Ezért jó Magyarországnak a kínai akkumulátorgyárak betelepülése

2023. július 06. 14:01

Elemzők mutatnak rá az előnyökre.

2023. július 06. 14:01
null

Hosszas elemzést közölt arról a Világgazdaság, miért jó az akkumulátorgyárak betelepülése Magyarországra. Az első és legfontosabb érvek között említi a cikk, hogy az autóipar Magyarország egyik húzóágazata. Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője úgy fogalmazott a lapnak: „olyan szegmensekbe jönnek ezek a befektetések, amelyekben Magyarországnak jelenleg komparatív előnye van. Nem véletlen, hogy pont egy olyan felfutó területen ömlik be az FDI, mint az akkumulátorgyártás”.

egy-egy munkahely, ami az autóiparban létrejön, további 1,3 munkahelyet tud megtartani a beszállítói hálózaton, illetve azon keresztül, hogy a dolgozók elköltik a jövedelmüket”

– húzta alá Virovácz Péter. 

Növekedés

Ezen kívül a lap azt is írja: Magyarország jó eséllyel dobogós helyezést érhet el az EU-ban az akkumulátorkapacitások terén a következő években, az SK Innovation, a CATL vagy a legutóbb bejelentett Sunwooda beruházásának termőre fordulása tehát érezhető hatást gyakorolhat a növekedésre. Korábbi elemzések szerint középtávon 5-6 százalékra is gyorsulhat a magyar gazdaság bővülési üteme. Előbb a beruházási adatokban, majd 2024–2025-től a termelésbe is bekapcsolódhatnak, megtámogatva ezzel a 2030-ig terjedő időszak GDP-jét.

A nyitókép illusztráció. Fotó: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor

 

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zsolakomarom
2023. július 06. 17:52
"Korábbi elemzések szerint középtávon 5-6 százalékra is gyorsulhat a magyar gazdaság bővülési üteme. " pedagogusok is 1 millat fognak kerni....kozeptavon :) iden, jo ha fel%-kal no a GDP mig a hasonlo szinten levo roman gazdasag 3%-kal fog noni
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!