Butaság elvárni, hogy mindenben egyetértsünk – Szijjártó a szlovák-magyar viszonyról

2023. július 31. 14:57

Vannak vitás kérdések, de hát „férj és feleség között is vannak, holott annál szorosabb szövetséget nehéz elképzelni” – fogalmaz a miniszter.

2023. július 31. 14:57

Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter a Danubia Televíziónak adott interjújában, a Károly Róbert híd minapi felavatása után osztotta meg gondolatait Magyarország és Szlovákia viszonyáról. A magyaroknak és a szlovákoknak az az érdeke, hogy a kapcsolat jó legyen – szögezte le Facebookon elérhető videója elején. Úgy látja, hogy ez különösen érdeke a határon túl élő magyaroknak, mert „minél jobb a viszony annál jobb az élethelyzete a felvidéki magyarságnak”. 

A miniszter szerint ez nem „rakétatudomány, egyszerűen az emberek érdekét kell figyelembe venni”. 

Együttműködés

Szlovákia Magyarország számára már a második legfontosabb kereskedelmi partner, tavaly 17 milliárd eurós kereskedelmi forgalommal rekordot döntöttünk – hangsúlyozta Szijjártó. A miniszter a szlovák-magyar együttműködéseket sorolva felidézte, hogy a szlovákok segítettek megvédeni a déli határunkat, a MOL szlovák leánycége az egyik legnagyobb vállalat Szlovákiában, a két ország közösen állt ki a kötelező letelepítési kvóta ellen. Szijjártó Péter szerint ezek olyan sikertörténetek, amelyek

„képesek megteremteni a kölcsönös bizalmi alapot” a nehezebb kérdések megvitatásához.

Választások Szlovákiában

A közelgő szlovákiai parlamenti választások kapcsán Szijjártó Péter kijelentette: a magyar kormány szurkol, hogy a szlovákiai magyar párt jó eredményt érjen el és a felvidéki magyaroknak erős képviselete legyen Pozsonyban. Szerinte ezt „senki nem tekintheti a belpolitikába történő beavatkozásnak”.
Az előzetes várakozások kapcsán megjegyezte: a közvéleménykutatásokat érdemes fenntartásokkal kezelni, hisz korábban senki nem gondolta volna azt sem, hogy egy „karakteresen jobboldali magyar kormány egy karakteresen baloldali szlovák kormánnyal” jobb együttműködést tud folytatni, mint két baloldali kormány. Emlékeztetett, hogy 

Gyurcsány Ferenc vagy Bajnai Gordon kormányzása alatt a két ország vezetése nem is volt beszélő viszonyban egymással. 

Ehhez képest mostanra minden idők legjobb szlovák-magyar kapcsolatrendszere jött létre – húzta alá. A miniszter kijelentette: szurkolnak, hogy olyan kormánya legyen Szlovákiának, amely fontos kérdésnek fogja tartani a magyar-szlovák együttműködést, és amely a magyar-szlovák együttműködésben inkább lehetőséget lát, mint problémát. 

Férj-feleség, Szlovákia-Magyarország

A miniszter megjegyezte, hogy vannak vitás kérdések, de „férj és feleség között is vannak, holott annál szorosabb szövetséget nehéz elképzelni”. Két ország nyilvánvalóan nem tud a kérdések száz százalékában százalékában egyetérteni, butaság ilyet elvárni – fogalmazott a miniszter. A kérdés szerinte az, hogy mire koncentrálunk, arra a nagy többségére az ügyeknek, amelyekben egyetértünk, vagy kesergünk azon a kis számú ügyön, amiben meg nem értünk egyet.  Úgy látja, hogy lehet az utóbbit választani, csak az a kérdés, hogy most akkor jobb lesz-e? Fontosak az ideológiák, tudományoskodás, de végén mindig az emberek érdeke van, abból kell kiindulni – zárja gondolatait a külügyminiszter. 

***

Nyitókép: MTI/Bodnár Boglárka

 

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sorivo6
2023. július 31. 20:29
Nem fogunk lemondani a Felvidékről soha, arról ne is álmodjanak. Az Magyarország. Volt, van és lesz örökre.
sorivo6
2023. július 31. 20:27
Ha a szlovákok a Magyarországhoz való szövetségüket megerősítik, az autonómiájukat is megereősítik. A Felvidék (Szlovákia) Magyarország része. Ezer éven át így volt és így is lesz. Ők hozzánk tartoznak. És regionális autonómiájuk van azon belül.
sorivo6
2023. július 31. 20:18
Ha lemondanánk róla, akkor kártérítést követelnénk tőlük.
sorivo6
2023. július 31. 20:16
Ha a szlovákok egyetértenek benne, hogy a Felvidék magyar terület, ahol ma autonómiájuk van, akkor rendben van.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!