után örüljenek a nyuggerek, ne igyanak előre a medve bőrére! Addig is választhatnak: gyógyszer, sárgacsekkek, vagy kaja!
kunfia1
2023. július 10. 21:52
Jó, kevesebb lesz, mint az infláció, de legalább az Orbán- család jövedelme infláció sokszorosával nőtt.
nguru
2023. július 10. 20:07
A nyugdijjak inflációkövetésének akkor lett vége, mikor a csútibak a 2010-es hatalomrakerülése után első dolga volt kivezetni a svájci indexálást! a 2023-as emelés "nagylelkűen" 13 helyett 15 % volt januárban. Igaz, hogyj elen állás szerint a hav iátlagos infláció 23,6 % (Adatok: KSH), és a legoptimistábbak is közel 20 %-ot jósólnak az év végéig. Az sem véletlen, hogy a qrmány ragaszkodik a novemberi kompenzációhoz. Az ok igen egyszerű: Januártól novemberig legalább 100 000 nyugger dobja fel a bakancsot. Az ő részükre már nem kell a korrigálást még visszamenőlegesen sem kifizetni!
Szép Júlia
2023. július 10. 12:51
" Mutatjuk, mikor és mekkora nyugdíjemelés várható idén és 2024-ben"-- Mutatja a Fidesz, még mindig mutatja, aztán is mutatja. -- A tanárok fizetésemelése is mutatva volt közel 10 éven keresztül, aztán annyit amortizálódott a Fidesz forint, hogy megint emelni kell, csak még nagyobb mértékben. Majd lesz is meg nem is, mint Mátyás királynak az ajándék. A Fidesz jóllakatja a nyugdíjasokat a lesz segédigével. Lesz___ " Ha a napnak lába volna, / bizonyára gyalogolna. " Kányádi Sándor ___ alapon. :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!